Emma Bering
Emma Bering Betere wereld 8 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

9 tips om het milieu te helpen én geld te besparen

Als er iets slecht is voor het milieu, dan is het wel plastic. Het vergaat namelijk niet en is maar 2 of 3 keer te recyclen. En we maken er dagelijks meer gebruik van dan je misschien denkt. Als je alle plastic aankopen bij elkaar optelt, kost het je nog best veel geld ook. Daarom hebben we hier 9 tips voor je op een rijtje gezet om het milieu te helpen én geld te besparen!

Het lijkt misschien alsof plastic goedkoop is, maar dat is niet het geval. Vaak koop je wegwerpplastic, waardoor je het na gebruik weggooit. Als je dan weer iets wilt hebben, zal je het opnieuw moeten kopen. Zo lopen die kosten al snel op. Goedkoop is  duurkoop, en dus meestal niet goed voor het milieu. Om je alvast te helpen hebben 9 tips verzameld waarmee je het milieu helpt én geld bespaard.

1. Vervang je plastic scheermes door een safety razor

In het artikel Zero waste leven tip #20 hadden we het er al even over. Ook je scheermesje is een wegwerpvoorwerp én van plastic gemaakt. Koop daarom in plaats van een plastic scheermesje een safety razer. Plastic scheermesjes kosten gemiddeld tussen de €4 en €6, terwijl een safety razor €9 kost. Daarnaast gaan ze vaak je hele leven lang mee, omdat het van roestvrijstaal is.

2. Gebruik een menstruatiecup in plaats van tampons

Een vrouw gebruikt in haar leven gemiddeld 10.000 tampons. Door een menstruatiecup te gebruiken, bespaar je heel veel tampons en daarmee geld. Daarnaast heeft het nog veel meer (hygiënische) voordelen. Een menstruatiecup kost gemiddeld €20, die vervolgens een aantal jaren mee gaat. Lees voor meer voordelen van het gebruik van een menstruatiecup Zero waste leven tip #23: gebruik een menstruatiecup in plaats van een tampon

3. Maak je eigen tandpasta

Je tandpasta zit helaas ook in een plastic tube. Gemiddeld kost tandpasta €3 terwijl een zelfgemaakte tandpasta rond de 30 cent kost. Je maakt je tandpasta met een mix van baking soda, zout, kokosolie en een essential oil naar keuze. Is dat te veel gedoe? Dan kan je ook tandpastatabletten kopen bij Bag-again, die zijn duurzaam en milieuvriendelijk.

4. Vervang je plastic tandenborstel voor een bamboe tandenborstel

Bamboe tandenborstels zijn gemaakt van natuurlijk materiaal, en zijn daardoor een makkelijker afbreekbaaar dan de plastic tandenborstels die je bij de drogist koopt. Gemiddeld gebruiken we 300 plastic tandenborstels in ons leven, die vaak nog duurder zijn dan bamboe tandenborstels. Er zijn meerdere merken die dit verkopen. Lees hier het verhaal van de oprichter van NextBrush die duurzame bamboe tandenborstels maakt.

5. Koop een herbruikbare waterfles

Plastic waterflesjes zijn bijna overal verkrijgbaar en daardoor super makkelijk om ‘even snel’ te kopen. De hoeveelheid plastic die daarvoor wordt geproduceerd is enorm.

Daarnaast betaal je op de lange termijn veel meer voor plastic flesjes dan voor een herbruikbare waterfles. Als je elke dag van de week een plastic flesje water koopt, kan je aan het einde van de week zo’n €30 kwijt zijn, terwijl je voor een herbruikbare waterfles gemiddeld €12 betaald. Daarnaast gaat zo’n herbruikbare fles langer mee en kan je die ook in de vaatwasser stoppen.

6. Gebruik een stoffen tasje als boodschappentas

Plastic boodschappentasjes zijn nergens voor nodig. Als je goed voorbereid op pad gaat hoef je geen plastic tasjes te kopen. Zorg er daarom altijd voor dat je een stoffen tasje bij je hebt, of een andere herbruikbare tas.

7. Gebruik je eigen stoffen zakjes om groente en fruit te kopen

Het is totaal niet nodig om je fruit en brood in een plastic zak te stoppen. Neem daarom je eigen stoffen zakjes mee, die je bij je starterspakket hebt gekregen. Zo kan je je brood, groente en fruit gemakkelijk meenemen en zeg je het plastic gedag. Koop daarnaast in bulk, dan ben je nog goedkoper uit ook.

8. Koop herbruikbare roestvrijstalen rietjes

Plastic rietjes zijn ontzettend schadelijk voor het milieu, en dat terwijl genoeg mensen er in het dagelijks leven gebruik van maken. Gebruik dus voortaan roestvrijstalen rietjes in plaats van de plastic variant. Deze zijn herbruikbaar en makkelijk schoon te krijgen (daar is een speciaal stokje voor). Er bestaan ook bamboe rietjes die een stuk beter zijn voor het milieu. Er is ook al een campagne bezig om Amsterdam rietjesvrij te maken, dus dat gaat de goede kant op.

9. Koop je eigen bamboe bestek voor take-out

Je kent het wel, even naar de supermarkt om een salade te kopen. Bij de kassa of bij de groente-afdeling kan je vaak een plastic spork krijgen. Maar dat is wegwerp én plastic en dus niet goed voor het milieu. Weet je dat je een lunch buiten de deur of take-out haalt? Neem dan bamboe bestek mee die je kan hergebruiken. Daarnaast zit de salade vaak ook in een plastic bak, dus misschien kan je beter je eigen salade meenemen vanuit huis, samen met je bamboe bestek!

Meer zero waste tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️