Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 12 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Een burn-out voorkomen: is dit de manier?

In Nederland zijn er ontzettend veel mensen met een burn-out. Het is zelfs beroepsziekte nummer één. En wat dacht je van alle mensen die ertegenaan zitten, of er bang voor zijn? Dat zijn er waarschijnlijk ook heel wat. What can we do? In Nederland zijn er ontzettend veel mensen met een burn-out. Het is zelfs beroepsziekte nummer één. En wat dacht je van alle mensen die ertegenaan zitten, of er bang voor zijn? Dat zijn er waarschijnlijk ook heel wat. What can we do?

Helaas is er niet een of andere magische oplossing voor het voorkomen van een burn-out. Of je een burn-out krijgt hangt ook van verschillende factoren af, zoals je persoonlijkheid, je werkomgeving en je thuissituatie. Maar we kunnen het natuurlijk wél proberen. Onderzoekers uit Canada hebben wel een idee hoe.

Een burn-out voorkomen

Om een burn-out te voorkomen moeten we volgens de onderzoekers goed zijn in het negeren van dingen en (uitspraken van) mensen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het Journal Health Care Management Review. De onderzoekers lieten 600 Canadese verpleegkundigen in een jaar tijd twee verschillende enquêtes invullen, en vonden dat verwachtingen een grote invloed hebben op de uitkomst.

Lees ook: Werken aan je burn-out: dit kan je doen om te herstellen

Verpleegkundigen die dachten bullshit van collega’s te kunnen negeren, werden er ook echt minder door geraakt en rapporteerden lagere percentages van burn-outs, meldt Scienceofus. “Als je denkt dat de onbeschoftheid van collega’s niet onder je huid komt, dan is de kans kleiner dat het dit ook echt doet.”

Vind je het moeilijk om dingen of (uitspraken van) mensen te negeren? Wellicht kan het boek The Subtle Art of Not Giving a Fuck je een duwtje in de goede richting geven.

Meer lezen over burn-outs?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een burn-out voorkomen: is dit de manier?
Sluiten