Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 23 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Vandaag is het de nationale opschoondag: ruim jij jouw buurt ook mee op?

Vandaag is het de landelijke opschoondag. Geen zorgen, je huis mag een rommeltje blijven en de stofzuiger kan je laten staan. Vandaag is dé dag dat we in Nederland de handen uit de mouwen steken om het zwerfafval eens flink aan te pakken. 

Er zijn vandaag zo’n 2000 acties georganiseerd door het hele land. Het is niet voor het eerst dat we ons inzetten voor een schonere omgeving; dit is de 17e editie die Nederlandschoon organiseert. En dat is maar goed ook, nog steeds wordt er veel te veel troep op straat gegooid onder het mom van ‘dit kauwgompje of die ene bananenschil maken toch geen verschil’. Wel dus.

Samen bewust worden

Elk klein stukje afval lijkt geen grote impact te hebben, maar – je raadt het al – al dat afval bij elkaar heeft juist een enorme impact. Een impact op hoe onze straten, steden, dorpen en uiteindelijk de wereld eruit ziet, maar ook op de manier hoe wij over afval denken.

Wist je dat je per persoon maandelijks gemiddeld 40 kilo afval produceert? Hoogste tijd om bewustwording te creëren om goed voor onze planeet te zorgen, want dat kan de wereld – met het oog op de klimaatverandering – op z’n zachtst gezegd goed gebruiken.

Dit vind je vast ook interessant: Ik scheidde twee weken al mijn afval (en dan bedoel ik ook echt álles) en dit is wat ik leerde

Wat kan je verwachten?

Jong, oud, bedrijven en particulieren: iedereen doet mee. Ook scholen en sportclubs zetten zich in om een statement te maken. Nederland wordt vandaag in buurten opgedeeld om lokaal niveau zwerfafval op te ruimen. Iedereen heeft dezelfde missie: de buurt zo zwerfafvalvrij mogelijk maken.

Je kan je via deze website aanmelden, maar je kan natuurlijk ook zelf een groepje opruimers bij elkaar zoeken. Het idee is simpel: meld je aan, ontvang gratis opruimmaterialen (maximaal 3 pakketten per persoon) trek je handen uit de mouwen en struin je buurt af. Sigarettenpeuken, dopjes, blikjes, flesjes; you name it. Nu zal het centrum van een stad er iets erger aan toe zijn dan een rustige wijk, maar je zult zien dat ook die straten een opschoonbeurt kunnen gebruiken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de meer vervuilde buurten opzoeken, die deze dag júist nodig hebben.

Leuke extra: naast dat de straten er straks weer schoner uitzien, brengen de acties ook een hoop saamhorigheid met zich mee. Een goede reden om die leuke buurman/buurvrouw eindelijk eens aan te spreken 😉

Meer informatie over het initiatief vind je hier!

Feitjes over afval

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vandaag is het de nationale opschoondag: ruim jij jouw buurt ook mee op?
Sluiten