Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 29 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

De geur van een geliefde kan je stresslevels verminderen (ja, echt)

Als je een relatie met iemand hebt, speelt diegene een grote rol in je leven. Op emotioneel en mentaal gebied kun je veel steun hebben aan je wederhelft. En wat blijft: zelfs de geur van je geliefde kan je beter laten voelen. Hoe zit dat precies? Uit een recente studie bleek dat de geur van je geliefde een biochemische reactie kan veroorzaken. Dat kwam onder andere naar voren uit de cortisolgehalten van de proefpersonen. Cortisol is een stresshormoon, waarvan je waarden blijkbaar dalen wanneer je de geur van je partner ruikt. Maar liefst 80 procent van de vrouwen die aan het onderzoek meededen, voelde zich aanzienlijk fijner toen ze hun geliefdes geur roken. Ook bij mannen werd dit aangetoond.

Witte T-shirts

Voor de studie werden heteroseksuele stellen onderzocht die een in een langdurige relatie hadden, zonder duidelijke medische problemen. Gemiddeld waren de deelnemers 2,4 jaar samen en ze waren allemaal in hun twintiger jaren. De mannen waren degenen die hun geur ‘doneerden’, door hun gedragen witte T-shirts af te geven aan de onderzoekers. Hierbij mochten ze geen parfum dragen, zodat de vrouwelijke deelnemers alleen natuurlijke geuren konden ruiken. Ook mochten ze niet roken of bepaalde dingen eten.

Dit vind je vast leuk: Durf kritiek te hebben op je geliefde.

 

Stressvol solliciteren

Vervolgens moesten de vrouwen een zogenaamd sollicitatiegesprek voeren, waarvoor ze maar vijf minuten de tijd hadden om zich voor te bereiden. Van tevoren mochten ze ruiken aan een shirt, waarvan ze niet wisten van wie het was. Om het gesprek extra stressvol te maken, werden de vrouwen bijgestaan door twee juryleden in een witte jas, die niks zeiden en geen feedback gaven. Zowel voor, tijdens als na het sollicatiegesprek werden hun cortisollevels gemeten.

De uitkomst hiervan was stressvermindering in de situaties waarin de vrouwen de geur van hun partner konden ruiken. Degenen die aan een shirt roken dat niet van hun vriend was, hadden daarentegen geen verminderde stresslevels. Er was zelfs meer stress bij de vrouwen die een shirt roken van een vreemde.

Je weet dus wat je te doen staat als je gestresst bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De geur van een geliefde kan je stresslevels verminderen (ja, echt)
Sluiten