Tessa Ham
Tessa Ham Mind 14 dec 2019

Aha – dít is de reden waarom je altijd je sleutels kwijt bent

Je zou toch zweren dat je je sleutels vanmiddag op het kastje naast de deur had gelegd. Maar nu je ze daar af wilde grissen om te hollen naar een afspraak, zijn daar geen sleutels te vinden. Dan begint de panische zoektocht naar die vervloekte dingen en word je met de minuut bozer. Waarom kun je onnuttige gekke feitjes wel onthouden, maar weet je niet meer waar je je sleutels hebt neergelegd?

We gingen op onderzoek uit, want waarom vergeten we dingen eigenlijk überhaupt?

Simpele zaken vergeten

Het brein is fantastisch. Met zo’n 100 miljard neuronen kunnen we enorm veel, zelfs het leren van meerdere talen. Ondanks dat lijkt ons brein bij simpele taken, zoals herinneren waar onze sleutels liggen, soms niet goed te functioneren. Hoe komt dit? En misschien nog wel belangrijker: hoe kunnen we dit voorkomen?

Dat jij soms misschien een beetje verstrooid bent, is compleet normaal. Ons brein is erop ingericht om dingen te vergeten. Sterker nog, er zitten duidelijke voordelen aan oude informatie vergeten. Je hoeft namelijk echt niet te weten waar je gisteren je fiets hebt neergezet of wat je wachtwoord vroeger was.

Maar hoe komt het dat we óók nuttige informatie vergeten, zoals waar je je sleutels hebt neergelegd?

Waarom we vergeten

Stel dat je elk geluid, elke geur en alles wat je ziet opslaat in je hersenen, dan word je gillend gek. We krijgen zoveel prikkels binnen, dat we simpelweg niet alle informatie opnemen. Je kortetermijngeheugen kan daarom slechts ongeveer 7 dingen tegelijkertijd onthouden die nu van belang kunnen zijn. Komt er waardevollere informatie binnen? Dan vergeet je geheugen één van die 7 andere dingen.

Als je wordt afgeleid tijdens het neerleggen van je sleutels – of dat nou door je eigen gedachten komt of een huisgenoot die iets naar je roept – kan dat er ook voor zorgen dat we de informatie niet opslaan. De kans is groot dat je hersenen de voorkeur aan die afleiding geven omdat het niet de eerste keer is dat je je sleutels neerlegt.

“Herhalende gebeurtenissen herinner je je minder goed”, legt Margriet Sistkoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University uit aan de Margriet. “Als je gisteren voor de 720ste keer in je leven pasta hebt gegeten, blijft dat je niet bij. Als je iets heel nieuws hebt geprobeerd wél.”

Brein neemt een shortcut

Een andere theorie is dat je hersenen een shortcut nemen bij het opslaan van informatie. In het boek “Why We Make Mistakes” van Joseph T. Hallinan staat bijvoorbeeld een pagina met 15 verschillende versies van een cent. Het boek daagt de lezer uit om – zonder op te zoeken natuurlijk – de versie van de cent te kiezen die echt bestaat.

Minder dan de helft van de personen die de uitdaging aan gingen, wist de juiste afbeelding te kiezen. Hoe dat komt? We weten de vorm en kleur van de cent en hebben een vaag idee van de rest. Dit komt omdat ons brein een shortcut neemt en alleen de informatie opslaat die van vitaal belang is om de cent te onderscheiden van andere munten.

Hoe kunnen we wél de plek van onze sleutels onthouden?

Goed, vergeten is dus doodnormaal. Onze hersenen werken door onze evolutie nou eenmaal zo. Dat betekent niet dat je je geheugen geen handje kunt helpen.

Uit een onderzoek van de American Geriatrics Society bleek dat slechts 6 maanden sporten je geheugen tot een jaar later kon verbeteren. De deelnemers die zich 3 keer per week 35 minuten inspanden, bleken daar langdurige positieve effecten van te ondervinden. Maak je geen zorgen als je geen fan bent van de sportschool, ook met wandelen of fietsen gaven de deelnemers hun hersenen een flinke boost. 

Dat is eigenlijk best logisch, je brein is onderdeel van je lijf. Hoe gezonder je lijf, hoe gezonder je hersenen zijn. Dat betekent dus ook dat gezond eten (het eten van veel groente, fruit, granen en vette vis) je brein een handje helpen.

Meer weten? Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij

Meer slaap en minder stress

Zorg ook voor genoeg slaap. Dit is iets wat we eigenlijk wel weten, maar het belang ervan onderschatten. Tijdens je slaap beoordelen je hersenen de informatie die je gedurende de dag hebt opgedaan en wordt dat gearchiveerd in je langetermijngeheugen.

Ook stress is een killer voor je geheugen, het zorgt er letterlijk voor dat je brein krimpt. Probeer dus op de rem te trappen als je het even allemaal niet aankunt. Alhoewel je zou denken dat je je in braintrainers zou moeten storten voor een beter geheugen, komt het gezond houden van je brein vooral op dit neer: zorg goed voor jezelf.

Meer lezen over het gezond houden van je brein?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Aha – dít is de reden waarom je altijd je sleutels kwijt bent
Sluiten