Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 19 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste leven tip #19: vervang deze wegwerpproducten voor duurzame alternatieven

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Dit is hét starterspakket voor de beginnende zero waster

Tip #19: vervang deze wegwerpproducten voor duurzame alternatieven

Er zijn veel handige trucjes om je afvalproductie drastisch naar beneden te schroeven. En die zijn gelukkig een stuk makkelijker dan je misschien denkt.

Afval produceer je namelijk uit gemakzucht en doordat je producten koopt die nou eenmaal niet lang meegaan. Heb je iets nieuws nodig? Kies dan voor een duurzaam alternatief! Dit zijn een aantal handige tips:

  • Vervang je plastic tandenborstel voor een bamboe tandenborstel.
  • Koop een RVS rietje of een bamboe rietje in plaats van een plastic rietje. Ga sowieso eens na: heb ik echt een rietje nodig?
  •  Gebruik een shampoo-bar (het lijkt net op een stukje zeep) in plaats van shampoo uit een fles. Bij natuurwinkels, biologische supermarkten, maar ook bij Lush verkopen ze deze bars. Een echte aanrader!
  • Gebruik een bijenwasdoek (ofwel de ‘bee’s wraps’) in plaats van plasticfolie. Ze worden gemaakt van katoen en bijenwas en zijn in allerlei vrolijke kleuren en maten te bestellen. Handig om kaas, groeten of fruit mee af te dekken.
  • Schaf een lunchbox aan van aluminium, bamboe of RVS. Deze gebruik je in plaats van plastic zakjes. Veel duurzamer en het ziet er leuker uit. Daarnaast worden je bammetjes zo niet platgedrukt in je tas.
  • Maak zelf popcorn in plaats een zak chips te kopen. Is ook meteen een stuk gezonder!

Hoe was gaat jouw Zero Waste Challenge? Of heb jij vragen? Doe mee via #plasticdieet! Volg alle updates in onze Facebook-groep. We delen er tips en verhalen over de challenge en je kan er al je vragen en opmerkingen kwijt.

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #19: vervang deze wegwerpproducten voor duurzame alternatieven
Sluiten