Rosa Bertram
Rosa Bertram Column 2 jul 2019
Leestijd: 9 minuten

Health challenge: een maand zonder alcohol of koffie en mét sporten en gezonde voeding

Een maand zonder een druppel alcohol noch koffie, maar mét een persoonlijk sportplan waarbij je om de dag (!) sport en je jezelf enkel gezonde, verse en vegetarische gerechten voorschotelt. Daar moest ik even over denken: kon ik dat wel? Dry january is niks voor mij en wanneer ik iets niet mag, kan ik nergens anders aan denken dan het juist wél te doen. Toch deed ik het, deze health challenge, want wat is een betere kans om m’n leven eindelijk eens op de schop te nemen – dan zo’n intensieve challenge?

Zo gezegd zo gedaan. Ik fietste naar de bedenkers van deze light & bright challenge: bbb health boutique. Een holistische vrouwengym waarbij naar jou als heel persoon wordt gekeken en wordt gefocust op mind, body & food.

Health challenge excepted

Na het online invullen van de ruim 100 (!) vragen kregen de begeleiders een goed idee van mijn slaap-, stress-, sport- en voedingspatroon. Hieruit kwam een keurig rijtje resultaten rollen.

Aan mij om aan te geven waar ik aan wilde werken: ben ik druk in mijn hoofd? Wil ik meer in shape komen? Wil ik gezonder eten? Of mijn slaapkamer eens een goede opruimbeurt geven? Ik mijn geval: allemaal.

Holistische detox voor lichaam en geest

Nadat ik een aantal vrienden vertelde over de challenge kreeg ik van vrijwel iedereen de vraag: “huh, waarom doe je dat bijna in de zomer?,” met de link naar dry january waarin je als goed voornemen in januari – een maand waarin je doorgaans toch niet al te gek doet – geen alcohol drinkt. Ik had daar juist niets mee omdat het zich alleen op alcohol focust en ik dat niet per se nodig had, vond ik.

Lees ook: Waarom je beter kan stoppen met ongezond eten als je geen tijd hebt voor zelfliefde

Hele levensstijl onder de loep

Deze challenge daarentegen pakt mijn hele lifestyle aan. Die holistische aanpak sprak mij aan en ik vond het eigenlijk wel een interessante een uitdaging nu het zonnetje al schijnt.

Was het zó erg nodig dan, zo’n challenge? De koffietjes hier en daar (die er bij elkaar opgeteld toch iets meer zijn dan waarschijnlijk goed voor me is), de wijntjes die bij elk etentje automatisch worden ingeschonken, de chocolaatjes op werk rond 4 uur en een fluctuerende focus op sporten: het was tijd voor een detox.

Hoewel ik een groenterijk- en zo goed als vega-dieet heb, kon zo’n challenge dus zeker geen kwaad. Ik besloot een programma te doen waarbij ik focus op mijn buik- en bilspieren en zou dat afwisselen met yoga- en boksklasjes.

Mind detox

Verder besloot ik minder op m’n telefoon te zitten en mijn slaapkamer had ik toevallig al zoveel mogelijk leeggehaald met spullen die ik niet meer nodig heb. Dat was gelukkig een fluitje van een cent want zoveel spullen heb ik niet.

Ook kreeg ik een paar heerlijke recepten voorgeschoteld ter inspiratie voor het ontbijt, lunch én diner. Smoothies, salades, curry’s; alles stond erop. Fijn, want dat scheelt weer denken wat ik nou wel en niet mag eten.

De echte no go’s? Grofweg werden pasta, rijst, brood en verwerkte voedingsmiddelen gemeden. Klinkt makkelijk, maar dat viel helaas soms best tegen.

Halfuurtje sporten in 50 graden

Met een prachtig, duurzaam gemaakt sportpakje van de softsportlijn van Filipa K in de aanslag stapte ik de gym in. Toen begon het: in een soort cocon verwarmd tot 50 graden doe je 30 minuten lang de oefeningen die je hebt uitgekozen op basis van jouw doelen.

No worries: je hoofd steekt eruit dus je kan gewoon blijven ademhalen en je work-out 2 keer zo snel doen door de effectiviteit van de hitte. Pluspunt: je huid is babyzacht na een work-out.

Must read: Ik dronk 3 dagenlang enkel het gezondste sap van Nederland

Toegegeven: in eerste instantie begreep ik vrij weinig van de oefeningen, het tempo en het systeem. Trainers lopen gelukkig altijd langs de cabines (het zijn er een stuk of 10) om je persoonlijk te begeleiden. Gelukkig had ik dat na 2 work-outs al niet meer nodig en kon ik lekker mijn eigen ding doen.

Supermakkelijk: een half uurtje sporten voor werk en gebruik maken van de héérlijke douches (fijner dan die bij mij thuis in elk geval) en hup, door naar werk zonder dat je 1,5 uur eerder moet opstaan.

Bring a friend, get a discount! | Heb jij al een vriendin meegenomen naar bbb health boutique? . . Als jij een vriendin inspireert om samen met jou te werken aan haar healthy journey dan ontvangen jullie allebei vijftig euro korting! . . Zo werkt het: ✦ Jouw vriendin schrijft zich online in bij bbb health boutique. ✦ Ze zet jouw naam in het opmerkingsveld. ✦ We verwerken de vijftig euro korting bij jullie allebei in de eerstvolgende maand.* . * Deze actie is voor leden, duurt van 22 maart tot en met 21 september 2019 en is alleen geldig bij abonnementen vanaf zes maanden.

29 Likes, 2 Comments – bbb health boutique (@bbbhealthboutique) on Instagram: “Bring a friend, get a discount! | Heb jij al een vriendin meegenomen naar bbb health boutique? . ….”

 

Het weekend zonder alcohol

Na de eerste week merkte ik eigenlijk prima zonder koffie te kunnen (toegegeven: op zwakke momenten hing ik 2 zakjes groene thee in m’n mok ter compensatie).

Toch stond ik sterk in m’n schoenen om in het weekend me niet aan alcohol te vergrijpen, met alle feestjes, verjaardagen en etentjes van dien. ‘s Avonds bij een verjaardag aangekomen, bestelde ik tactisch een 0.0 % witbiertje (wat zijn die lekker!) zodat ik in elk geval geen verdachte vragen zou krijgen over eventuele frisdrank-kleurige drankjes in m’n glas. Want wat heerst er nog een taboe over geen alcohol drinken…

Lees ook: 31 dagen vegan: dit is wat ik ontdekte tijdens mijn Vegan Challenge

7 0.0% witbiertjes verder en ik voelde me zowaar aangeschoten. Giechelend bij het kampvuur babbelde ik vrolijk mee en had ik energie voor 10. Half 2 ‘s nachts was daar weinig van over en fietste ik voldaan, verrast en best trots naar huis.

Dat die alcoholvrije biertjes hartstikke veel suiker bevatten, negeerde ik deze maand voor het gemak even. Pick your battles, leerde ik van Mark Manson.

Bourgondisch leven zonder kaas en wijn

Inmiddels was het tijd voor de eerste meting. Waar ik eerst luid riep dat ik niet hoefde af te vallen en niet te veel met m’n gewicht wilde bezig zijn (want: body positivity!), kwam ik daar na het zien van de getallen en procenten een beetje op terug.

rosa in cabine

Nu ik toch bezig was extra gezond te leven en extra te sporten, kon ik er net zo goed een doel van maken een aantal procent vet te verliezen, maar niet als hoofddoel.

Ik wilde me vooral fit voelen, zowel mentaal als fysiek. Dit bespreek je trouwens allemaal tijdens één van de coachingsessies die je kan inplannen. Een food, mind én bodycoach staat altijd voor je paraat.

Vind je vast ook leuk: Ik dronk 40 dagen geen alcohol en uh… tja…

Geen koffie cravings meer

Na 1,5 week verdwenen de koffie cravings na de lunch als sneeuw voor de zon en de alcoholloze momenten op sociale evenementen loste ik op door 0.0%-biertjes te drinken.

Dansen en kletsen met een spa rood in m’n hand is niks voor mij. Een biertje (of iets wat daar op lijkt) associeer ik toch echt met gezelligheid, wat de hele reden is dat ik uit ben. Des te beter dus dat ik deze maand helemaal alcoholloos leef, want hoe meer je denkt dat je iets niet kan, hoe harder je het waarschijnlijk nodig hebt.

Daar komt ook nog eens bij dat ik best een Bourgondiër ben: ik kan op z’n zachtst gezegd heel blij worden van kaasjes en wijntjes. Of dat echt elke keer weer nodig is als het lekker weer is, is uiteraard een tweede.

Lekkere hapjes laten staan vond ik dan ook de grootste uitdaging. En dat mealpreppen was ik na 2 weken ook wel zat, ik ben/eet best vaak buiten de deur en heb daarna weinig zin om ‘s avonds laat nog allerlei dingen voor te bereiden.

Hou ik het vol tijdens een weekendje weg?

Inmiddels ben ik ruim over de helft van de challenge beland en denk ik amper meer aan koffie en alcohol. Ik merkte dat het heus niet nodig is om bij elk etentje of elke afspraak (en dat zijn er doorgaans nogal wat) een fles wijn open te trekken.

Een gehele alcoholboycot past echter ook weer niet bij mij, maar minder alcohol drinken en alleen op de momenten dat ik er écht van geniet (zoals bij één van deze natuurwijnbarren), wél.

Food inspiration | Lekker als lunch of diner deze mezze plate!⠀ .⠀ .⠀ Dit heb je nodig (voor 4 personen) ⠀ ✦ 4 el pittige paprikahummus ⠀ ✦ 2 blikjes kikkererwten ⠀ ✦ 2 aubergines ⠀ ✦ 2 bakjes champignons ⠀ ✦ 3 el paprikapoeder ⠀ ✦ 2 tl komijn ⠀ ✦ 1 tl kurkuma ⠀ ✦ 1/2 zak spinazie ⠀ ✦ 1 el olijfolie⠀ .⠀ .⠀ Zo maak je het: verwarm de oven voor op 220 graden. Giet de kikkererwten af en meng ze met de paprikapoeder, komijn en kurkuma erdoorheen. Rooster de kikkererwten voor ongeveer 10 tot 15 minuten en schep ze tussendoor om. Snijd de aubergines en champignons in blokjes en roerbak ze in een pan met een scheutje olie. Serveer de groente met de kikkererwten, paprikahummus samen met de spinazie op een groot bord.#mezzeplate #buddahbowl #mezze #hummus #goodfood #healthy #foodinabowl #veggies #vegan #sunday⠀ ⠀ ⠀

46 Likes, 1 Comments – bbb health boutique (@bbbhealthboutique) on Instagram: “Food inspiration | Lekker als lunch of diner deze mezze plate!⠀ .⠀ .⠀ Dit heb je nodig (voor 4…”

Hetzelfde geldt voor koffie. Als je dan eindelijk koffie drinkt, gemaakt van heerlijk geroosterde bonen, smaakt ‘ie 100 keer lekkerder dan het vierde bakkie uit het koffiezetautomaat op werk.

Hoe ik dat weet? Ik heb een beetje vals gespeeld tijdens een tripje naar Berlijn. Na een lange tijd was ik weer herenigd met een vriendin. Wat doe je in een andere stad? Uitontbijten, uitlunchen en uiteten.

Week 4 was aangebroken en ik sprak met mezelf af dat ik een uitzondering maakte. De challenge is trouwens helemaal zelf in te vullen. Toen ik aan de trainers vertelde van plan te was de challenge op alle fronten aan te gaan, reageerden ze dan ook lichtelijk verrast. Wil je af en toe een uitzondering maken of überhaupt koffie niet skippen? Dikke prima!

De smaak van de filter koffie na 3 weken droogstaan, kan ik me nóg herinneren. Toen wist ik het zeker: deze manier van leven is vol te houden en voor mij veel fijner dan één of ander streng jojo-dieet. It’s all about balance. 

Doe jij ook mee?

Op deze manier kan ik bewust en gezond leven en nog steeds af en toe genieten van de dingen waar ik zo blij van word. Maar, wel met mate. Want dat stukje kaas, kopje koffie en glaasje wijn proeft toch écht een stuk lekkerder als je ze maar af en toe hebt. En sporten? Ik merkte dat ik strakker in m’n vel zat, maar me vooral gezonder voelde. En laat dat nou precies zijn wat ik graag wilde.

Wil jij ook meedoen aan de volgende challenge van bbb health boutique? Eind deze maand start de volgende zomereditie: van 29 juli tot 25 augustus kan je mee doen met de sun & shine challenge. De challenge is gefocust op krachtig en fit zijn in de zomer. Lees alle info op de website.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Health challenge: een maand zonder alcohol of koffie en mét sporten en gezonde voeding
Sluiten