Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Featured 24 sep 2016

Geen paniek: NASA heeft je sterrenbeeld niet veranderd

Vorige week schreef Cosmopolitan (en daarna een hele hoop andere nieuwssites) dat NASA opeens alle sterrenbeelden veranderd had. “Je dacht altijd een stier te zijn, maar volgens de NASA ben je iets héél anders. Wtf?!” Paniek! Er zou zelfs een extra sterrenbeeld toegevoegd zijn. Voor iedereen die nu al een week in volledige identiteitscrisis zit: geen stress. Dit is hoe het precies zit. NASA heeft een speciaal platform voor kinderen: Space Place, waarop ze alles over het universum uitleggen in Jip- en Janneketaal. Op een van de pagina’s wordt in een mooi, duidelijk verhaal verteld hoe astronomie verschilt van astrologie.

De Babyloniërs, die echte skywatchers waren, definieerden 3000 jaar geleden de Dierenriem. De cirkel met twaalf sterrenbeelden. Ze bedachten dat het verschuiven van de plek van de zon door die sterrenbeelden gedurende het jaar misschien wel eens te maken zou kunnen hebben met gedrag en gebeurtenissen op Aarde.

Omdat de Babyloniërs al uitgingen van twaalf maanden, kozen ze twaalf sterrenbeelden om aan een tijd van het jaar te koppelen. Maar oorspronkelijk waren er dertien stuks te zien, ‘Ophiuchus’ werd achterwege gelaten, staat op Space Place. (Overigens zijn er ook oude culturen die 24 sterrenbeelden definiëren). Bepaalde stromingen in de astrologie gaan nog steeds uit van die twaalf sterrenbeelden die in de 7e eeuw voor Christus werden bedacht.

Verder staat er in hetzelfde artikel dat de positie van de Dierenriem is veranderd door een kanteling van de as van de Aarde. De noordpool wijst niet meer dezelfde kant op en het gevolg is dat de zon op andere momenten in andere sterrenbeelden te zien is. In de eerste helft van augustus stond de zon bijvoorbeeld oorspronkelijk in Leeuw, maar nu in Kreeft. Overigens gelooft NASA niet dat sterren invloed hebben op het gedrag van mensen op Aarde, omdat ze daarvoor veel te ver weg staan.

Een technisch, wetenschappelijk verhaal dus, dat niets te maken heeft met jouw toekomst of je persoonlijkheid, maar wel zo geïnterpreteerd is door Cosmo, zegt NASA. Uiteraard gaan deze berekeningen niet over astrologie, maar NASA besloot wel te reageren naar aanleiding van alle ophef. Persvoorlichter Dwayne Brown: “We hebben geen sterrenbeelden veranderd, we benaderen dit wiskundig. Het Space Place-artikel ging over hoe astrologie niet hetzelfde is als astronomie en hoe het een relikwie is van een oeroude geschiedenis. We laten de wetenschap en wiskunde zien gebaseerd op observaties van de sterrenhemel.”

Meer lezen?

Over 10 jaar woon je op Mars (als het aan Elon Musk ligt)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Geen paniek: NASA heeft je sterrenbeeld niet veranderd
Sluiten