Peter Pannekoek
Peter Pannekoek Psyche 1 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom je niét in het hier en nu moet leven (je mist anders het leukste gedeelte)

Peter heeft een patent op ongeïnformeerde, recalcitrante, incorrecte meningen. Als jij A zegt, zegt hij C, omdat je B verwachtte. Dus trek het je niet aan, neem het niet persoonlijk op, want dat is precies wat hij wil.

Mindful-later

Heb jij wel eens dat je tijdens de film, je opeens bewust wordt van het feit dat je de ondertiteling aan het lezen bent? En zodra jij dat beseft, je niet meer gelijktijdig de film kunt kijken én de ondertiteling kunt lezen? Dat is voor mij bewust leven.

Steeds meer mensen zijn in de ban van mindfulness. Overal worden belachelijk dure cursussen gegeven waar je leert om bewust in het nu te leven, maar blijkbaar niet dusdanig dat de cursisten zich er ook bewust van zijn, dat er geld uit hun zakken wordt geklopt. Laat mij u een veel goedkoper en leuker alternatief voorstellen: voorpret. Ik ben een groot beoefenaar van voorpret. Niet leven in het nu, maar verheugen op later. Ergens naar uitkijken geeft een veel grotere sensatie, dan blij zijn hoe het nu is. Voorpret creëert spanning. Voorpret bouwt op. Voorpret fantaseert.

Later wordt alles mooier

Zitten er nadelen aan deze levensinvulling? Natuurlijk. Hoe langer je uitkijkt naar een bepaald moment, hoe groter de kans is dat het tegenvalt. Maar dat maakt niet uit, want de voorpret heeft altijd langer geduurd dan het moment van teleurstelling.

Nu is het enige moment dat je hebt (het belang van bewust in het nu leven)

Ik plan mijn bezoeken aan mooie musea, leuke films of goede voorstellingen altijd als ik tot laat in de nacht aan het werk ben om een deadline te halen. Zodat ik iets heb om naar uit te kijken. Dat verlicht de last van het nu. Voor de deadline van deze column was dat het Stedelijk Museum, de film Tonio en de met vijf sterren bekroonde voorstelling De Lankmoedigen. We weten dat vroeger niet alles beter was, maar het ‘nu’ is vaak ook niet geweldig. Nee, later wordt alles mooier. Geef jezelf rust met het idee dat het hoogtepunt nog moet komen, niet dat het nú moet zijn.

De redactie van Bedrock had er goed aan gedaan als ze hadden aangekondigd: ‘Binnenkort verschijnt er een briljante column van Peter Pannekoek. De leukste die je ooit gaat lezen.’ Dan had jij nu waarschijnlijk gedacht: ‘Is dit alles? Wat is hier in godsnaam briljant aan?’ Helemaal niks. Maar het had je weken aan voorpret opgeleverd. En nu heb je alleen dit moment van teleurstelling. Tot de volgende keer. Ga je maar alvast verheugen.

Wil je nog iets om naar uit te kijken? Lees meer over Peter Pannekoek op www.peterpannekoek.nl

Meer lezen leven in het nu?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom je niét in het hier en nu moet leven (je mist anders het leukste gedeelte)
Sluiten