Rolien Sandelowsky
Rolien Sandelowsky Psyche 29 nov 2017
Leestijd: 5 minuten

Soms is het moeilijk om keuzes te maken: deze tips helpen vast

Het is zo’n gesprek dat je bijna niet wil voeren, want veel te uitgekauwd, maar niet minder actueel. Keuzes maken. In een maakbare wereld waarin de illusie heerst dat je zelf verantwoordelijk bent voor je heden en toekomst, lijken keuzes onze grootste vijand te zijn. We hebben vaak helemaal geen idee wat we liever willen doen als we voor een splitsing staan, omdat we met ons hoofd bij morgen eigenlijk nooit hebben geleerd te denken vanuit vandaag. Want om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk te erkennen welke persoonlijke trekken er in jezelf aanwezig zijn.

Maar als je altijd maar bezig bent met keuzes maken en excelleren, is de kans groot dat je je van die trekken niet zo bewust bent. Wat het is waarin je jezelf wil ontwikkelen of onderscheiden verschilt per persoon, maar uiteindelijk willen we ons als mens allemaal ergens in uitdagen, steeds iets beter worden en merken dat je door je opgedane ervaringen steeds meer comfort en veiligheid ervaart op een gebied dat je voorheen als spannend en risicovol ervoer.

Persoonlijke skills

Ik denk dat veel misverstanden tussen mensen voortkomen uit het feit dat we niet begrijpen welke skills het zijn die iemand probeert uit te bouwen. Ik denk dat veel frustratie en zorgen binnen het eigen leven ook voortkomen uit het feit dat je niet weet welke skills je verder wil ontwikkelen.

Omdat je niet weet waar je goed in bent, of niet kunt kiezen wat je belangrijker vindt. Als mens zijn we bijzonder tegenstrijdige wezens en ontwikkelen we gaandeweg een hele set niet-samenhangende vaardigheden. Precies in een combinatie die maakt dat jij jezelf bent en er niemand exact is zoals jij.

Als je voor een grote keuze komt te staan, die ondraaglijk lijkt omdat je zoveel andere opties af moet strepen als je er eentje kiest, probeer dan te bedenken vanuit welke uitdaging je wil opereren. In welk gedeelte van je karakter wil je investeren, waar wil je graag beter in worden?

Investeren in je karakter

Een goede vriendin van mij stond ooit voor de keuze tussen twee ogenschijnlijk identieke bedrijven. Als insider wist zij dat één van de twee net iets ambitieuzer, iets moeilijker en iets minder comfortabel zou zijn.

Bij het andere bedrijf zou ze makkelijker kunnen floreren, meer collega’s hebben waarmee ze het goed zou kunnen vinden, maar inhoudelijk minder op scherp worden gezet.

Lees ook: Is er een verband tussen je karakter en slapeloosheid?

Vriendin in kwestie is erg gewend altijd voor de moeilijkste route te kiezen en heeft zichzelf gaandeweg aangeleerd dat ‘moeilijk’ hetzelfde betekent als ‘goed’.

Maar met het vooruitzicht van minstens 3 jaar bij haar aanstaande werkgever vond ze het toch lastig om lukraak voor optie A te gaan, omdat ze na al die jaren van uitputtende studie ook wel erg veel behoefte had gekregen aan wat meer ontspanning, ruimte en contact.

Je gevoel volgen

Om haar keuze te kunnen maken, probeerden we erachter te komen welke baan haar meer zou uitdagen. Waarbij uitdagen niet betekent jezelf uitputten, doen wat je eng vindt of iets aanpakken wat te hoog gegrepen is, maar onderzoeken waar je de vaardigheden verder kunt ontwikkelen die passen bij het deel van jezelf waar je aandacht aan wil geven.

We lieten de bedrijven in kwestie even voor wat ze waren en nihileerden haar keuze naar de vraag: ‘Wil ik de komende 3 jaar investeren in mijn ambitieuze, leergierige kant, of in m’n persoonlijke, meer ontspannen kant?’. De keuze bleek ineens een stuk gemakkelijker. Vaak weten we namelijk heel goed waar we behoefte aan hebben, welk deel van onszelf we willen voeden, waar we meer over willen leren, of welk deel wel even genoeg voeding heeft gehad.

Lees ook: Hoe je in 3 simpele stappen leert luisteren naar je onderbuikgevoel

Alleen lijken onze dagelijkse keuzes zich niet op eenzelfde frequentie te bevinden als deze kennis. In feite moeten we een laagje dieper duiken om beslissingen te kunnen maken aan de buitenste schil, die correleren met voorkeuren in de kern.

Als we ons blijven blindstaren op de uiteindelijke keuze (bedrijf A of B) blijven we oneindig rationele rondjes draaien, waardoor we geen keuze kunnen maken waar we gevoelsmatig achter staan. Als we echter duidelijk kunnen vaststellen in welk gedeelte van ons karakter we willen investeren, klikken daar heel logisch vervolgkeuzes aan vast.

Emotionele voorkeur

Confucius beschreef al ruim 500 jaar v. Chr. dat we alle rationele informatie kunnen inwinnen over onszelf, onze relaties, ons werk en ons leven en op die manier proberen de beste beslissingen te maken, maar dat het uiteindelijk niet deze rationele overwegingen zullen zijn die je keuze bepalen.

Je emotionele voorkeur, je gevoel, bepaalt al lang voor die rationele dans onbewust je voorkeur. Wat is er dan mooier dan die zo sterk getrainde ratio in te zetten om de gevoelsmatige voorkeur ten tonele te laten verschijnen?

Tip: Een dagboek bijhouden: voor een betere fysieke, emotionele en spirituele gezondheid

Onnodig te zeggen dat bedrijf B de keuzestrijd heeft gewonnen, waar vriendin in kwestie zo’n jaar later nog steeds reuzeblij mee is. Al is het alleen maar, omdat ons brein zo werkt dat we na het nemen van een grote beslissing onze gemaakte keuze als nieuw nulpunt zien en alles vanaf daar zien in het licht van ons besluit.

Dus, sta je voor een grote keuze?

  1. Don’t freak out! Het komt goed.
  2. Uiteindelijk zien we ons leven als een blauwprint, een duidelijke levenslijn. Denk je dat deze keuze van substantiële invloed gaat zijn op die lijn? Wees kritisch. Zo nee, relax en kies waar je naar neigt. Zo ja, ga even zitten en neem je tijd.
  3. Bedenk welk deel van je karakter je graag wil voeden, uit wil bouwen, tijd aan wil besteden (vrijheid/academische skills/kritische houding/creativiteit/persoonlijke ontwikkeling etc.).
  4. Bekijk welke optie het best bij die voorkeurseigenschap past.
  5. Doe deze riedel desnoods een paar keer achter elkaar om alle verschillende combinaties karakteronderdelen+keuzemogelijkheden te testen.
  6. Kom je er alsnog niet uit? Laat het dan even rusten en start een paar dagen later met een frisse blik opnieuw. Als keuzes niet af te dwingen zijn, is het ook niet de tijd om ze te maken.

Meer over belangrijke keuzes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Soms is het moeilijk om keuzes te maken: deze tips helpen vast
Sluiten