Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 1 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Stress heeft impact op de mensen om je heen, leggen therapeuten uit

Ondertussen weten we allemaal wel dat stress schadelijke gevolgen heeft voor ons lichaam, maar wat doet de stress die wij ervaren eigenlijk met anderen? Dit is hoe stress een impact heeft op de mensen om je heen.

Tijdens een stressaanval voelen we ons vaak extreem opgebrand, alleen met onze problemen en vermoeid. Welke indruk we maken bij anderen, is dan vaak het laatste waar we aan kunnen denken. Toch is het interessant om dat wél eens te doen, als je leest welke impact stress heeft op de mensen om je heen.

Stress is besmettelijk

Hoe vreemd het ook mag klinken, stress is eigenlijk een besmettelijk goedje. Stresstherapeut Bill Leavitt maakt de volgende vergelijking: “Beeld je in dat je in een vliegtuig zit met een huilende baby naast jou. De baby voelt op dat moment maximale stress, wat hij uit door luidkeels te huilen. De ouders zullen op dat moment ook de maximale stress voelen, net als jijzelf.”

Klinkt logisch, toch? Een stressvolle omgeving heeft dus ook effect op jou, zelfs als je zelf niet diegene bent die de rechtstreekse druk ervaart. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: als jij erg gestresst bent, is de kans groot dat je dit onbewust doorgeeft aan anderen. Je brengt als het ware een spanning met je mee die anderen snel oppikken.

Gevolgen van stressbesmetting

De vraag is hier natuurlijk: hoe érg is dat eigenlijk? Kan het kwaad dat we af en toe onze stressgevoelens doorgeven aan anderen? “Stress doorgeven is schadelijk voor relaties en leidt tot giftige communicatie”, legt de stresstherapeut uit.

Dit vind je misschien ook interessant: De simpelste en nummer één tip voor betere communicatieskills

Bovendien toont onderzoek aan dat stress op de werkvloer nauw samenhangt met conflicten en ruzies (en dat is allesbehalve een constructieve oplossing). Toch is er ook een positieve noot op te merken. Samen stress ervaren op de werkvloer kan collega’s in sommige gevallen zelfs dichter bij elkaar brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer 2 collega’s keihard aan een deadline werken of wanneer een team gedeelde stress ervaart door een moeilijke opdrachtgever.

Avondje Netflix of avondje stappen

Interessant is tot slot nog om op te merken dat mensen verschillende mechanismes hebben om ermee om te gaan. De ene wil na een stressvolle dag het liefst op de bank kruipen met popcorn en Netflix, de ander wil juist de stad in en alles vergeten door middel van alcohol.

Must read: 10 redenen waarom (soms) stoppen met alcohol drinken goed voor je is

Misschien denk je hiermee je problemen te kunnen verhelpen, toch is vaak het omgekeerde waar. Mensen die zich terugtrekken op de bank, isoleren zich namelijk van hun problemen (en van anderen). Hierdoor tonen ze hun kwetsbare kant amper, wat communicatie met anderen bemoeilijkt. Ook het tegenovergestelde – de stad induiken met alcohol – is niet per se the way to go. Zodra alcohol gezien wordt als een oplossing tegen stress, wordt de kans op een alcoholverslaving veel groter.

Het is dus van cruciaal belang om je gevoel om een gezonde manier te managen. Tips nodig? Deze anti-stress tips helpen je om rustig te blijven. Vooral last van stress op het werk? Dan zijn deze fijn yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk handig. En nog een leuke: dit is hoe seks kan zorgen voor minder stress en angsten.

Verder lezen over stress

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️