Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 20 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Het bewijs is er: je hersenen worden groter als je sport

Dat sporten gezond voor je lichaam is, wisten we al. Dat het goed is voor je cognitieve functies, ook. Maar goed bewijs voor het feit dat je hersenen er daadwerkelijk groter door worden, was er nog niet echt. Tot nu! Speciaal voor iedereen die nog motivatie nodig heeft om hardloopschoenen aan te trekken of in het zwembad te springen – maar ook voor degenen die dat al regelmatig doen. Voor de studie werden meerdere onderzoeken gecombineerd; in totaal werd gekeken naar hersenscans van 737 mensen vóór en nadat ze deelnamen aan cardio-trainingsprogramma’s. Deelnemers moesten drie tot 24 maanden lang meerdere keren per week fietsen, wandelen of lopen op de loopband.

Groei in de hersenen door sporten

Op de hersenscans was onder andere te zien dat het aantal neuronen vergrootte door neurogenesis, waardoor de grijze massa groter werd. De groei was specifiek te zien in sommige gebieden, zoals de hippocampus, het gedeelte dat te maken heeft met je geheugen.

Zo blijf je gemotiveerd om te sporten (en skip je nooit een workout)

Bovendien gaat sporten ‘hersenatrofie’, het wegvallen van hersencellen waardoor andere cellen minder goed contact kunnen houden, tegen.

BDNF

Hoe dat komt? Tijdens cardio-oefeningen – hardlopen, fietsen, zwemmen en wandelen – komt er een bepaalde proteïne vrij in je hersenen, de ‘brain-derived neurotrophic factor’ (BDNF). Deze stof stimuleert de aanmaak van zenuwcellen (neurogenesis) en zorgt ook voor een beter connectie tussen hersengebieden.

Eerst sporten en dan ontbijten of is het nou juist andersom?

Goed nieuws dus voor de mensen die vaak cardio beoefenen! Vooral als je ouder wordt, en je hersenen verslechteren, kan een stimulatie van BDNF vele voordelen opleveren.

De onderzoekers zeggen zelfs dat cardio bij kan dragen aan het voorkomen van Alzheimer en dementie, omdat het één van de weinige bewezen methoden is die zowel de grijze als witte (verbindende) massa in de hersenen kan stimuleren.

Waar wacht je nog op? Hup, naar de sportschool! (Je moet toch iets om al die wijn van dit weekend te compenseren…)

Spierpijn na het sporten: is dat nou goed of juist niet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het bewijs is er: je hersenen worden groter als je sport
Sluiten