Saskia Griep
Saskia Griep Betere wereld 20 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

7 x tips om plasticvrij op reis te gaan

Wie op reis gaat verbruikt ongemerkt vaak nog meer plastic dan thuis. Een waterflesje hier, een tasje daar. Dat kan anders! Wij geven je tips voor een duurzamere reis.

Heb je net een rondreis geboekt of ben je inspiratie aan het opdoen voor je volgende reis? Waar je ook naartoe gaat, één ding is zeker: je gaat op reis om te genieten van al het moois dat de bestemming van jouw keuze te bieden heeft. Je vindt het vast net zo belangrijk als wij dat de natuur op die prachtige plekken beschermd wordt tegen plastic afval. Met onderstaande 7 tips gebruik jij minder plastic tijdens je reis.

Waterflessen het grootste probleem

In veel landen buiten Europa loop je als reiziger tegen hetzelfde probleem aan: het water uit de kraan is niet drinkbaar. En dat terwijl je toch wel een liter of twee per dag nodig hebt, op z’n minst. Tel maar eens uit hoeveel halve liter flesjes je dan in 3 weken zou gebruiken. Het zijn er meer dan 80! Soms wordt het plastic nog gerecycled, maar vaak eindigt het in de oceaan of in de berm. Dat kan anders!

1.     Eigen drinkfles mee

Thuis lijkt het zo voor de hand liggend maar in het buitenland denkt men er minder vaak aan: neem een Dopper of soortgelijke drinkfles mee. Vul hem met drinkwater van het ontbijtbuffet of op plaatsen waar drinkwaterpunten zijn. Alternatief is om even wat water te koken op je hotelkamer.

Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip

2.     Steripen

Geen drinkwater in de buurt? Gebruik dan een Steripen. Hiermee filter jij in een paar minuten het kraanwater dat je dacht niet te kunnen drinken. Een Steripen is een UV-filter en bevat geen chemische toevoegingen.

3.  Life Straw Go

Een Life Straw Go is een drinkwaterfles mét ingebouwde filter. Je kunt dus je fles gerust vullen in een kabbelend beekje en het vervolgens lekker opdrinken.

4.   Laat flesjes in je hotelkamer staan

Als je bovenstaande tips opvolgt, hoef je de (gratis) flesjes die je vaak worden aangeboden op de hotelkamer niet meer aan te breken. Jij hebt immers je eigen drinkwater al bij je! Laat dus maar lekker dicht.

5.     Geen rietje

Vraag wanneer je een drankje bestelt of ze er geen rietje in willen doen. Een cocktail uit een glas nippen is toch net zo lekker ;-).

6.  Eigen shampoofles

Neem je eigen, grote fles shampoo mee zodat je al die mini’s in je hotelkamer kunt laten staan. Eerlijk is eerlijk: vaak was je je haren er toch niet zo lekker mee dus een groot gemis zal het niet zijn. Of neem een handige shampoo-bar mee!

7.  Eigen tasje

In Nederland moet je je plastic tasjes in de winkel kopen, in Kenia riskeer je zelfs een arrestatie wanneer je met een plastic tasje de straat op gaat. Dat geeft wel aan hoe vervuilend deze dingen zijn. Neem daarom je eigen herbruikbare tasje mee voor zaken als souvenirs en boodschappen. Net als thuis!

Deze tips zijn geschreven door Saskia Griep van Better Places. Better Places is een duurzame reisorganisatie die zich hard inzet voor de reductie van single plastic use. Eind 2019 willen zij al hun reizigers plasticvrij op reis laten gaan. Op zoek naar meer reisinspiratie? Kijk dan eens op hun website.

Meer lezen over reizen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 x tips om plasticvrij op reis te gaan
Sluiten