Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Welzijn 14 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

10 redenen waarom (soms) stoppen met alcohol drinken goed voor je is

De Gezondheidsraad publiceerde eind 2015 nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. Eén van die richtlijnen is om minder alcohol te drinken. Voorheen werd als richtlijn één glas per dag aangehouden, maar volgens nieuwer onderzoek kun je beter helemaal geen alcohol meer drinken. Ga de uitdaging aan en stop een maandje met drinken, je zult al snel merken dat het veel voordelige gevolgen heeft. Dit zijn tien redenen voor een alcoholvrij leven – of for starters een maand zonder booze.

Je doet je lever er een plezier mee

Je lever is verantwoordelijk voor de stofwisseling en het ontgiften van het lichaam. Je lever speelt dan ook de grootste rol bij de afbraak van alcohol. Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol volledig is afgebroken. In je lever wordt alcohol omgezet in aceetaldehyde. Dit is een giftige stof die ervoor kan zorgen dat je lever beschadigd raakt. Niet zo best dus, want een beschadigde lever kan zijn werk niet meer goed doen.

Het is beter voor je hart- en bloedvaten

Wanneer je regelmatig een glaasje alcohol drinkt, loop je het risico dat je een verhoogde bloeddruk krijgt. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen en in het ergste geval zelfs een hersenbloeding ontstaan.

Je slaapt beter

Volgens onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Alcoholism: Clinical & Experimental Research laat alcohol je makkelijker in slaap vallen, maar zorgt het er wel voor dat je minder goed slaapt. Wanneer je niet drinkt, zul je uitgeruster wakker worden.

Dit vind je misschien ook leuk: Slaap je ook slechter als je alcohol gedronken hebt? Dit is de reden

Je bespaart geld

Al die euro’s die je er op een stapavond door heen jaagt… Zonde! Als je stopt met drinken zul je al snel merken dat het een goedkoop avondje uit wordt. Zo spendeert de gemiddelde Brit in zijn leven maar liefst £50.000 aan alcohol.

Je hebt geen katers meer

Hoe fijn is het om te weten dat je voorlopig geen katers meer zult hebben. Je wordt niet meer wakker met hoofdpijn en een droge mond, maar staat fris en fruitig op om de dag vol energie tegemoet te gaan.

Lees ook: Health challenge: een maand zonder alcohol of koffie en mét sporten en gezonde voeding

Je valt af

Als je die glazen alcohol laat staan, en in plaats daarvan kiest voor bijvoorbeeld bruisend water, zul je een stuk minder calorieën binnen krijgen. Reken via deze Calorie Calculator maar eens uit hoeveel calorieën er in die paar wijntjes zitten. Daarvoor zul je toch weer wat extra moeten zweten in de sportschool.

Het maakt je huid mooier

Alcohol droogt je uit; het zorgt ervoor dat er niet voldoende water wordt toegevoerd aan je organen. Je huid is een van je grootste organen en alcohol zorgt ervoor dat je huid droog en grauw wordt.

Dit vind je vast ook interessant: Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo’n ramp?

Het geeft je sterker en gezonder haar

De alcohol die je drinkt zou ook wel eens de oorzaak kunnen zijn van die droge coupe vol met gebroken en gespleten punten. Wie wil er nu niet een bos gezond en glanzend haar? Cut the booze.

Het is beter voor je hersenen

Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24e en misschien zelfs tot hun 30e. Alcohol beïnvloedt de werking van je hersenen en kan zorgen voor blijvende schade.

Het helpt je inzien hoe slecht het is

Het is een goede start om voor een korte tijd te stoppen met het drinken van alcohol. Het helpt je om in te zien hoe erg alcohol in je voedingspatroon is ingeburgerd en hoe veel alcohol je voorheen nuttigde. Wanneer je stopt met het drinken van alcohol zul je al snel profijt hebben van de health benefits. Het zal je helpen om alcohol blijvend uit je leven te bannen.

Heb je het gevoel dat je wel heel vaak naar de fles grijpt? Hier kan je een anonieme alcoholzelftest doen.

Meer lezen over (leven zonder) alcohol?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️