Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 25 sep 2018

Zero waste leven tip #25: gebruik herbruikbare doekjes

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zo maak je je keuken hélemaal zero waste (en ziet er nog leuk uit, ook!)

Tip #25: gebruik herbruikbare doekjes

We leerden vorige week al zero waste afwassen en je keuken inrichten. Veel schoonmaakmiddelen kan je namelijk gemakkelijk zelf maken. Daarvoor gebruik je enkel natuurlijke middeltjes en steeds een herbruikbare fles. Maar sommige producten worden zijn lastig zelf te maken, zoals schoonmaakdoekjes. Maar, je kan dan wél voor de meest duurzame variant kiezen.

Namelijk: wasbarebare doekjes. Gewone gele doekjes worden snel vies, ruiken al snel niet bepaald fris meer en liggen dan binnen de kortste keren in de prullenbak. Ze zijn gemaakt van microvezels die microplastics achterlaten in de wasbak en zo uiteindelijk in de oceanen terecht komen. In Europa gaat er jaarlijks zo’n 75.000 kg aan plastic door de gootsteen.

twee katoenen doekjes

Schoonmaakdoekjes van biologisch katoen

De wasbare doekjes zijn gemaakt van biologisch katoen en jute én kan je gewoon wassen. Zijn ze op een gegeven moment echt op? Dan zijn ze helemaal composteerbaar. Je kan de doekjes in biologische supermarkten of verpakkingsvrije winkels kopen. Daarnaast zien ze er ook nog eens een stuk leuker uit!

Meer lezen over een zero waste life style?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #25: gebruik herbruikbare doekjes
Sluiten