Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 9 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Yes: deze campagne wil Amsterdam rietjesvrij maken

Op een vrijdagavond zit je heerlijk aan de GT’s met je vriendinnen, drinkend met… een rietje. Staat natuurlijk schattig, maar die zijn niet zo goed voor het milieu. En omdat we makkelijk zonder rietjes kunnen, oppert organisatie IamStrawless: stop sucking, Amsterdam. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu, maar soms gaat dat niet heel eenvoudig. Dingen als afval scheiden, stoppen met vlees eten of niet autorijden, kunnen best een uitdaging vormen voor sommigen. Maar als er een simpele manier is om het milieu minder te belasten, is het wel rietjesvrij gaan. Want wat heb je nou eigenlijk aan een rietje?

Achttien keer de wereld rond

Niks dus. En dat dachten Arian Lurie en Suzan Wessels ook. Daarom startten zij IamStrawless- een campagne waarmee ze streven naar een rietjesvrij Amsterdam. Een ambitieus plan, maar andere steden waren ons al voor. Zo bespaart de Amerikaanse stad Seattle maandelijks al 2,3 miljoen rietjes.

En dat is hard nodig, want rietjes blijven voor eens en altijd in de natuur. Ze zijn in vijf seconden gemaakt, worden in vijf minuten gebruikt en blijven tientallen jaren rondzwerven over onze aardbol. In Nederland gebruiken we maar liefst 3 miljard plastic rietjes per jaar. We kunnen achttien keer (!) de wereld rond met alle rietjes die we weggooien na één drankje.

Dit vind je vast ook interessant: Amsterdam zet als eerste stad ter wereld stappen richting een plasticvrije supermarkt

 

Sustainable bartending

Initiatiefnemer Arian geeft aan: ‘Met de hospitality-industrie als partner in crime, kunnen we op grote schaal snel impact hebben.’ En de campagne slaat inderdaad aan, want plekken als Sir Edmond en Bakers Best serveren hun drankjes tegenwoordig al plasticvrij. Ook is het milieuvervuilende rietje niet meer welkom bij verschillende Amsterdamse bars. Arian vertelt: ‘Veel daarvan waren al bezig met sustainable bartending of hadden de ambitie om dit te gaan doen. De verandering is er, maar wij willen er samen met hen een aanvoerder in zijn.’

Wie weet is Amsterdam dus over een tijdje wel compleet rietjesvrij. Dat past ook goed bij de eerste plasticvrije supermarkt ter wereld in Amsterdam, die overigens niet te verwarren valt met een verpakkingsvrije supermarkt. Er lijkt een positieve trend gaande in onze hoofdstad – namelijk het verminderend gebruik van plastic. En ook jij kunt hieraan makkelijk bijdragen: geef gewoon simpelweg aan dat je geen rietje hoeft bij je drankje – in of buiten Amsterdam. Want: plastic sucks, so stop sucking. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Yes: deze campagne wil Amsterdam rietjesvrij maken
Sluiten