Redactie
Redactie Spiritualiteit 20 mei 2020
Leestijd: 6 minuten

Wat kundalini yoga ons leert over onze kritische stem (en iedereen heeft ‘m)

Ben je net lekker aan het fantaseren over hoe gaaf het zou zijn om die droombaan te scoren, komt de innerlijke criticus meteen om de hoek kijken. En je kunt nog geen minuut praten over dat je graag een wereldreis zou willen maken met je geliefde, of je ziet alweer beren op de weg. Onze kritische stem is er vaak. 

Kundalini yoga biedt ons een mooie manier om te dealen met dit soort mentale blokkades.

Kundalini yoga

Die kritische stem van binnen is meestal de vriendelijkste niet. ‘Denk je dat je daar goed genoeg voor bent?’ en ‘dat lukt je toch niet’ zit bij velen van ons in het standaard repertoire. Je weet wel dat je het beste liefdevol en zacht met jezelf kunt omgaan, maar toch haal je jezelf in gedachten al onderuit voor je het door hebt. Waarom gebeurt dit en wat kun je eraan doen?

Ook lezen: Hoe je je Dosha’s in balans kunt brengen (de niet zweverige uitleg)

Je kunt dit patroon vanuit vele psychologische stromingen, filosofieën en Oosterse leren benaderen. Die perspectieven laten inzien waarom die negatieve gedachten zo snel de kop op steken, en waarom dat helemaal niet erg is en welke praktische tips helpen om daarmee om te gaan.

De 10 lichamen

En dat perspectief komt vanuit de kundalini yoga. In kundalini yoga gaan we uit van niet één lichaam, maar van 10. Ten bodies, noemen ze dat. Je kunt ze zien als allerlei aspecten van je ‘zijn’. Zo zie je dat je fysieke lichaam slechts 1 van de 10 lichamen is. Hieronder zie je ze allemaal op een rij:

 1. Soul Body
 2. Negative Mind
 3. Positive Mind
 4. Neutral Mind
 5. Physical Body
 6. Arcline
 7. Aura
 8. Pranic Body
 9. Subtle Body
 10. Radiant Body

We gaan niet op alle ten bodies in, maar zoomen voor nu in op nummer. 2 t/m 4. Het is goed om te weten dat ze op volgorde staan. Ze volgen elkaar als het ware op. 

De negative mind

Het eerste wat er dus gebeurt als je ergens over nadenkt of een ingeving krijgt, is dat de negative mind er ‘zijn zegje over doet’. Een ander woord voor de negative mind is protective mind. De functie ervan is je beschermen tegen eventuele gevaren en identificeren waar je grenzen moet stellen.

Als je negative mind te zwak is, herken je gevaar niet of te laat en word je gemakkelijk voor de gek gehouden. Als het te sterk en overheersend is, zie je overal gevaar, negativiteit. Als gevolg daarvan ben je verlamd en kun je nauwelijks in actie komen.

De positive mind

Wat er vervolgens gebeurt – in de ideale situatie – is dat de positive mind aan het woord komt. Ook wel de expansive mind. Die helpt je juist om enthousiasme te voelen en een gevoel van vertrouwen en positiviteit te ervaren. Om mogelijkheden te zien.

Als die te zwak is, heb je waarschijnlijk veel negatieve gedachten, hopeloosheid en kun je maar weinig hebben. Maar een te overheersende positive mind maakt je ietwat naïef omdat je eventuele gevaren niet kunt zien. 

Ook lezen: Spirituele beoefening… help hoe doe ik dat nou?

De neutral mind

Dan is het de beurt aan de neutral mind, die ook wel de meditative mind wordt genoemd. Vanuit hier word je niet geleid door negatieve of positieve emoties, maar vanuit een diep gevoel van kalmte, balans en wijsheid. De neutral mind kent geen waardeoordeel toe, wat de andere minds wel doen. Als dit zwak is, word je heen en weer geslingerd tussen elkaar tegensprekende gedachten en blijf je in cirkeltjes redeneren. Er is dan geen ruimte voor intuïtie, maar alleen voor constante interne discussie met jezelf. 

Herken je eigen patronen

Nu je begrijpt wat de functies zijn van deze ‘bodies’, snap je misschien wat er in je hoofd gebeurt wanneer je het net hebt over je mooie toekomstdromen of wilde ideeën. Kun je zien welke mind bij jou de overhand heeft? Welke is in balans en welke is juist te sterk of te zwak?

Vaak blijven we hangen in de negative mind, bij de innerlijke criticus. Die heeft namelijk sterke argumenten paraat en als we niet uitkijken, stoppen we dan meteen met onze plannen omdat ze zo overtuigend zijn. Maar nu weet je dat dit slechts de eerste stap is in de ontwikkeling van een idee of actie.

Must read: We hebben allemaal stemmen in ons hoofd, en zo ga je constructief met ze om

Tip: zo laat je de 3 minds samenwerken

De belangrijkste tip is om alle minds een beurt te geven. Bijvoorbeeld: een vriendin vraagt je in wat voor huis je het allerliefst zou wonen als alles mogelijk zou zijn. 

 • Eerst popt er waarschijnlijk idee bij je op in de vorm van een beeld, woorden of iets anders. Blijf even bij dat gevoel . Dit is de soul body die je laat zien wat voor jou mogelijk is.
 • Vraag vervolgens de negative mind: wat heb jij erover te zeggen? Die zal je potentiële obstakels laten zien, zoals het kostenplaatje en het ‘probleem’ dat je nog niet weet waar dat huis dan zou moeten staan. Als je ‘m langer aan het woord laat, komt er waarschijnlijk een hele rits met tegenwerpingen en beren op de weg. 
 • Vraag dan de positive mind: laat mij eens zien wat er allemaal mogelijk is in de ideale wereld. Dat zal ze. Nu kun je los met een prachtige slaapkamer, intieme diners aan in jullie heerlijke keuken, optimistische hypotheekberekeningen en meer. De positive mind brengt enthousiasme, optimisme en ziet kansen.
 • Vraag tot slot de neutral mind: geef mij vanuit kalmte de wijsheid over deze situatie, los van gedachten en de emoties die daarbij komen kijken. Dit is de meest neutrale, meditatieve perceptie en kenmerkt zich door helderheid, rust en vol vertrouwen.

Op deze manier blijf je dus niet hangen in de negative mind, ofwel de innerlijke criticus, maar geef je ook ruimte aan positiviteit en neutraliteit. Zo train je jezelf om verder te kijken dan de eventuele obstakels. Hoe vaak laat je je niet uit het veld slaan door die kritische stem? Nu weet je dat dat een natuurlijke reactie is en kun je op een bewuste manier navigeren door al je gedachten.

Conclusie?

Leer omgaan met je negatieve gedachten door ze niet te zien als final destination, maar als één van de noodzakelijke stations. Nodig ook de positive en de neutral mind uit voor hun perspectief. Train jezelf in het ontdekken welke mind bij jou de overhand neemt en leer de 3 minds met elkaar samen te werken.

Dit artikel is geschreven door Anne Bindels. Zij helpt vrouwen om hun innerlijke vuur aan te wakkeren en voor een leven te kiezen waarin ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Met haar informele, directe en luchtige stijl van coaching heeft ze al vele vrouwen begeleid naar meer zelfvertrouwen, voldoening en vrijheid. Nieuwsgierig? Anne biedt maandelijks gratis 1-1 groeisessies aan voor een selecte groep vrouwen. Op haar website vind je meer informatie. Op Instagram deelt ze dagelijks praktische tips om je inner power weer te voelen én ze deelt magische verhalen over haar leven op Bali.

Meer over yoga?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️