Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 7 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Moeite om op je ideale gewicht te komen? Dat zou kunnen omdat je de oudste bent

Voor de één is het een kwestie van doorzetten en discipline, maar uiteindelijk lukt het wel: op het gewicht komen waarbij jíj je prettig voelt. En niet waarbij je voldoet aan eisen van anderen of waarmee je jezelf vergelijkt met de online plaatjes van anderen op een bepaald medium (waar we allemaal *ahum* nét wat teveel tijd op doorbrengen). Maar voor de ander lijkt een gewicht bereiken waarbij hij of zij zich fijn voelt een onmogelijke opgave. En daar lijkt nu een verklaring voor.

Waarom lijkt het voor de één makkelijk om dat ideale gewicht te vinden en te behouden, terwijl het voor de ander een onmogelijk doel lijkt?

Zweeds onderzoek legt een link

Voor een grootschalig onderzoek in Zweden zijn ruim 26.000 zussen onderzocht. Wat blijkt? De oudste zussen uit het gezin hadden een hoger BMI en een grotere kans op overgewicht of op obesitas (40 procent meer dan haar jongere zusje). Hoe zit dat? Het is al vroeg tijdens de zwangerschap dat de eerstgeborene een hoger BMI heeft en groter is dan hun jongere zusje. Ook blijkt dat de oudste vaak iets langer is en blijft.

Lees ook: Oudste, middelste of jongste? Dat kan je (liefdes)relaties op deze manieren beïnvloeden

Het onderzoek wijst uit dat de kans dat de oudste uiteindelijk overgewicht krijgt, zo’n 29 procent groter is dan haar jongere zusje. Hetzelfde geldt overigens ook voor mannen. Een exacte verklaring hebben de wetenschappers niet, ze denken dat het ligt aan de placenta van de moeder. Placenta zorgt er namelijk voor hoe de organen van de baby uiteindelijk glucose en vet zullen verwerken.

Blij zijn met je lichaam zoals het is

Dat jij als oudste van het gezin wat zwaarder bent dan je zusje, is dus misschien geen toeval zeggen deze onderzoekers. Wist je dat trouwens slimme mensen überhaupt niet diëten? Want, blij zijn met je lichaam, precies zoals het is, dát is pas een mooi doel. Leuk feitje: een psycholoog legt aan Bedrock uit dat de oudste vaak meer succes heeft.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Moeite om op je ideale gewicht te komen? Dat zou kunnen omdat je de oudste bent
Sluiten