Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Verzorging 12 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Leven zonder alcohol: de nieuwe trend?

Bingedrinken is uit. Sober zijn is in. Waar sommigen genieten van de roes die alcohol veroorzaakt, zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om nuchter door het leven te gaan. Behoefte aan gesprekken in de kroeg (vaak met dubbele tong) hebben zij niet. Liever zoeken zij naar diepere, meer betekenisvolle relaties met anderen. En dat kan op leukere manieren dan je denkt.

Even gezellig een drankje doen

Vraag iemand waarom ze alcohol drinken tijdens een avondje uit en je krijgt standaard het antwoord: ‘voor de gezelligheid’. Sla je een drankje af, dan word je met argusogen bekeken en krijg je al snel het label ‘saai’ opgeplakt. Dit komt voort uit onze cultuur, waarin sociale situaties worden geassocieerd met het drinken van alcohol. Diners, verjaardagen en middagen op het terras gaan vaak gepaard met flessen wijn en kleurrijke cocktails. Doe je hier niet aan mee, dan val je buiten te boot.

Sociale winterslaap

Geen wonder dus dat iedereen in januari massaal aan het detoxen is. Niet alleen de goede voornemens dragen hier aan bij, ook de afwezigheid van sociale activiteiten maakt het mogelijk om alcohol de rug toe te keren en te focussen op sportieve activiteiten. Met een tomatensapje op een borrel bij vrienden verschijnen? No way! Er zijn mensen die nog liever thuis blijven dan nuchter een feestje te bezoeken. Een lege agenda wordt daarom gezien als het perfecte moment om een healthy lifestyle aan te nemen.

Geen druppel

Hoewel een groot deel van de bevolking heimelijk geniet van een glas wijn bij het diner (yep, count me in), is lang niet iedereen fan van deze drankcultuur. Er is dan ook een heuse subcultuur in opkomst van mensen die er bewust voor kiezen om nuchter te blijven. In plaats van dronken karaoke sessies in de plaatselijke kroeg nemen zij deel aan mindful activiteiten om hun sociale leven te onderhouden (of drinken een heerlijke alcoholvrije wijn).

Lees ook: Waarom een maand zonder alcohol onzin is

Deze maatschappelijke verschuiving toont aan dat we streven naar het verdiepen van onze tastbare verbindingen met anderen. Want hoe gezellig een gesprek in de kroeg ook kan zijn, wat kun je hier nou echt goed van herinneren de dag erna? Volgens geheelonthouders maakt drank sociale interactie minder betekenisvol en staat het drinken van alcohol het bereiken van doelen in de weg. Ze grijpen dan ook niet naar de fles in stressvolle periodes, maar zoeken rust in yoga en meditatie.

Morning raves

De opkomst van deze alcoholvrije subcultuur is vooral zichtbaar in de grote Amerikaanse steden, waar bietensapjes worden verkozen boven een biertje en waar het nachtleven plaatsmaakt voor ochtendfeestjes als ‘Daybreaker’. Op deze zogeheten morning raves kan worden gedanst op stampende beats, terwijl de glitters in het rond dwarrelen. Allemaal zonder ook maar een druppel alcohol te nuttigen. Hierna zou je genoeg energie hebben om moeiteloos de werkdag door te komen. Klinkt goed toch? In steden als New York en Los Angeles schieten alcoholvrije initiatieven inmiddels als paddenstoelen uit de grond. Zo heb je bijvoorbeeld ‘The Get Down’ en ‘The Shine’, welke is opgericht door Light Watkins: een meditatie leraar en auteur van The Inner Gym.

Lees ook: Morning raves zijn een groot succes in Amsterdam (en ze doen wonderen voor je geluksgevoel)

The Shine

Het idee voor The Shine ontstond doordat Watkins zijn sociale leven een upgrade wilde geven. Tot de barscene voelde hij zich niet aangetrokken, omdat het hier lastig zou zijn om betekenisvolle connecties te maken met mensen. Hoewel een gesprek met iemand die een drankje op heeft en daardoor onbevangen is best leuk kan zijn, kom je volgens Watkins niet te weten hoe deze persoon echt is. Het idee voor The Shine was geboren: een ontmoetingsplaats om verbinding te maken met gelijkgestemde individuen. De avonden worden gevuld met meditatie, muziek en film. Aangevuld met gezonde hapjes en sappen. Drank, of eigenlijk het ontbreken daarvan, komt nooit ter sprake bij een evenement van The Shine. Noch de gedachte dat iedereen zich prima vermaakt in nuchtere toestand. De focus ligt daarentegen op het creëren van een ruimte waar kan worden gecommuniceerd en ideeën kunnen worden uitgewisseld.

Lees ook: ‘The Truth About Alcohol’ laat zien hoe alcohol ons lichaam nou echt beïnvloedt

Hip & sober

De komende tijd zullen we zien of dit slechts het begin is van een toenemende vraag naar meer alcohol vrije initiatieven, waar mensen de kans krijgen om te verbinden met elkaar en authentieke relaties aan kunnen gaan. Dat deze trend aan populariteit wint staat vast. The New York Times publiceerde het artikel over The Shine zelfs in de stijl sectie van de krant. Kan het nog duidelijker? Nuchter zijn is hip. Dus rol die yoga mat uit of trek je party outfit aan en begin de dag met een dansje. Je zult merken dat je sociale leven echt niet ineens voorbij is wanneer je de alcohol laat staan. Bijkomend voordeel: je katers zijn dat wel.

Meer lezen over alcohol?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️