Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 12 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

6 wijsheden uit de Westerse filosofie

Het is niet voor niets dat we met regelmaat wijsheden, quotes en theorieën delen van wijze filosofen. Wat filosofie je brengt? Van filosoferen word je wijzer en bovendien minder treurig.

Het woord filosofie betekent letterlijk vertaald wijsbegeerte en stamt af van de Griekse woorden philos (liefhebben, begeren) en sophia (wijsheid of kennis). In de afgelopen eeuwen zijn er meer dan genoeg filosofen geweest die tot wijze inzichten kwamen. The School of Life zocht 6 inspirerende (en eigenlijk ook troostende) wijsheden uit van Westerse filosofen.

“Waarom huilen over bepaalde delen uit je leven? Alles is om te huilen” – Seneca

De romeinse filosoof Seneca was zo gezegd een pessimist. Zijn donkere kijk op het leven had echter wel een belangrijk doel, namelijk het idee achter stoïcisme, waarbij hij van het bedenken betrokken was. Het stoïcisme staat voor dat we ons niet rot voelen omdat dingen mislukken, maar vooral omdat we niet verwachten dat ze zouden mislukken.

Seneca’s oplossing? Verwacht minder. Want hoe minder je verwacht, hoe minder je teleurgesteld zal worden.

“Original sin” – Augustine

Dat de mensheid er een potje van maakt, hebben volgens filosoof Augustine te danken aan Eva, van Adam. Volgens hem kan het niet anders dan dat onze zonden komen door háár zonde: het eten van de verboden appel. Atheïst of gelovig: zijn punt is dat we eigenlijk niet te veel van de mensheid moeten verwachten.

Lees ook: De liefde volgens… Plato

“Koningen en filosofen poepen, net als vrouwen” – Michel de Montaigne

De Franse filosoof bedoelde deze uitspraak niet gemeen. In tegendeel: hij wilde mensen hiermee meer samen brengen en ervoor zorgen dat de degenen met minder aanzien zich meer verbonden voelen met degenen met meer aanzien. Want ja, koningen poepen ook. En voelen zich soms ook alleen of hebben angsten.

Dat geldt natuurlijk ook voor die ene CEO, ondernemer, collega of influencer waar je stiekem tegen opkijkt. Het zijn ook maar mensen, met alle onzekerheden van dien.

“Alle ongelukkige gevoelens komen doordat we niet alleen in onze kamer kunnen zitten” – Pascal

Opnieuw een wijze Franse filosoof die ons tot op de dag van vandaag een les leert. In de 17e eeuw kwam hij met deze uitspraak die overigens niet helemaal letterlijk te nemen is. De strekking van zijn uitspraak gaat erover dat we geluk en voldoening steeds buiten onszelf zoeken.

Alleen in je kamer zitten, bedoelde Pascal niet letterlijk, maar eerder als ongestoord tijd doorbrengen met jezelf. Kunnen genieten van kleine dingen en bijvoorbeeld door eens goed te denken voordat je iets doet. Zijn les? Word betere vrienden met jezelf.

“Onder het oog van de eeuwigheid” – Baruch Spinoza

De Nederlandse filsosoof Spinoza leert ons anders te kijken naar teleurstellingen en ons lijden. Kijk ernaar alsof je héél ver weg bent. Vanaf ver van de aarde (de eeuwigheid). Als je jouw problemen van een afstand bekijkt, lijken ze vaak lang niet zo groot als ze in eerste instantie aanvoelden.

Must read: De liefde is geen gevoel (volgens deze filosoof)

Hoe groot is jouw probleem als je kijkt naar onze miljarden jaren van geschiedenis van de mensheid? Een nadeel van ‘in het hier en nu’ leven is dat je vooral met al je problemen van nu bezig bent. Maar zijn die wel zo groot en al het piekeren waard? Bekijk je problemen eens door het oog van de eeuwigheid, zegt Spinoza.

“Van het kromme hout van de mensheid is nooit iets rechts gemaakt” – Immanuel Kant

De Duitse filosoof wijst ons erop dat al het werk van de mensheid altijd een beetje krom is. En dus niet perfect. Dat kan ook niet anders omdat we wezens zijn die bestaan uit passie, emoties, instinct en intelligentie.

Verwacht dus geen perfectie, niet van een ander maar ook niet van jezelf. Gelukkig zijn er manieren om te oefenen tégen perfectionisme. Perfectie is vaak het streven naar een onmogelijk doel. Dit gaat verder dan dag-tot-dag-verwachtingen, maar ook over je verwachtingen van je huwelijk bijvoorbeeld. Wanneer je met iemand trouwt, verwacht niet van diegene dat ‘ie de perfecte persoon zal zijn. Want die bestaat simpelweg niet. Oh, en trouwen? Dat doe je waarschijnlijk toch wel met de verkeerde persoon, lees je in dit artikel (maar dat is gelukkig niet erg).

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️