Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 28 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Dit is hét starterspakket voor de beginnende zero waster

Een zero waste lifestyle: het wordt langzaamaan steeds bekender. Ook in Nederland. Het draait om een leven zonder (of in elk geval zo min mogelijk) afval te produceren en het afval dát je maakt, hergebruikt. Hoewel het in Nederland nog knap lastig is om zero waste te leven, gaan we bij Bedrock tóch de uitdaging aan om een maand lang géén afval te produceren. Doe jij mee?

Met deze voorbereiding begin je als een heuse zero waste queen, king of queer aan de challenge!

Voorkomen is beter dan genezen

Wereldwijd ontstaan is er een grote beweging bezig met duurzaamheid. Inititieven om de oceanen schoon te maken schieten als paddestoelen de grond uit en de ene na de andere duurzame start-up komt met slimme ideeën om bijvoorbeeld materialen te hergebruiken, groene stroom is mainstream aan het worden en ook zonnepanelen worden de standaard.

“Het is eigenlijk pas sinds de jaren vijftig dat we veel plastic zijn gaan gebruiken”, vertelt Jessie Kroon van Het Zero Waste Project. In fabrieken wordt het materiaal voor letterlijk van alles en nog wat gebruikt. Van kleding tot wegwerpspullen tot speelgoed: plastic werd voor alles gebruikt.

Oplossingen voor het probleem zijn hartstikke slim, maar eigenlijk is het véél effectiever als je het probleem voorkomt door simpelweg minder afval te produceren. En dat kan makkelijk als je je bedenkt dat je bijna 500 kilo afval per jaar produceert. Daarom organiseren we in september De Zero Waste Challenge. We geven je voorbereidende tips én tools om zero waste door het leven te gaan.

zero waste tasjes

Deze items heb je nodig voor een zero waste lifestyle

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar om minder afval te produceren kan je beter eerst een aantal essentiële items aanschaffen. Schaf liever items aan van goede kwaliteit die lang meegaan dan spullen van een lage kwaliteit die je niet vaak (of zelfs maar één keer) kan gebruiken.

Vooral in Australië, Frankrijk, Duitsland en België zijn ze er al veel mee bezig en vind je veel verpakkingsvrije winkels. In Nederland zijn het er nog maar een paar. Gelukkig biedt de Nederlandse webshop Bag-again alle zero waste items die je nodig hebt. Er zijn twee zero waste ‘kits’ voor de beginnende zero waster.

Zero waste kit in maat M en L

Om de zero waste toegankelijk te maken voor iedereen, stelde Bag-again deze starterskit M samen. Het is namelijk lastig om cold turkey zero waste te gaan leven. Deze items bieden in elk geval een goede basis:

Zero waste kit M

  • Mason jar ball regular wide mouth. Begin in elk geval met een ‘mason jar’, hierin kan je je ontbijt maken, de lunch eten of wat te drinken in meenemen.
  • Broodzak S. De kleine broodzak neem je mee naar de (biologische of verpakkingsvrije) supermarkt of bakker en stop je je brood in.
  • Tandenborstel. De tandenborstel is van het natuurlijke materiaal bamboe gemaakt. Een stuk beter dan de 300 plastic tandenborstels die je gemiddeld in je leven gebruikt.
  • Fruit & Vegetable (GF) bag S of bedrukt bulkzakje. Dit multifunctionele zakje is handig voor zo’n beetje alles: van boodschappen tot dagelijkse gebruikte spullen. Gemaakt van biologisch katoen.
Deze medium kit van Bag-again kost €12,50.
Voor degene die de challenge misschien samen met iemand wil doen of graag in bulk koopt (aanrader: dat scheelt weer veel verpakkingen) is er ook de zero waste kit in maat L en kost €15,-. In principe zitten hier dezelfde items is, maar allemaal een maatje groter. Behalve de tandenborstel uiteraard.
tandenborstels van Bamboo

Dit vind je vast ook interessant: Een maand zero waste lifestyle: zo bereid je je voor (met tips van een expert)

De zero waste kit voor pro’s

De bovenstaande zero waste kits zijn hele goede basics. Maar toch kan je met een aantal kleine andere aanschaffingen nog een hoop afval voorkomen. Tijdens de Zero Waste Challenge proberen we zo min mogelijk afval te maken in ons dagelijks leven. Dus denk ook aan: hoe doe je dat met al je plastic in de badkamer en keukenkastjes? Wat als je ongesteld wordt? Ook daar zijn oplossingen voor!

  • De menstruatiecupHet is een populaire en natuurlijke oplossing voor tijdens de menstruatie. Je draagt het cupje tijdens je menstruatie en kan deze steeds wassen.
  • TandpastatablettenDeze mega handige tabletten gebruik je in plaats van (chemische) tandpasta uit een plastic tube. Je stopt een tabletje in je mond (met fluor) en het poetsen kan beginnen. Het is duurzaam én milieuvriendelijk.
  • ShampoobarIn plaats van shampoo’s te kopen uit een plastic fles (ook al is deze natuurlijk), kan je ook een shampoobar gebruiken. Deze wrijf je over je hoofdhuid en schuimt gewoon.
  • WasnotenZero waste leven zit ‘m in de kleinste dingetjes. Dus ook in de was doen. In plaats van wasmiddel te kopen, koop je ‘wasnoten’. Het zijn échte noten, deze doe je in een canvas of stoffen tasje, dan gewoon in je wasmachine en dan schuimen ze van nature!

Deze producten en nog véél meer (denk aan: wattenstaafjes, watjes, scheermesjes etc) koop je bij Bag-again. Omdat deze webshop Nederlands is, hoeven de producten niet van ver te komen. Wel zo fijn. Ook zijn er een aantal winkels in Nederlands waar ze de meeste van deze producten ook verkopen. Bijvoorbeeld bij Delicious Food in Amsterdam of bij de Eko Plaza.

Het moet wel leuk en haalbaar blijven

Tijdens de Zero Waste Challenge is zero waste het streven, of het doel. Maar echt realistisch is het niet in onze maatschappij. Om deze challenge te vol te houden én nog een leuk leven te kunnen leiden, leven we, op advies van expert Jessie Kroon, zo zero waste mogelijk, maar het moet wel leuk en haalbaar blijven.

“Als niet leuk vindt wat je aan het doen bent, dan hou je er waarschijnlijk snel mee op. Zie zero waste als een doel, maar als jij héél graag uiteten gaat of samenwoont met iemand die geen zero waster is, accepteer dat dan. Je kan beter een paar dingen goed doen en stap voor stap beginnen, anders hou je het nooit vol,” legt Kroon uit.

Daarom is een starterspakket handig, je begint met de broodzak, glazen pot, tandenborstel en tas met de basics van een zero waste lifestyle. Als je er klaar voor bent, kan je aan de slag met je keuken, badkamer of je kledingkast!

Meer lezen over een zero waste lifestyle?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is hét starterspakket voor de beginnende zero waster
Sluiten