Julie van der Have
Julie van der Have Mind 2 apr 2016

Je patronen veranderen is hard werken (dit is hoe je begint)

In mijn vorige column vertelde ik dat ik aan een 100-dagen programma begonnen ben. Ik mediteer elke dag, eet volgens het Paleo dieet, sport 4 keer per week, maak huiswerk en kom wekelijks samen met andere deelnemers voor een psychologische sessie. Alles met het doel om het beste uit mezelf te halen. Als je het zo leest, kun je natuurlijk verwachten dat dit veel tijd gaat kosten. Toch dacht ik dat het wel mee zou vallen. Lekker naïef. Patronen veranderen is niet makkelijk. Ze zijn hardnekkig en ik eigenwijs. Al vraag ik me wel af: waarom houd ik vast aan wat ik ken en is het lastig om wat ik niet ken en overduidelijk beter voor me is, gewoon te doen? Een sluitend antwoord heb ik nog niet, maar ik weet wel dat ik het niet deed, omdat het niet de makkelijke weg is. Dat is nu geen argument meer, want ik ben begonnen aan het pad van de warrior. Ja, ja.

Scan je body

De eerste meditatieopdracht die we meekregen is de bodyscan. Inderdaad: je gaat in gedachten je hele lichaam langs en kijkt of je iets voelt aan tinteling of andere sensaties. Je kunt ook niets voelen. ‘Dat is ook oké’, een zin die regelmatig herhaald wordt. Geruststellend doch frustrerend. En zo wordt meditatie à 40 minuten onderdeel van mijn nieuwe ochtendritueel.

Deze 6 ‘ongezonde gewoontes’ zijn zo slecht nog niet (zo, dat scheelt)

Eigenlijk moet je uit bed en op een matje gaan liggen. Ik blijf onder de dekens liggen en start de begeleide meditatie. Soms doezel ik weg, maar meestal ben ik erbij. Ja, in de winter vind ik half 7 gewoon te vroeg, te koud en te donker om naast m’n bed op de grond te gaan liggen.

Briesend boven de broccoli

Gezond eten dwingt mij om vooruit te denken. De avond van tevoren moet ik weten wat ik de volgende dag ga lunchen en wat ik tussendoor snack. Dat moet ik in huis hebben of uit de vriezer halen. En dat is wel een dingetje. Dat betekent namelijk een zondagmiddag boodschappen doen en zwoegen in de keuken om 18 porties soep, stamppot en bananenbrood te maken.

Je likeability verhogen? Laat deze 10 slechte gewoontes los

Helaas houd ik niet van koken, dus ik sta tierend boven de pannen en heb het net niet onder controle. De tweede ‘kookzondag’ smolt de maatbeker op de inductieplaat, was de soep gewoon goor en de keuken een warzone. Toen mijn vriend binnenkwam, viel ik hem nog net niet huilend in de armen. ‘Waarom doen we dit?’, riep ik.

Tsja, niemand zei dat het leuk zou worden.

Train like an angel

Bovenop het mediteren, koken en een fulltime baan vind ik 4 keer per week sporten best veel en het kost me moeite om dit op te brengen. Gelukkig telt yoga als sport. Ik deed namelijk al aan ashtanga yoga en dat vind ik echt fijn.

Ik probeer nu 3 keer per week naar een les van 1,5 uur te gaan en mijn 4e keer sporten bestaat uit een heuze Victoria Secret Angels Workout. Lekker kort en je kunt het gewoon thuis doen. En ja, het klinkt sexier dan het is. Verwacht geen Adriana Lima in kanten slip die in slomo laat zien hoe je een squat doet. Of dat ik er zo bij sta.

Het is zoveel!

Alles opeens anders moeten doen kost veel energie. Bovendien heb ik nauwelijks tijd om mijn vriendinnen te zien en dat vind ik stom. Ik zet door, omdat ik bewust gekozen heb om mijn energie en tijd nu te steken in het veranderen van mijn patronen. Voorlopig ben ik alleen enigszins lost. Ik laat bekende kaders los en moet dingen opnieuw uitvinden.

The upside? Het programma bevordert mijn creativiteit op andere vlakken. Opeens kijk ik met een andere bril naar bijvoorbeeld mijn kledingkast. Zo besefte ik: ‘Shit, ik draag bijna altijd een zwarte broek met een wollen trui. Hoe saai?’ Futiel, maar ook dat neem ik mee in deze allesomvattende verandering (while I’m at it).

Jezelf zo aanpakken is voor nu vooral frustrerend en een pietsie bevrijdend. Hopelijk vertel ik jullie over 2 weken dat het andersom is.

5 ochtendgewoontes die je zo snel mogelijk wilt afleren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Je patronen veranderen is hard werken (dit is hoe je begint)
Sluiten