Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 4 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

Pleasers opgelet: zo leer je de mening van anderen loslaten

Het klinkt als een makkelijk en logisch: iemands anders goedkeuring vragen om de ander én jezelf goed te laten voelen. Dat kan prima werken, maar dat betekent dat je uiteindelijk afhankelijk wordt van de goedkeuring van een ander en zelf geen keuzes meer maakt. Ben jij een echte pleaser? Leer hoe je iemands anders goedkeuring niet meer nodig hebt! Steeds iemands goedkeuring vragen over belangrijke keuzes in het leven, of juist kleine dagelijkse keuzes – voelt lekker makkelijk. Dan hoef je er zelf immers niet over na te denken en ben jij er niet verantwoordelijk voor. Tenminste, zo voelt het. Van wat je ‘s ochtends aantrekt tot waar je je dagen mee wilt. De echte pleaser zal dit waarschijnlijk herkennen. Soms hebben anderen meer invloed op hoe je leven eruit ziet dan je denkt.

Psychotherapeut Ilene Cohen geeft les op de Barry University in Miami en leert ons hoe je je eigen keuzes maakt.

Anderen vinden je leuker, denk je

Je kan makkelijk jaren doorleven met je keuzes baseren op wat anderen vinden wat je moet doen. Welke studie ga je volgen? Welke kleding trek je aan? Het wordt langzamerhand een soort natuurlijk automatisme en je kan er het gevoel door krijgen dat andere je leuk(er) vinden. Dat kan gebeuren bij je ouders, maar ook bij vrienden of je verkering.

Lees ook: Moeite met nee zeggen op de werkvloer? Zo doe je dat op een constructieve manier

Ik heb het zelf weleens meegemaakt toen ik zó verliefd was aan de andere kant van de wereld, dat ik m’n eigen hoofd niet meer gebruikte en al m’n keuzes blindelings liet afhangen van wat hij ging of wilde doen. Een jaar later dacht ik ineens: wat ben je nou aan het doen? Het deed enorm veel pijn en ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld, maar uiteindelijk was het zo’n opluchting om mijn eigen weg weer in te slaan en mijn eigen keuzes te maken. Maar vooral om mezelf weer te zijn.

Het wordt steeds enger om je eigen keuzes te maken

Als je jouw pad en jouw keuzes laat afhangen van een ander, maak je uiteindelijk nooit écht je eigen keuzes en zoek je steeds bevestiging buiten jezelf. Wat daar mis mee is? Je krijgt wellicht een goedkeuring van een ander, maar dan gaat ten koste van de zoektocht naar wat jij zelf, diep van binnen wilt. Je bent je niet meer bewust van wat jij leuk vindt, waar jij graag je tijd aan spendeert, waar jij waarde aan hecht of wat jou blij maakt. Het wordt langzaam ook steeds enger om je eigen keuzes te maken en dingen te doen buiten je comfort zone.

Ook interessant: Wat Nelson Mandela je leert over loslaten

Zo leer je loslaten

Als je eenmaal de goedkeuring van anderen leert loslaten, ben je vrij om te bereiken en creëren wat jij wilt met veel minder stress, want je bent niet meer bezig met nadenken wat anderen ervan zouden vinden.  Maar hoe doe je dat? Onthoud deze stappen goed:

Wat vind jij belangrijk?

In plaats van anderen (onbewust) te laten beslissen welke stappen jij neemt in het leven, zet eens voor jezelf op een rijtje wat goed en belangrijk voor jou is. Op die manier creëer je je eigen leven.

Lees ook: Het verleden loslaten? Volg deze 4 stappen

Voelt het goed?

Het begint bij keuzes te maken of om dingen te doen die simpelweg goed voelen. Als je dat eenmaal doet, dan zul je vanzelf niet meer de behoefte voelen om constant goedkeuring van anderen te zoeken.

Reflecteer jezelf

Voel ook bij jezelf aan bij wat voor soort gedrag je je goed voelt – zonder je iets aan te trekken van de mening van anderen. Reflecteer jezelf eens: welke keuzes heb ik vandaag gemaakt? Welke dingen vind ik leuk aan mezelf? Wanneer ben ik vandaag écht trouw aan mezelf gebleven?

Wees eerlijk

Het belangrijkste is om eerlijk tegenover jezelf te blijven. Denk bijvoorbeeld eens goed na voor dat je ‘ja’ tegen een nieuwe verplichting of opdracht zegt. Wat is er écht belangrijk en nodig? En welke keuzes zijn eigenlijk gebaseerd om andere te pleasen?

Door erachter de komen welke keuzes je daadwerlijke voor jezelf maakt en welke voor anderen, wordt het een stuk makkelijker om de goedkeuring van andere steeds los te laten.

Oefenen!

Hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt. In het begin is het heel spannend en eng om je eigen keuzes te maken, in sommige situaties voelt het gewoonweg makkelijker. Maar als je dit jaar in jaar uit blijft doen, leef je uit eindelijk niet een leven naar jouw eigen maatstaven maar naar die van anderen.

Alles wat je doet is een keuze, en die keuze ligt in jouw handen.

Meer lezen over je eigen keuzes maken en loslaten?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️