Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 15 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Lag je wakker vannacht? Dit is de beste manier om daarmee om te gaan

Je wordt midden in de nacht wakker. Zonder reden. Shit… Plafonddienst. Je kunt je draai opeens niet meer vinden en gedachten drijven langzaam je hoofd binnen. Vooral gedachten over hoe irritant het is dat je niet meer kunt slapen, hoe gesloopt je morgen waarschijnlijk bent én hoe je de dag gaat doorkomen. Gelukkig is de oplossing simpeler dan je denkt. Na zo’n helse nacht zijn we geneigd iets langer te blijven liggen, veel koffie te drinken, ’s middags een dutje te doen en ’s avonds extra vroeg ons nest in te duiken. Maar volgens Dr. Michael Perlis, chef van het behavioral sleep medicine program van de University of Pennsylvania, is de oplossing: “Nothing”. Je hoeft helemaal niets te doen.

Slapeloosheid wordt zo groter

Als je niets doet, vergroot je namelijk de kans dat de slapeloosheid bij deze ene nacht blijft en niet verandert in chronische insomnia. “Slaap niet uit,” zegt hij. “Doe géén dutje en ga de volgende dag niet eerder naar bed. Dan komt het allemaal goed.” Als je slaapgebrek gaat compenseren, kan dat juist tot een meer chronisch probleem leiden.

Lees ook: We mochten een slaapexpert (en neurofysioloog) het hemd van het lijf vragen

Perlis: “Mensen zijn zó gefocust op slaaptijd die ze pakken, hoeveel uur dat was. Ze vergeten dat wat ze écht dwarszit niet die schamele 6 uurtjes zijn. Dat is inderdaad niet prettig. Maar het wachten tot je in slaap valt, midden in de nacht, starend naar het plafond? Dát is waar je vanaf wil.”

Accepteren dus. Helaas lag je een nachtje wakker. Helaas heb je een paar uur minder gepakt dan je zou willen. Helaas ben je vandaag moe, maar that’s it. Relax in het gevoel van vermoeidheid en maak je er niet te druk om.

Meer lezen over (niet) in slaap komen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️