Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 1 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Steeds meer jongeren zijn eenzaam, en dit kan jij doen om te helpen

Eenzaamheid klinkt voor sommigen misschien als een ver-van-hun-bed-show, maar toch is het de realiteit voor 3 tot 10 procent van de jongeren. Ja, je leest het goed: jongeren. Eenzaamheid is namelijk niet iets wat alleen voorkomt als je ouder en alleen bent. Een onderschat probleem volgens experts.

Wist je dat eenzaamheid gevolgen heeft voor je mentale, maar ook je fysieke gezondheid?

Eenzaamheid onder jongeren

Over eenzaamheid horen we steeds meer. 1 tot 8 oktober 2019 staat daarom in het teken van eenzaamheid tijdens de Week van de Eenzaamheid. Want wie denkt dat eenzaamheid alleen bij ouderen voorkomt, heeft het mis. Onlangs lieten steeds meer jongeren via Twitter weten zich eenzaam te voelen.

Volgens een onderzoek uit Brandpunt+ blijkt dat 46 procent (!) van de jongeren tussen de 16 en 20 zich soms of vaak eenzaam voelt. Wat overigens iets anders is dan je alleen voelen. Het verschil leggen we uit in dit artikel.

Lees ook: Last van zomereenzaamheid? Je bent niet de enige

Verschillende oorzaken

Volgens Gerine Lodder, onderzoeker gedragswetenschap en ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit van Tilburg, is de eenzaamheid onder jongeren samen te vatten in 3 categorieën, vertelt ze aan RTL Nieuws:

  • Er is geen toegang tot sociaal contact of sociale steun.
  • De jongeren vinden het moeilijk om contact te maken en om vriendschappen te onderhouden
  • Ze hebben een negatieve kijk op de wereld.

Lodder doet als één van de weinigen onderzoek naar eenzaamheid in Nederland. De gevolgen van langdurig eenzaam zijn, zijn niet mis, aldus de onderzoeker. Ze ziet zowel mentale als fysieke gevolgen: stress, depressies, suïcidale gedachten maar ook slaapproblemen, een verminderd immuunsysteem en alcohol- en drugsgebruik komt vaker voor.

Wat ís eenzaamheid?

In 2017 gaf Lodder een TED Talk over het eenzaamheid onder jongeren. Hierin stipt ze aan wat eenzaamheid eigenlijk precies is en belicht ze onder andere hoevaak eenzaamheid voorkomt onder jongeren. Lodder omschrijft eenzaamheid als het gevoel dat je nergens bijpast.

What you don’t know about adolescent loneliness | Gerine Lodder | TEDxGroningen

Like hunger is a signal to eat, loneliness is a signal to connect. The feeling of loneliness, that you can’t fit in anywhere. 3 percent of our youth feel lonely chronically, and this affects not only mental but physical health too. Loneliness affects our core, and when your core is affected everything else is affected.

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het onderwerp. Eén van de oplossingen is volgens haar een een-op-een aanpak, want een one size fits all-aanpak gaat niet op bij eenzaamheid, meent ze.

Ook interessant: Waarom eenzaamheid eigenlijk een positief signaal is

Toch is er nog nog te weinig aandacht voor het onderwerp. “Er wordt snel gedacht dat eenzaamheid bij jongeren een fase is, iets wat wel weer overwaait,” vertelt Lodder in een interview met Universonline.

De Week tegen Eenzaamheid: weg met het taboe

Een groot probleem blijkt te zijn dat de meeste jongeren er niet over durven te praten. Dat is één van de redenen dat de Week tegen Eenzaamheid wordt georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Na de stroom van Tweets van eenzame jongeren is er begin september een meldpunt gekomen voor eenzamere jongeren: Join Us. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid is er door het hele land extra aandacht voor het thema eenzaamheid én worden er op veel plekken activiteiten georganiseerd.

Dit kan jij doen

Je kan deelnemen aan de Week tegen de Eenzaamheid door activiteiten te bezoeken of zelf te organiseren! Je leert er mensen kennen en kan nieuwe contacten leggen. Wil jij op social media laten weten dat jij de actie steunt? Download hier het logo van De Week van de Eenzaamheid en gebruik #eentegeneenzaamheid.

Verder kan je je aanmelden als vrijwilliger, een kijkje nemen op één van deze maatjes-matchwebistes of een luisterend oor bieden!

Meer over eenzaamheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️