Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Beweging 26 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Brrr. Het is misschien koud buiten, maar dit is de reden om tóch te gaan wandelen in de kou

Yes, we weten dat het koud is buiten en yes, we weten dat je geneigd bent om zoveel mogelijk binnen te zitten. Toch is het een goed idee om dat avondje voor de bank ‘ns om te ruilen voor een frisse wandeling. Je gezondheid zal je dankbaar zijn.

Ben jij niet zo van het koude weer? Snappen we. Helaas is het niet altijd mogelijk om de winter te overbruggen in een tropisch oord. En als je dan toch in het koude Nederland blijft, zit er maar één ding op: er het beste van maken! Dat kan bijvoorbeeld met een frisse wandeling.

5 redenen waarom wandelen in de kou goed voor je is

Trek iets warms aan, neem een thermos thee mee en… naar buiten maar!

1. Je slaapt beter nadat je bent gaan wandelen in de kou

In donkere herfst- en wintermaanden raakt ons natuurlijk dag- en nachtritme makkelijker verstoord. Om onze slaaphormonen optimaal te laten werken (en dus beter te slapen), is er voldoende daglicht nodig.

Net daarom is het belangrijk om tijdens donkere, koude maanden vaker naar buiten te gaan. Dat hoeft trouwens geen wandeling van een uur te zijn, een klein ommetje van een kwartier maakt al een groot verschil!

Lees ook: Melatonine: is de natuurlijke slaappil ongevaarlijk of toch niet?

2. Wandelen in de kou geeft je hersenen een boost

In een studie van het Londense King’s College werd onderzocht wat het effect is van wandelen op het brein. Daartoe volgden de onderzoekers 324 vrouwen gedurende 10 (!) jaar.

De vrouwen die het meest wandelden – en dus sterkere benen hadden – bleken ook de jongste mentale leeftijd te hebben. Met andere woorden: hoe fitter de benen, hoe fitter de hersenen!

3. Wandelen in de kou houdt je gewicht op peil

Wandelen is altijd een goed idee als je een gezond gewicht wil blijven behouden, maar wandelen in de kou is nog nét iets beter. Ten eerste is koude lucht een natuurlijk middel tegen stress, wat een positief effect heeft op hormonen die verantwoordelijk zijn voor honger en vetopslag.

Dit vind je misschien ook interessant: Moeite om op je ideale gewicht te komen? Dat zou kunnen omdat je de oudste bent

Ten tweede zal je hart harder moeten werken om je lichaam op temperatuur te houden als je gaat wandelen in de kou. Daarom verbrand je automatisch meer calorieën dan wanneer je binnenshuis aan lichaamsbeweging doet.

4. Je leeft langer

Wist je dat een dagelijks ommetje van 20 minuten al de kans op vroege sterfte naar beneden haalt? Onderzoekers van Cambrigde concludeerden zelfs dat beweging nog veel belangrijker is als voeding in de context van vroegtijdige sterfte.

Het positieve nieuws aan deze studie is dat zelfs een matige vorm van beweging (zoals dus een korte wandeling) al een groot positief effect heeft voor je gezondheid en levensduur. Belangrijk is dan wel dat je dit dagelijks doet, en je wandelroutine in de koude maanden dus niet skipt!

5. Een wandeling in de kou is even goed als hardlopen

Hier heb je het bewijs dat wandelen nét zo goed is als hardlopen. Deze studie van The American Heart Association vertelt ons dat. Daarbij werden meer dan 30.000 hardlopers vergeleken met meer dan 15.000 wandelaars op vlak van cardiovasculaire eigenschappen.

Must read: Zo maak je je hoofd leeg tijdens het hardlopen: mindful running in 5 stappen

De conclusie luidde dat een (langere) wandeling in de kou net zo goed is als een rondje hardlopen voor je bloeddruk, cholesterol en de kans op diabetes. Nope, je moet dus heus geen marathon lopen om goed bezig te zijn!

Als dát nog geen reden genoeg is, dan weten wij het ook niet meer.

Meer over lichaamsbeweging?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️