Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 22 mrt 2017

Gooi die heupen los (dansen is namelijk de ultieme stress-buster)

'Druk zijn' is de maatschappelijke norm. En dus zoeken we en masse naar manieren om onvermijdelijke stresshormonen uit te roeien. We mediteren, gaan trouw naar yoga of boeken een massage.

Maar volgens psycholoog Peter Lovatt is er een n├│g effectievere manier om van je stress af te komen. Namelijk, dansen. In de club, dwars door de woonkamer of – waarom ook niet – gewoon op straat. Doen ze in Brazili├ź tenslotte ook. En zeg nou zelf, dat ziet er toch reuzegezellig uit.

Strike a pose

Het is al bijna 30 jaar (!) geleden dat Madonna met haar monsterhit ‘Vogue’ de hitlijsten in knalde. De openingszin? ‘Strike a pose’. Het aanstekelijke nummer dat makkelijk uren in je hoofd blijft rondzingen (sorry daarvoor) gaat in zekere zin over de therapeutische werking van dans.

When all else fails and you long to be. Something better than you are today. I know a place where you can get away. It’s called a dance floor, and here’s what it’s for,’ zingt de Queen of Pop.

Dit vind je vast ook interessant:┬áWaarom ÔÇśs ochtends sporten (voor je werk) je dag positief gaat be├»nvloeden

20 jaar later werd een studie gepubliceerd die bewees dat ‘striking a pose‘ ├ęcht invloed heeft op ons brein. Stresshormonen worden verjaagd en je testosteron-niveau krijgt een boost. Dansen is daarom een van de meest effectieve manieren om je snel beter te voelen, zegt psycholoog Peter Lovatt.

Dansen gooit je zorgen overboord

Wie danst – ├ęcht danst – gooit namelijk al zijn zorgen overboord en verliest zich even helemaal in de muziek en eigen bewegingen. Als gevolg daarvan laat je spanning los en voel je je minder angstig.

Lees ook: Hoeveel beweging heb je nodig om je hersenen een boost te geven?

Er zijn tal van wetenschappelijke onderzoeken geweest waarin de therapeutische werking van dans is bewezen. Zo bleek dat slechts een half uurtje dansen al een positieve invloed heeft op mensen die kampen met depressie.

Nog steeds niet overtuigd?

Zodra we beginnen te dansen, verminderen stresshormonen als adrenaline en cortisol en stijgen stemmingsverbeterende neurotransmitters in je brein, zoals endorfine. Wie blijer, minder gestrest en productiever door het leven wil, doet er dus goed aan die heupen regelmatig eens lekker los te schudden.

Geen land ter wereld waar dansen zo in de cultuur zit ingebakken als in Brazili├ź. Dat dans mensen kan helpen gelukkiger te worden, weten ze daar al eeuwen. Niet alleen tijdens carnaval gaan de mensen dansend de straat op, maar overal in het land vind je dagelijks wel dansende mensen.

Nu zal het niet elke Nederlander lukken zo ritmisch te dansen als de Brazilianen doen, maar dat maakt voor het effect niet uit. Dus, gooi die handen in de lucht en dance like no one’s watching, mensen!

Meer over beweging?

Reageer op artikel:
Gooi die heupen los (dansen is namelijk de ultieme stress-buster)
Sluiten