Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 10 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom een maand zonder alcohol onzin is

Of ik nu in de rij voor de kassa sta te wachten en een gesprek afluister of mensen op kantoor hoor kletsen, één ding is duidelijk: Dry January is het onderwerp van de afgelopen tijd. Meer en meer mensen geven zich in het nieuwe jaar over aan een maand zonder alcohol, omdat het allerlei voordelen met zich mee zou brengen.

In het rijtje ‘gezond eten, meer sporten en meer boeken lezen’ hoort tegenwoordig ook ‘een maand geen alcohol drinken’ thuis. Vraag het aan een paar random voorbijgangers op straat en er is vast wel iemand die fanatiek de alcohol mijdt deze maand. Maar wat is het effect van een maand zonder alcohol, oftewel: Dry January.

Wat is Dry January?

De trend Dry January is een initiatief dat van onze Britse buren is komen overwaaien naar Nederland. In 2013 gingen de eerste mensen in het nieuwe jaar een maandje ‘dry’ en tegenwoordig drinkt ruim één zesde van de Britten in januari een maand geen alcohol.

Waarom? Schijnbaar heb je meer energie, slaap je dieper en beter en verlies je gewicht als je een maandje droog gaat, lezen we op NOS. Klinkt goed, maar heeft het echt zin?

Een maand geen alcohol: de zin en onzin

Het moge duidelijk zijn: een maand geen alcohol drinken zou ervoor zorgen dat jij weer heerlijk uitgerust in je strakke velletje zit. En dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Toch zijn er ook wat kritische noten die aan de lofzang van de alcohol-detox kleven.

Je lever detoxen

Dr. Mark Wright is MDL-arts en gespecialiseerd in de lever, galblaas en galwegen (bij het Southampton General Hospital) en vertelde een aantal jaar geleden aan de Volkskrant dat Dry January medisch gezien een zinloze beweging is. Je lever reinigen zou nutteloos zijn en een vals gevoel geven.

Het wekt voor veel mensen de indruk dat ze het hele jaar door heel hard kunnen drinken en dit met een maandje ‘droog staan’ kunnen goedmaken. Hij vergelijkt de detox met het hele jaar door rood staan en in januari op water en brood leven: compleet onlogisch, dus.

Een maand vs. over het algemeen iets minder

Natuurlijk zijn de effecten van alcohol op het lichaam alles behalve positief, maar dat doe je volgens de arts niet teniet door een maand alcohol te ontzeggen. Je lever heeft ongeveer een dag nodig om terug te keren naar de normale toestand als je met de feestdagen net iets te diep in het glaasje hebt gekeken.

Ook interessant: Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt)

Eén of twee dagen rust is genoeg

Een maand geen alcohol drinken heeft dus weinig nut als je van plan bent om erna weer lekker in je oude patronen terug te vallen. Want die lever, die redt zich met één of twee dagen rust wat dat betreft ook wel.

Volgens de directeur van British Liver Trust is het beter om door het hele jaar heen meer alcoholvrije dagen in te lassen, dan de hele maand januari alcohol te ontzeggen en vervolgens de draad weer op te pakken. Aldus de Volkskrant.

Waarom heeft een maand zonder alcohol wel zin?

Natuurlijk brengt zo’n maand geen alcohol drinken ook goede dingen met zich mee. Zo zijn veel mensen zich bewuster van de automatische piloot waarop ze normaal gesproken een flesje wijn openen of biertje drinken. Wat op zijn beurt betekent dat er een patroon wordt doorbroken en na de ‘droge’ maand minder wordt gedronken, lezen we op IkPas.nl. En dat kunnen wij én de directeur van British Liver Trust natuurlijk alleen maar toejuichen.

Verder lezen: 10 redenen waarom (soms) stoppen met alcohol drinken goed voor je is

Een ander voordelig effect is het feit dat je waarschijnlijk minder geld uitgeeft. Alcohol is over het algemeen duurder dan een frisdrank of een water. En vaak heb je na twee cola ook wel weer genoeg, waar je na twee wijn juist denkt: keep them coming! (Als ik voor mezelf spreek, tenminste.) Handig: deze alcoholvrije drankjes zijn perfect voor als je niet drinkt.

Meer over wel of geen alcohol

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️