Angélique Heijligers
Angélique Heijligers Welzijn 2 jul 2016
Leestijd: 5 minuten

Zo maak je je hoofd leeg tijdens het hardlopen: mindful running in 5 stappen

Zin om na een paar stressvolle dagen even een rondje te hardlopen om je hoofd leeg te maken? Met mindful running loop je moeiteloos en licht in de flow. Geen playlist, geen horloge, geen smartphone. Ademen, loslaten en genieten van iedere stap.

Laat stress achter je

Als fitness & health journalist krijg ik regelmatig het verzoek om ze uit te proberen: de horloges, activity tracker apps. Wie Stadswild kent, zal het niet verbazen dat ik liever zo analoog mogelijk train. In een wereld die al genoeg gedomineerd wordt door digitale communicatie, hou ik mijn trainingen graag zo ‘echt’ mogelijk.

Trainen is voor mij een manier om te communiceren met mijn lichaam, mijn mindset, niet met een app. Ik heb het echt geprobeerd, maar ik vind het zo’n gedoe. Eerst die playlist. Niet dat nummer. Welke dan wel? Die oude vertrouwde playlist dan maar. Hoewel eigenlijk te vaak gehoord en daardoor al een lichte tegenzin voordat je ook maar een stap gezet hebt.

Hartslagmeter. Check. Horloge instellen. Verder en sneller dan de vorige keer rennen, want dan kan je punten scoren. Oh, fuck. Batterij bijna dood. De stress slaat al toe nog voordat je ook maar een stap gezet hebt. Je snapt mijn punt: hardlopen waarbij je van alles moet is niet mijn idee van hardlopen om je hoofd leeg te maken.

Geniet van het uitzicht…

Trail runners zijn wat dat betreft een bron van inspiratie als het om mindful running gaat. Waar ‘asphalt runners’ nog focussen op tijden, hartslagmeters en running trackers, gaan trail runners de natuur in zonder horloge. Ze rennen, zijn niet bezig met wat er op hun playlist staat of hoe hard ze volgens hun horloge moeten lopen.

Ze zijn bezig met de omgeving, hoe het weer is, de paden zijn en hoe hun lichaam voelt die dag. Soms stoppen ze. Gewoon, omdat ze even van het uitzicht willen genieten. Op die manier je hoofd even leegmaken, kan natuurlijk ook als je door de stad of het park om de hoek rent.

Loa Tse: Je bent mooi én lelijk

Wat je eigenlijk doet met mindful running en je hoofd leegmaken, is even wat emoties opruimen. Tenminste, dat is wat het voor mij doet. En in dat proces kom je van alles tegen. Mooie dingen en lelijke dingen. Van een ander, maar ook van jezelf. Yin en Yang. Je komt het allemaal tegen als je sport.

Vandaar dat het boekje ‘De Tao te King voor hardlopers’ van schrijver en sportman George Hulskramer mij aanspreekt. Onbewust kennen we veel van de wijze woorden die de Chinese filosoof Lao Tse 2500 jaar geleden schreef in zijn meesterwerk Tao Te King. Denk aan ‘Een reis van duizend mijl, begint met een enkele stap’ of ‘Het gaat er niet om hoe vaak je valt, maar hoe vaak je opstaat’. Wijsheden die we allemaal kennen en stuk voor stuk herleidbaar zijn naar Lao Tse.

Geluk zit in iedere stap

‘De Tao te King voor hardlopers’ is fijn om even een paar regels uit te lezen voordat je gaat hardlopen. Het boek bestaat uit 81 korte hoofdstukken met inzichten voor lopers over loslaten van je ego.

“Ieder hoofdstukje bevat ontzettend veel wijsheid uit de oosterse filosofie,” vertelde Hulskramer toen ik hem een paar jaar geleden belde, “en dat moet je rustig op je in laten werken. Bij het schrijven van mijn boek vroeg ik mezelf af hoe Lao Tse een sporter zou leren omgaan met al die dingen die je tijdens het lopen tegenkomt: ambitie, ijdelheid, overwinning, frustraties, verlies.

Want naast het hebben van een relatie, is sport een goede manier om jezelf te leren kennen. En het is mooi als je uiteindelijk leert dat iedere stap er toe doet, want je zet maar een enkele stap in het hier en nu.”

Mindful running in 5 stappen

Hoe ik dat zelf doe, mindful running? Zo simpel mogelijk. Niet eerst kijken wat het weer is, maar gewoon hardloopschoenen aan en naar buiten. Telefoon, playlist, hartslagmeter: je hebt ze vandaag niet nodig.

Begin met lopen en neem een andere route dan je vertrouwde hardlooprondje. Loop met deze 5 tips in mind:

1. Vertrouw op wat je lichaam zegt

Laat het idee los van hoe snel je van jezelf of je hartslagmeter moet lopen. Vertrouw op wat je lichaam je vertelt, loop in een tempo dat prettig voelt en probeer iedere stap bewust te beleven.

2. Vind je ritme

Loop in een ritme waarbij je niet buiten adem raakt. Adem diep in door je neus en krachtig uit door je mond. Het is lastig om je continu te blijven concentreren op je ademhaling. Probeer jezelf er af en toe aan te herinneren even je aandacht te richten op je ademhaling.

3. Ren zonder muziek

Je rent zonder playlist en daardoor merk je dat je veel meer aandacht hebt voor het registreren van wat er tijdens het lopen met je lichaam gebeurt. Hou die dialoog met je lichaam gaande.

4. Je blik op oneindig

Richt je blik op de verte. Daardoor krijg je een ruime blik en word je je bewust van je omgeving.

5. Waardeer ieder seizoen

Loop in ieder jaargetijde en bij alle weersomstandigheden. De belangrijkste les die je uit meditatie leert, is ervaren en aanvaarden van het ‘nu’. En het weer is goed zoals het nu is.

Geniet van je rondje mindful running en maak lekker je hoofd leeg. Wil je meer weten over de visie van Stadswild op trainen, eten, relaxen en mindfulness? Dit is ons boek: Stadswild, Leef Als Een Oermens In De Stad.

Meer over sporten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️