Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Welzijn 11 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo onnatuurlijk is het om de hele dag te zitten

We weten het wel. De hele dag op je luie r*** zitten is niet goed. Niet voor de lijn, niet voor je energie en uiteindelijk ook niet voor je mind. Maar intussen brengen we nog steeds uren achter een computer door, ploffen thuis lekker op de bank en zitten met vrienden het liefst in een park of op het terras. En dat terwijl een mensenlichaam helemaal niet gebouwd is om te zitten.

Dit filmpje hieronder legt het zo goed uit, dat je waarschijnlijk meteen uit je stoel komt nadat je het hebt gezien.

Zitten is ongezond

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de risico’s van lang stilzitten. De overall conclusie: niet gezond. Je voelt het waarschijnlijk zelf ook als je een tijdje zit (of eigenlijk pas als je weer opstaat).

Je rug is stijf, je billen zijn verdoofd en je knieën doen zeer. Je moet je echt even uitrekken als je lang gezeten hebt. Komt omdat je lichaam er niet voor gemaakt is, legt onderzoeker Murat Dalkilinç uit.

Tip: Werkoverleg met collega’s? Ga wandelen in plaats van zitten!

Je lichaam is er niet op gebouwd

Als je goed kijkt naar de bouw van je lichaam – je spieren, gewrichten, je wervelkolom, je huid – zie je dat het gemaakt is om te bewegen. Zitten buigt je wervelkolom, zet druk op je ruggengraat en beperkt bovendien de ruimte voor je longen.

Dat betekent dat je minder zuurstof kunt opnemen als je zit en omdat je niet beweegt, wordt die zuurstof niet goed door je lichaam (en dus ook niet naar je hersenen) gepompt. Omdat er minder zuurstof de hersenen bereikt, kun je je zittend uiteindelijk minder goed concentreren dan wanneer je rondloopt.

Bovendien laten recente studies zien dat bepaalde vormen van kanker en hartaandoeningen te maken hebben met structureel te lang stilzitten.

Move it

In de benen dus! Begin bijvoorbeeld met elk half uur een stukje lopen, staande meetings, of zelfs een bureau waar je aan kunt staan. Dat maakt jou gezonder én het maakt je als werknemer productiever (goed argument voor als je baas er niet aan wil).

Sta op en beweeg!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️