Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 4 sep 2018

Zero waste tip #4: weiger wegwerpplastic

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Dat doen we samen met de Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste tip #3: schaf een paar essenti√ęle items aan en ga voorbereid de deur uit

Tip #4: weiger wegwerpplastic

Wegwerpplastic weigeren is eigenlijk de állermakkelijkste en meest effectieve manier om te beginnen aan een zero waste leven. Omdat de helft van al het plastic dat in de oceanen rondzwemt, is gemaakt om slechts één keer gebruikt te worden, maak je daarmee dus direct een grote impact.

Bedenk dus alternatieven voor het gebruiken van bijvoorbeeld plastic bekers, bordjes, bestek, rietjes etc. Picknick in het park? Gebruik je eigen bakje dat je overal mee naartoe kan nemen. Lunchen op werk? Eet de onverpakte producten. Anders kan je zelf wat lunch meenemen. Boodschappen doen? Vermijd in plastic verpakte groenten en fruit. Tip: seizoensgroenten en fruit zit zelden verpakt!

Je volgt en deelt je ervaringen van de challenge via #plasticdieet!

Meer tips voor een zero waste leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl√ļs elk weekend de best gelezen artikelen ūüĆŅ

Reageer op artikel:
Zero waste tip #4: weiger wegwerpplastic
Sluiten