Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 20 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo blijf je mentaal sterk als je (tijdelijk) niet kunt sporten

Er zijn mensen die mentaal sterk worden van sporten. Het maakt je hoofd leeg, geeft je doorzettingsvermogen en discipline en is voor sommigen een vorm van ontspanning of plezier. En oh ja, het is zelfs bewezen dat je hersenen er groter door worden.

Als je een blessure krijgt of om een andere reden niet meer kan sporten, vallen al die dingen ineens weg. Hoe blijf je dan toch mentaal sterk?

Pas je work-out aan

Als je een blessure hebt, betekent dat meestal niet dat je helemaal niet kunt sporten. Natuurlijk, hardlopen wordt lastig met een gewonde knie, maar je kunt bepaalde krachttraining bijvoorbeeld nog wel doen.

Je doet dan misschien niet de sport waar je het meest van houdt, maar je kunt nog steeds wel je energie kwijt. Ook kun je je ‘eigen sport’ misschien in gematigdere vorm doen.

Begin met iets anders

Heb je geen blessure, maar een ander probleem, zoals bijvoorbeeld last van je ademhaling? Steek de tijd die je eerst aan sporten besteedde dan in een andere bezigheid waar je blij van wordt. Altijd al een plakboek willen maken of die hele stapel boeken willen lezen? Dit is je kans! Het is weliswaar een andere vorm van ontspanning, maar wel iets waar je je ook op kunt storten. Als je gefocust bent op iets, blijf je ook mentaal sterk.

Must read: 5 x inspirerende boeken over het feminisme die je echt gelezen moet hebben

Houd je vooruitgang bij

Ben je al maanden geblesseerd en voelt het écht alsof je maar op hetzelfde punt blijft steken en het nog jaren zal duren voor je genezen bent? We snappen best dat het zo lijkt, maar de kans is klein dat het ook zo is.

Als je het even noteert als je bijvoorbeeld zonder pijn de trap op kan lopen, al is het zelfs maar in de notities van je telefoon, geeft dat al heel veel moed en motivatie. Je kunt ook je fysio vragen of hij of zij dat soort dingen tegen je wil zeggen.

Focus je op de rest van je gezondheid

Oké, je voelt je misschien heel ongezond als je geliefde work-out wegvalt, maar dat betekent niet dat je dat ook echt moet worden. Juist als je weinig beweegt, moet je meer letten op gezonde voeding, want een goed voedingspatroon beïnvloedt meerdere cognitieve functies. Emotie-eten omdat je je sportroutine mist, is dus niet per se een heel goed plan (en dat is een understatement).

Ook lezen: Zo werkt emotie-eten in quarantaine-tijd (de psychologie achter je eetgedrag)

Ga mediteren

Als je ergens mentaal sterk van wordt, is het wel van mediteren. Misschien weet je nog niet zo goed hoe dat moet als je gewend bent om sporten als ‘meditatie’ te gebruiken, maar iedereen kan mediteren leren! Dat helpt je misschien ook met accepteren dat je even zonder je gebruikelijke lichaamsbeweging moet.

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️