Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 12 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Eenzaam? De oplossing schijnt zo simpel te kunnen zijn

Iedereen heeft weleens een moment waarop hij of zij zich eenzaam voelt. Zondag als je iedereen een koffietje ziet drinken met elkaar, en jij geen afspraken hebt. Of als je een grote beslissing moet nemen wat betreft je carrière en je het gevoel hebt dat je het met niemand kan bespreken. Maar wat doe je hier tegen? Volgens onderzoek van de universiteit van Chicago, dat gepubliceerd werd in de Journal of Personality and Social Psychology Bulletin, is de sleutel tot je minder eenzaam voelen heel eenvoudig. Je zou je minder op jezelf moeten focussen, en meer naar buiten keren en je aandacht op anderen moeten vestigen.

Eenzaamheid en egocentrisch gedrag

Hoe ze tot deze conclusie zijn gekomen? Ze volgden 230 volwassenen tussen 2002 en 2013. Ze stelden ze elk jaar vragen over eenzaamheid én over hoe egocentrisch ze op dat moment bezig waren. Ze stelden uiteraard niet zonder reden ook vragen over egocentrisme. Het blijkt namelijk dat eenzaamheid een sterke link heeft met egocentrisch gedrag. Ze ontdekten dat mensen aangaven het ene jaar zich eenzaam te voelen, terwijl ze aangaven het jaar daarna heel erg de focus op zichzelf te hebben. En zo wisselden deze twee gevoelens elkaar elk jaar af. Dus echt om en om.

Een van de professoren die hier onderzoek naar deed, John Cacioppo legt uit: “Als je meer egocentrisch gedrag vertoont, loop je het risico om vast te blijven zitten in een gevoel van isolatie.” Eigenlijk best logisch. Als je alleen maar op je eigen eenzaamheid gefocust bent, beland je als het ware in een bubbel van zelfmedelijden. Het gaat dus om dat patroon doorbreken. Hoe kom je uit de vicieuze cirkel?

Lees ook: Dit leerde ik toen ik de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella liep

Focus je op het welzijn van anderen

Volgens het onderzoek is het eigenlijk heel erg simpel. Als jij je focust op het welzijn van anderen, ben je minder met jezelf bezig. We zijn soms zo bezig met hoe eenzaam wij ons voelen, dat de wereld om ons heen wegvaagt. We hebben dus het gevoel dat anderen ons niet begrijpen, of ons niet zien. Eigenlijk zonder te weten of dat echt zo is, of dat we het onszelf aanpraten.

Ook interessant: Last van zomereenzaamheid? Je bent niet de enige

Als we om ons heen kijken en zien hoeveel mensen om ons geven, of als we zien hoe zwaar sommige andere mensen het hebben, kunnen we weer relativeren. Én we kunnen die eenzaamheid delen, waardoor je je weer een stuk meer begrepen of gehoord voelt. Want je bent dus niet alleen, maar soms zie je dat even niet meer helder.

Doordat je jezelf als het ware ‘ertoe zet’ om met anderen een gesprek aan te gaan, of te delen waarmee je zit, kun je die vicieuze cirkel doorbreken en kan er écht verandering plaatsvinden. Je hoeft namelijk niet alles zelf op te lossen. Er is altijd wel iemand met een luisterend oor.

Meer lezen over eenzaamheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️