Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 3 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste tip #3: schaf een paar essentiële items aan en ga voorbereid de deur uit

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Dat doen we samen met de Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Een maand zero waste lifestyle: zo bereid je je voor (met tips van een expert)

Tip #3: schaf een paar essentiële items aan en ga voorbereid de deur uit

Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken (lees: om het überhaupt mogelijk te maken) minder afval te maken, kan je het beste van tevoren een aantal basic zero waste essentials aanschaffen. Dus: ga voorbereid de deur uit!

Online of in een bulk food store koop je bijvoorbeeld: een glazen potje, een groenten- en fruitnetje, een waterfles (Dopper heeft net ‘n hele fijne uitgebracht!) en/of een bamboe tandenborstel. Onze favoriete online webshop Bag-again heeft álle dingen die je nodig hebt. Ze verkopen een handig basicpakket M (€12,50) en in maat L (€15).

Die spullen koop je, maar zijn geen afval, je kan ze namelijk blijven (her)gebruiken. Als je dan een picknick met vrienden hebt, je lunch ergens wilt afhalen of boodschappen doen op een markt, vraag je of je je eten in het bakje of zakje wilt doen. Easy as!

Tip #3.1: Leg je tas nadat je ‘m hebt gebruikt om boodschappen te doen, direct terug in je fietstas, auto of hang ‘m naast de deur zodat je hem nooit kan vergeten. 

Je volgt en deelt je ervaringen van de challenge via #plasticdieet!

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zero waste tip #3: schaf een paar essentiële items aan en ga voorbereid de deur uit
Sluiten