Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 22 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste leven tip #22: maak je eigen schoonmaakmiddelen

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste leven tip #20: vervang je wegwerp scheermesje voor een safety razer

Tip #22: maak je eigen schoonmaakmiddelen

Gister leerden we nog onze eigen beautyproducten maken. De 100 procent natuurlijke gezichtsscrub en deodorant waren binnen 10 minuten gemaakt en roken nog eens heerlijk ook. Met wat essentiële basisingrediënten maak je óók binnen een handomdraai je eigen schoonmaakmiddelen. Hierdoor hoef je de lege plastic flessen niet meer weg te gooien (je vult ze gewoon weer op) en gebruikt geen chemische middelen meer.

Maar je wilt wél dat je schoonmaakmiddelen goed werken. Gebruik daarom voor een goede allesreiniger: baksoda, azijn en citroenen. Deze producten werken anti-bacterieel en hebben een hoge zuurgraad waardoor het bij elkaar een perfect schoonmaakmiddel is.

Zo maak je allesreiniger

  • Mix water en een scheutje natuur azijn (3 kopjes).
  • Voor een extra fijne en frisse geur voeg je wat druppeltjes etherische olie toe.
  • Roer het mengsel goed door en stop het in een hervulbaar spuitbusje.

That’s it! Denk je nu: “He, hoe zit het dan met mijn keuken- en badkamerreiniger?” Deze producten komen in de winkel allemaal in verschillende verpakkingen, maar dat is vooral een slimme marketingtruc. In principe kan je met de bovenstaande basisingrediënten, heel veel verschillende soorten oppervlakten schoonmaken. De belangrijkste zijn baksoda en het natuurazijn.

Zo maak je wc-reiniger

Toch is het fijn om voor bepaalde plekjes in huis een éxtra goed schoonmaakmiddel te pakken. Als de wc een schoonmaakbeurt nodig heeft, kan je extra baksoda in de toiletpot doen. Als je daar wat azijn overheen gooit, begint het te bruisen. Dat scrob je met een houten toiletborstel goed schoon en je wc-pot is schoner dan ooit tevoren!

Meer lezen over De Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #22: maak je eigen schoonmaakmiddelen
Sluiten