Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Mind 19 apr 2016

Hoe groot is jouw behoefte aan drama? Doe de test

Ken jij iemand die altijd verwikkeld lijkt te zijn in een crisis in zijn of haar leven? Het ene na het andere probleem lijkt elkaar op te volgen en moet met iedereen gedeeld worden. Wat is het toch met die eeuwige behoefte aan drama? Psycholoog Scott Frankowski en zijn collega’s van de University of Texas hebben een poging gedaan om deze behoefte aan drama beter te begrijpen. In hun onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Personality and Individual Differences, kijken ze naar een samenstelling van persoonlijkheidstrekken waarmee mensen anderen manipuleren vanuit een zogenaamde slachtofferrol.

Need for drama en impulsiviteit

Het onderzoek heeft een verband uitgewezen tussen een hoge score op de schaal voor ‘need for drama‘ en een hoge score voor een samenstelling van eigenschappen die verantwoordelijk zijn voor impulsiviteit. Oftewel, impulsief gedrag hangt samen met een grote behoefte aan drama.

Het kan dus zo zijn dat een persoon met een grote behoefte aan drama een filter mist. Hij of zij is niet bang om zijn mening te geven en zegt dan ook eerder wat hij of zij denkt. Denk bijvoorbeeld aan die persoon die zijn persoonlijke verhalen deelt op social media: wat maakt het dat hij of zij elk probleem op bijvoorbeeld Facebook of Twitter moet delen?

Het NEM Model: in 5 stappen naar een leven zonder drama

Of aan die persoon die altijd zegt wat hij of zij denkt, ongeacht of er iemand mee gekwetst wordt. Deze mensen hebben de neiging om dingen te zeggen en te doen zonder erover na te denken. Ondertussen helpt deze impulsiviteit om de drama te stimuleren waar ze zo naar verlangen.

Mensen met een grote behoefte aan drama zien vaak niet in dat het aan henzelf ligt, en dat hun eigen gedrag verantwoordelijk is voor het creëren van een groot deel van het drama in hun leven. Ze zien zichzelf meer als een slachtoffer van de gebeurtenissen, dan als de veroorzaker. Ze hebben het gevoel dat ze er zelf geen controle over hebben. Het is dan ook niet gek dat ze vaak de behoefte hebben om over hun problemen te klagen bij, tja… iedereen die maar wil luisteren.

Ben jij een dramaqueen? Doe de test

Zo blijken individuen met een high need for drama in het verleden vaak mislukte relaties te hebben gehad, zoeken ze conflicten op in de werkomgeving en op social media en zijn ze niet vies van roddel en achterklap. Frankowski en zijn collega’s hebben een test ontwikkeld om je behoefte aan drama te kunnen meten. Deze test is gebaseerd op drie principes:

  • De bereidheid van een persoon om andere mensen te beïnvloeden om zich te gedragen op een manier die ten dienste is van de doelstellingen van de manipulerende persoon.
  • De dwangmatigheid van een persoon om dingen uit te spreken en meningen te delen, zelfs als dit ongepast is en zonder dat er rekening gehouden wordt met de gevolgen.
  • De neiging om zich voortdurend te zien als een slachtoffer van gebeurtenissen in het dagelijkse leven.

Wil je weten hoe groot jouw behoefte aan drama is? Hier vind je de test.

Welk type ben jij? Dit zijn de 8 persoonlijkheidstypen volgens psycholoog Carl Jung

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe groot is jouw behoefte aan drama? Doe de test
Sluiten