Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 8 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Waardoor komt een vrouw klaar? Dit is het antwoord volgens onderzoek

Ja ja, op welke manieren een vrouw klaar kan komen, dat weten we nou wel. Wat er met het brein gebeurt trouwens ook. Maar waar een orgasme door veroorzaakt wordt, dat is een groter raadsel (vooral voor mannen). Goed nieuws: een nieuw onderzoek legt weer een beetje meer bloot.
Het onderzoek haalt zijn resultaten uit een enquête gehouden onder ruim duizend vrouwen, in de leeftijd van 18 tot 94 jaar. Ze werden onder andere gevraagd over verschillende ervaringen van genot, de kwestie of alle orgasmes op dezelfde manier ontstaan, en de rol van clitorische stimulatie. Kortom: waardoor komt een vrouw klaar? Natuurlijk verschilt het heel erg per persoon en weet jij zelf het best wat je lekker vindt, maar uit de resultaten zijn wel een aantal conclusies te trekken.

Niet allemaal hetzelfde

Zo gaf slechts 18 procent aan al klaar te komen van alleen gemeenschap, terwijl 36 procent daar nog eens clitorische stimulatie bij nodig had – een even groot deel had die stimulatie niet per se nodig, maar gaf wel aan dat het orgasme er beter van werd. De overige 10 procent ervaart helemaal geen orgasmes tijdens geslachtsgemeenschap. Vast staat in ieder geval dat orgasmes niet allemaal hetzelfde zijn: zo’n 75 procent van de vrouwen ervaart ze allemaal anders.

Lees ook: Ben je creatief? Dít zegt het over je seksleven

En orale seks?

De onderzoekers stelden ook vragen over orale en manuele seks. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat een ruime meerderheid van de vrouwen de voorkeur geeft aan een op-en-neerbeweging op de vulva, gevolgd door cirkelbewegingen en in veel mindere mate bewegingen opzij. Knijpen, trekken en slechts op één plek drukken worden over het algemeen niet zo gewaardeerd. Bij de clitoris zit het net iets anders: cirkelbewegingen worden daar als het lekkerst ervaren.

Weer een mysterie ontrafeld! Ook een mooie stap voorwaarts naar meer aandacht voor het vrouwelijk genot, trouwens.

Meer lezen over orgasmes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️