Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 7 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Een spoedcursus omgaan met dramaqueens (en -kings)

Natuurlijk vind je dat je gevoelens moet kunnen uiten en dat iedereen zichzelf mag zijn. Maar we hebben allemaal wel een vriend of vriendin die gevoelens gewoon heel erg váák uit. En heftig. En soms worden we een beetje moe van al die overdrijving en het vragen om hulp. Je hebt immers gewoon niet áltijd zin om verhalen over te horen over hoe stressvol iemands werk wel niet is of hoe irritant een partner – terwijl zij niets doen om het zelf op te lossen.

Toch zijn sommige dramatische mensen verder wél gewoon heel leuk, en wil je ze niet zomaar uit je leven bannen. Hoe ga je dan om met deze dramaqueens (en -kings)?

Blijf kalm

Mensen die alles als het ware in hoofdletters en met uitroeptekens uitspreken, kunnen behoorlijk vermoeiend zijn. Zorg er daarom voor dat je je niet te veel laat meeslepen in de bui van de ander. Blijf rustig ademen en blijf rationeel denken, zelfs als je je eigenlijk heel erg ergert.

Met een half oor luisteren lijkt misschien een beetje lullig, maar als de drama niet belangrijk is, is het helemaal niet zo gek om je je ervoor af te sluiten. En o ja, stel vooral zo min mogelijk vragen – zonder onbeleefd te worden.

Vraag naar de feiten

Als je dan toch vragen wilt stellen omdat dingen wél belangrijk zijn, vraag dan wat er precies is gebeurd; niet hoe ze dat interpreteerden of hoe ze zich erbij voelen. Als dramaqueens echt advies nodig hebben over iets, kun jij die alleen geven als je weet hoe de vork in de steel zit zónder de overdrijving.

Stel grenzen

Sommige dramatische mensen zien overal problemen in, en hebben jou altijd nodig voor een oplossing. Ooit wakker gebeld door iemand die niet kon slapen omdat ze wakker lag over een onbeduidend dingetje? Een keer is dat prima, maar niet als het structureel gebeurt.

Lees ook: Pleasers opgelet: zo leer je de mening van anderen loslaten

Probeer aan de geven dat je dat soort dingen niet op prijs stelt, en beantwoord hun appjes niet als je daar echt geen tijd voor hebt. Dat voelt misschien alsof je een slechte vriendin bent, maar zonder grenzen kan niemand een leven voor zichzelf hebben.

Geef aan wat dramaqueens fout doen

Ben je alle drama helemaal zat? In veel gevallen zijn mensen zich er niet van bewust wat ze doen, en dan kun je dat prima op een subtiele – of desnoods niet al te subtiele – manier aangeven. Als die mensen om je geven, zullen ze juist blij zijn dat jij ze laat inzien dat het geen nut heeft om alleen maar over dingen te zeuren zonder actie te ondernemen. Vertel ze dat je weliswaar graag naar ze luistert, maar dat deze instelling henzelf helemaal niet helpt.

Als dat niet werkt en je merkt dat de relatie met dramaqueens vooral heel veel energie uit ze zuigt, overweeg dan alsnog of je het wel waard vindt om deze mensen in je leven te houden. Want natuurlijk moeten mensen af en toe kunnen klagen, maar als jij daar niets voor terug krijgt (al is het maar één vraag over jezelf), kun je het beter beëindigen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️