Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 23 sep 2018

Zero waste leven tip #23: gebruik een menstruatiecup in plaats van een tampon

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste tip #21: zo maak je je eigen beautyproducten (met recepten voor een scrub en deo)

Tip #23: gebruik een menstruatiecupje in plaats van een tampon

Een vrouw gebruikt in haar leven gemiddeld 10.000 tampons. Door een menstruatiecup te gebruiken, bespaar je niet alleen héél veel tampons en geld, er zitten nog een stuk meer voordelen aan:

  • Een menstrauatiecup absorbeert bloed in plaats van het op te nemen (zoals bij een tampon). Dat betekent dat er ook geen lichaamsstoffen worden opgenomen, die beter in de baarmoeder kunnen blijven.
  • De menstrauatiecup bevat géén latex of andere giftige stoffen. Het is gemaakt van medische hyperallergeen siliconen waar geen bacteriën aan hechten.
  • Er kunnen geen pluisjes of andere dingen achterblijven in het lichaam die ziektes kunnen veroorzaken, zoals bij tampons.
  • Omdat je de menstruatiecup 2 tot 5 keer per dag verschoont en in de aanloop naar je menstruatie draagt, is de kans op doorlekken heel klein.
  • De cup kan je inhouden tijdens het sporten of zwemmen. En je hoeft dan niet bang te zijn er een touwtje tussen je benen hangt!

Daarnaast gooi je dus ook véél minder tampons of maandverbandjes weg als je gebruik maakt van een menstruatiecup.

Wist je ook dat bij het kweken van katoen voor maandverband en tampons vaak gebruik wordt gemaakt van pesticiden? En die verdwijnen niet ineens als ze verwerkt worden tot hygiënisch verband. Best gek, als je je bedenkt dat we pesticiden direct met ons lichaam in contact brengen, terwijl we het bij groente en fruit juist zoveel mogelijk proberen te vermijden.

Menstruatiecupjes kan je tegenwoordig bij biologische supermarkten kopen, maar online vind je er nog véél meer. Bijvoorbeeld die van Mooncup of Organicup. Lees hier meer informatie over de menstruatiecup én hoe je ‘m het beste kan inbrengen.

Hoe verloopt jouw Zero Waste Challenge? Of heb jij vragen? Doe mee via #plasticdieet! Volg alle updates in onze Facebook groep. We delen er tips en verhalen over de challenge en je kan er al je vragen en opmerkingen kwijt.

Meer lezen over een zero waste lifestyle?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #23: gebruik een menstruatiecup in plaats van een tampon
Sluiten