Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 14 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Relax. Je hoeft nergens in uit te blinken om tevreden te zijn met jezelf

Altijd je best doen, ergens in uitblinken, goede cijfers halen en uiteindelijk een baan vinden waar je trots op kan zijn. Al van jongs af aan leren we dat je hard moet werken om je plekje te verdienen in deze wereld. No wonder dat menig millennial kampt met burn-out klachten (1 op de 7 Nederlanders om precies te zijn).

De druk om te presteren is hoog. Werk je in een koffiebarretje op je dertigste, dan heb je een grote kans dat er maar weinig mensen zijn die dat begrijpen. We leren immers voor de top te gaan en niet voor middelmatigheid.

Maar, dat is nergens voor nodig, leren van deze leerzame video van The School of Life die het onderwerp vanuit filosofisch oogpunt bekijkt.

Angst voor middelmatigheid

Veel mensen hebben het idee dat ze moeten opvallen om geaccepteerd te worden, of dat nu is op school, werk of met sporten. Hoewel het klinkt als een mooie ambitie, komt dat vaak eerder voort uit angst. Een angst die zorgt voor een constante pijn (want: ik moet iets goed doen om goed genoeg te zijn).

Lees ook: Perfectionisten opgelet: 5 tips tegen perfectionisme

In The Book of Life (het boek van The School of Life) lezen we dat dit gevoel – dat je moet vechten om goed genoeg te zijn – waarschijnlijk ontstaat in je jeugd. Had je toen het gevoel dat je oké was zoals je was óf kreeg je eerder de indruk dat je bijzonder moest zijn? En zorgt dat er nu voor dat je oké bent met jouw ‘status’ of ben je een overpresteerder en schaam je je voor je middelmatigheid?

Druk in opvoeding

De druk om te presteren zou kunnen komen door je opvoeding, wordt toegelicht in de video. Misschien omdat het ouders zelf niet lukte om succesvol te zijn en die druk daarom neerleggen bij hun kinderen. Ze willen immers dat hun kind wél succesvol wordt. Met alle goede bedoelingen uiteraard. Hierin zit echter een paradox.

Lees ook: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

Zelfs (of misschien juist) de mensen die de bestverkochte boeken schrijven, de slimste zijn of het meeste bereiken, kunnen kampen met psychische problemen. Terwijl mensen die tevreden zijn met hun middelmatige leven hun emoties onder controle hebben, zo wordt beschreven in The Book of Life.

Een gevolg van de harde werken op de lange termijn? Depressies en burn-outs… Een teken van je geest aan je lichaam dat het te veel is geweest en het tijd is voor zelfinzicht en ontwikkeling. Dat je die goedkeuring van anderen niet nodig hebt om goed genoeg te zijn.

Geluk zit in simpliciteit

Misschien is succes – uiteindelijk – niet veel meer dan een rustige middag met kinderen, thuis, in een simpel huis in een prima straat. En zit de luxe van het leven ‘m eerder in eenvoud, vriendschap, liefde en simpliciteit.

Wil je de hele video zien? Bekijk ‘m hieronder!

Why You Don’t Need to Be Exceptional

Many of us walk the earth with a feeling that, in order to acceptable, we need to be something very special indeed. It could sound like ambition, but it’s closer to neurosis – and a source of constant and unnecessary pain. Here are some tips to unwind the affliction.

Meer filosofie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️