Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 31 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Last van zomereenzaamheid? Je bent niet de enige

Is de zomer de mooiste tijd van het jaar? Voor veel mensen niet. Zo blijkt uit onderzoek dat er steeds meer mensen kampen met eenzaamheid, juist in de zomer. Afgelopen zaterdag lazen we op AD zelfs dat de Luisterlijn (waarnaar je kan bellen om te kletsen) deze maanden druk bezet is. De ene vraagt om verjaardagsfelicitaties, de ander wil voor het eerst een stem horen die dag. Eenzaam zijn in de zomer: it’s a thing.

Dat de zomermaanden niet voor iedereen leuk en plezierig zijn, moge duidelijk zijn. Maar wat ligt er aan de basis van deze eenzame gevoelens, net nu de zon schijnt en er zoveel leuks te doen is?

Zomereenzaamheid: mogelijke triggers

Eenzaamheid of somberheid in de zomer kan door een aantal factoren worden getriggerd.

Social media

Valt het jou ook op als je je social media opent? Meer dan ooit zien we deze zomer vakantieplaatjes van vrienden die een feestje lijken te bouwen in een Zuiders oord, net terwijl jij de hele zomer in Nederland blijft. Hebben we hier geweldig weer? Dan betekent dat ge-gárandeerd foto’s van barbecue’s en gezellige picknicks.

Dit vind je misschien ook interessant: 8 hobby’s die je slimmer maken

Het contrast kan dan hard zijn op de momenten waarop jij gewoon thuis blijft en niet elke avond volgeboekt zit met sociale activiteiten. Geen wonder dat eenzaamheid om de hoek ligt!

Iedereen is weg

Los van het feit dat je constant herinnerd wordt aan hoe leuk anderen het hebben op hun tripjes en sociale uitjes, zijn anderen ook gewoon vaker het land uit in de zomer. En dat is des te rotter, want de kans dat jij vanavond nog last-minute vrienden kan optrommelen voor een leuk uitje verkleint hierdoor aanzienlijk.

Lees ook: 5 tekenen dat jij lijdt aan FOMO (en hoe je het omzet naar JOMO)

Nu er veel mensen op vakantie zijn, wordt je sociale netwerk kleiner. Dat leidt tot scenario’s waarbij je al je vrienden uitnodigt voor een etentje maar waarbij niemand beschikbaar is. Geen wonder dat je je eenzaam gaat voelen!

Zo pak je zomereenzaamheid aan

Herken jij jezelf in deze symptomen van zomereenzaamheid? Dan kunnen deze tips helpen.

Social media detox

Als je het vervelend vindt om te moeten aanschouwen hoe al je vrienden lol hebben (hello FOMO), doe jezelf dan een plezier en zet je social media apps even aan de kant. Besef daarbij ook dat de wereld die je op Instagram ziet een picture-perfect realiteit van de werkelijkheid is die niet strookt met de realiteit.

Dit vind je misschien ook interessant: 3 tips om minder op je telefoon te zitten

Besef ook dat er heus nog anderen out there zijn die net als jij niet altijd een druk bezet sociaal leven hebben! Alleen, die zie je niet op social media.

Van FOMO naar JOMO

Ben jij een rasechte FOMO’er? Dat kan je extra veel parten spelen in de zomermaanden. Eerder schreven we hoe je een FOMO-persoonlijkheid kan omzetten naar een JOMO. Of nog: the Joy Of Missing Out.

Geloof ons: ook de avondjes die er fantastisch uitzien op je Insta stories zijn in realiteit soms hartstikke vervelend.

Voed je onderliggende verlangens op een andere manier

Wanneer je mensen op een terras ziet zitten en bedenkt dat jij daar ook wel had willen zitten, welk onderliggend verlangen ligt er dan aan de basis van je eenzaamheid? Welke emoties, gevoelens en sensaties zijn het die je graag wil ervaren?

Vaak wil je niet per se op dat terras zitten en ligt de oorzaak dieper. Je wil je dagelijkse routine doorbreken, je bent hongerig naar avontuur of je hebt behoefte aan ontspanning om even al je problemen te vergeten. Als je doorhebt wat je verlangens zijn, kan je jezelf de vraag stellen: hoe kan ik deze verlangens op een andere manier voeden?

Must read: Bedrock ontdekt Nederland: kamperen in de duinen en onder de sterren bij Stortemelk (in Vlieland!)

Als je zin hebt in een avontuur, ga dan een nachtje kamperen in eigen tuin. Wanneer je behoefte hebt aan ontspanning, las dan een dag in waarop je jezelf verwent met gezichtsmaskers en scrubs waar je anders nooit de tijd voor neemt. Als je weg wil van je dagelijkse routine, zoek dan eens een plek op waar je nog nooit eerder bent geweest.

Hoe dan ook zijn gevoelens van eenzaamheid erg menselijk maar niet onoverkomelijk. Eenzaamheid gaat namelijk voorbij – net als alle reizen, festivals en etentjes waarop je vrienden aan het rondsloffen zijn!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️