Kiara Louis
Kiara Louis Spiritualiteit 12 jun 2019
Leestijd: 5 minuten

Lijk jij totaal niet op je sterrenbeeld? Kijk dan eens hiernaar

Je hebt misschien voor de grap weleens de omschrijving van je sterrenbeeld gelezen. Of je horoscoop. Als sterrenbeeld Maagd bijvoorbeeld, ben je kritisch, perfectionistisch en verlegen. Heh? Ik ben juist enorm spontaan en ik doe waar ik zin in heb, denk je. Hoe kan dit? Als je verder kijkt dan de eerste drie regels op Wikipedia, en je meer verdiept in astrologie, merk je al snel dat astrologie veel over jouw persoonlijkheid kan zeggen. Er zijn verschillende soorten tekens in astrologie die iets over jou zeggen, zoals het zonneteken, maanteken en je ascedant. In principe zegt je sterrenbeeld (dat is je zonneteken) veel over je, maar niet alles. Vandaar dat je je er niet altijd direct mee kan identificeren. We leggen uit hoe de basisprincipes in elkaar steken.

Birth charts: planeten en sterrenbeelden

In de zogenaamde birth charts of natal charts, vind je een uitgebreide omschrijving van de ‘locatie’ van alle planeten op het moment dat jij werd geboren. Dat heet een ‘plaatsing’: elke planeet staat dan in een bepaald sterrenbeeld. In de chart zie je dus welke planeten in welke sterrenbeelden stonden toen jij ter wereld kwam. Op dat moment wordt jouw maanteken, zonneteken en ascendant bepaalt en die zeggen veel over jou. Dit gaat dus net iets verder dan een horoscoop achterin een tijdschrift. In de omschrijving van zo’n chart kan je je waarschijnlijk wél in vinden. Kijk maar mee.

Je zonneteken: je identiteit en ego

Waar je zon staat op het moment dat je geboren bent, bepaalt je zonneteken en dat is tegelijkertijd je sterrenbeeld zoals je ‘m kent. Je zon staat voor je identiteit. Het representeert je bewuste geest. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je zon het ego is of symbool staat voor je gedachtes.

Lees ook: Astrologie in een modern jasje: een korte uitleg van Bedrock’s astroloog

Het zonneteken staat ook voor onze volwassen versie, die ons innerlijke kind aanstuurt. Vanuit hier maak je beslissingen. En als iemand vraagt wat voor iemand je bent, is de kans groot dat een aantal eigenschappen aansluiten bij jouw zonneteken.

Je zonneteken is vaak sterker dan alle andere tekens. Voorbeeld: staat jouw zonneteken in Kreeft (wat betekent dat je gevoeliger bent), dan worden je karaktereigenschappen overheerst door de Kreeft-eigenschappen. Stel dat je door een andere plaatsing van een planeet erg creatief bent, dan kan dit door je gevoeligheid worden geremd. Denk aan bang zijn voor de mening van anderen en je daardoor niet creatief durven uiten. Je zonneteken kan dus best wat zeggen.

Je ascendant: hoe je bij anderen overkomt

Naast je eigen ego en identiteit, zeggen bepaalde plaatsingen iets over hoe jij bij anderen overkomt.Dat noem je ascendant ofwel: jouw rising sign. Daarnaast zegt het iets over de manier waarop jij jezelf presenteert – vooral bij de eerste ontmoeting. Terwijl de zon onze identiteit reflecteert, gaat je ascendant dus juist om de buitenkant. Op deze manier kan je je niet altijd herkennen in je zonneteken.

Het kan dat zijn dat mensen jou bijvoorbeeld niet zien als een serieus iemand. Dat komt dan misschien wel door jouw rising sign met een ander karakter. Toch kan jij je misschien wél deels identificeren met bepaalde kenmerken van jouw zonneteken. Dat heb je allemaal te danken aan je ascendant.

Lees ook: De zon verschuift naar Tweelingen en dit kunnen we allemaal verwachten (volgens een astroloog)

Voorbeeld: Je zonneteken (dus je sterrenbeeld) is een Steenbok, die vrij serieuze types kunnen zijn. Je ascendant staat in Boogschutter, dat zich uit in spontaniteit. Misschien zien anderen je dan sneller als een spontaan iemand dan een serieus type. Je ascendant heeft dus een sterke invloed op je zonneteken. Daarom kan jij je misschien niet herkennen in je complete sterrenbeeld, maar alleen in een bepaal deel daarvan.

Je maanteken: emoties en verlangens

De zon staat bovenaan de horizon en iedereen kan haar zien en staat dus voor je ego en identiteit. De maan komt daarentegen alleen ‘s nachts fel aan de horizon te staan en zie je niet altijd en staat daarom voor je innerlijke emoties en verlangens. Je maanteken geeft aan hoe we vanuit ons instinct reageren of omgaan met problemen, maar het gaat ook om diepe verlangens en dromen.

De plaatsing van je maan laat ook zien hoe we onszelf beschermen, hoe we veiligheid kunnen vinden en hoe we ons comfortabel kunnen voelen.Bij sommige mensen heeft hun maan meer invloed op hun persoonlijkheid dan hun zon. Het is dus helemaal niet gek als je je niet goed kan identificeren met je zonneteken, maar juist wel met je maanteken.

Voorbeeld: Als je zon (dus je sterrenbeeld) een Ram is, kan je koppig en standvastig overkomen. Als jouw maanteken in Boogschutter staat, ben je van binnen vrij en avontuurlijk. Je innerlijke emoties staan dus niet altijd gelijk aan je identiteit en ego (je zonneteken).

Wie ben jij?

Je bent dus niet 100 procent jouw sterrenbeeld (je zonneteken), maar een combinatie van sterrenbeelden waarin de planeten stonden toen jij werd geboren. Volgens de astrologie dan, weliswaar.

Meer lezen over sterrenbeelden en astrologie?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️