Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 12 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Simpele self-care oefeningen waar je vandaag nog mee kunt beginnen

Je hoort iedereen er tegenwoordig over: zelfliefde en self-care. Maar een millennial-hype die in het rijtje gojibessen en cactussen past? Dat denken we niet. Self-care is namelijk superbelangrijk: uit onderzoek van de American Psychological Association blijkt dat het leidt tot minder stress, piekergedrag en angst. Bovendien zorgt self-care voor meer positieve gevoelens en meer mindfulness. Reden genoeg om meer self-care toe te passen in je leven.

We definieerden self-care eerder als ‘het actief werken aan het eigen welbevinden op zowel mentaal, emotioneel als fysiek vlak’. Vaak wordt het gezien als het inruimen van momenten op de dag die je brandstof geven om weer verder te kunnen, maar het gaat meer om de mindset daarachter dan om de momenten zelf.

Self-care betekent goed voor jezelf zorgen in het algemeen – dus niet alleen ‘s avonds in bad gaan omdat je uitgeput bent, maar ook overdag niet te veel van jezelf vragen zodat je überhaupt niet uitgeput raakt. Dat is nogal lastig in deze maatschappij, maar heeft dus wel ontzettend veel voordelen.

Simpele self-care oefeningen

Wellicht helpen deze self-care ideeën je op weg.

Maak slapen een prioriteit

Wist je dat slapen het beste is wat we voor onze gezondheid kunnen doen? Het is zelfs nog belangrijker dan lichaamsbeweging! Na één nachtje slecht slapen merken we al dat ons lichaam moeite heeft met concentreren, en vaak zijn we zelfs wat sneller geïrriteerd. Voor je algehele gemoedstoestand is het dus ontzettend belangrijk om gewoon op tijd naar bed te gaan.

Houd af en toe een danspauze

Ook even lekker losgaan op muziek is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de mentale gezondheid; het is namelijk supergoed tegen stress. Als je je helemaal verliest in de muziek en je eigen bewegingen, laat je spanning los en voel je je minder angstig. Op die manier jaag je stresshormonen uit je hoofd. En ja, dansen in het toilet op kantoor kan prima.

Zet de notificaties op je telefoon uit

Veel mensen adviseren om dagelijks even je telefoon en laptop aan de kant te leggen om bijvoorbeeld een tijdje te lezen. Dat is natuurlijk supergoed, maar je notificaties uitzetten is nog nuttiger omdat je daar de hele dag profijt van hebt. Spreek met jezelf af dat je elk halfuur of uur even WhatsApp checkt, in plaats van elke 5 minuten. Dat geeft je zoveel rust!

Doe een brain dump (liefst regelmatig)

Stromen je gedachten regelmatig over van de ideeën, to do-lists en willekeurige hersenspinsels? Grote kans dat je je beter voelt als je níet het idee hebt dat je hoofd op ontploffen staat. Neem daarom regelmatig een momentje om alle dingen in je hoofd op te schrijven en eventueel te ordenen.

Meer self-care ideeën: 18 x meer zelfliefde (zo kun je liever zijn voor jezelf)

Omring jezelf met mensen die je inspireren

Zeg eens eerlijk, hoeveel mensen heb jij in je directe omgeving die eigenlijk vooral heel negatief zijn, in plaats van dat ze je energie geven? Natuurlijk hoef je niet meteen al het contact met hen te verbreken, maar het is wel belangrijk om mensen op te zoeken die goed zijn voor je mentale gezondheid.

Stop met vergelijken

Tegelijkertijd is het natuurlijk ook niet handig als je mensen om je heen hebt die je weliswaar inspireren, maar die je stiekem ook minder goed over jezelf laten voelen. Stoppen met vergelijken is zeker niet makkelijk, maar als je jezelf steeds corrigeert als je je erop betrapt, ga je het vanzelf wel minder doen.

Lees ook: Waarom zelfliefde een onderschatte term is (en hoe je elke dag weer jezelf gelukkig maakt)

Zoek de natuur op

Mensen die in groenere wijken wonen, ervaren minder depressieve gevoelens, angst en stress, aldus wetenschappers. Nu is om die reden verhuizen wel een heel extreme variant van self-care, maar je kunt wél vaker een bos- of parkwandeling inplannen. Ook een natuurwandeling op zijn tijd zou namelijk helpen tegen depressies en vóór zelfvertrouwen.

Geef mensen wat vaker een knuffel

Nog een activiteit die goed is voor dat zelfvertrouwen is knuffelen. Jup, je leest het goed: een welgemeende knuffel zou een boost voor je zelfwaardering opleveren.

Maar dat is nog niet alles! Een aanraking (die je als positief ervaart!) zorgt er ook voor dat het hormoon oxytocine vrijkomt in je hersenen – ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dat zorgt voor gevoelens van liefde en welzijn. Kortom: je vriend(inn)en en partner zullen het niet alleen op prijs stellen als je ze wat vaker knuffelt, maar voor je eigen self-care is het ook hartstikke goed.

Meer self-care tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️