Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 31 jan 2020
Leestijd: 6 minuten

Spirituele beoefening… help hoe doe ik dat nou?

Je vriendin heeft net een bijzondere reis gemaakt door India, sindsdien heeft ze een stip tussen haar ogen. Je scrollt je Instagram door en ziet de ene wijze les na de ander. Je huisgenoot heeft stapels boeken over hoe je nou echt van jezelf houdt en hoe je in het nu leeft. Je gaat braaf naar een yoga-les om zo spiritueel tot jezelf te komen. Al heb je geen idee wat dat laatste eigenlijk betekent. Wanneer weet je of je daadwerkelijk op het voor jou goede pad zit? En hoe beoefen je spiritualiteit?

We leven in een tijd waarin self-care totaal niet meer vreemd is. Maar ondanks alle overvloed aan informatie en goedbedoelde artikelen die voor handen liggen, kan het juist je blokkeren en paniekerig maken. Want was je al niet goed zoals je was?

Help, verandering. En moet dat nou per se? Het verleden is toch iets om te begraven en het gaat net zo lekker met je werk. Moet je weer aan jezelf ‘werken’. Hè bah…

Intuïtie

Om het spirituele pad te bewandelen moet je kunnen voelen. Maar het kan voor velen nog knap lastig zijn om je hoofd en je gevoel samen te laten werken. Uit onderzoek blijkt dat het onderbewuste – onze intuïtie – vaak veel sneller het antwoord weet dan het bewuste deel van ons. Je ratio dus.

Lees ook: 5 tips om in contact te komen met je intuïtie (hallo onderbuikgevoel)

Aha, je herkent het vast wel. Dat stemmetje dat in je oor fluisterde dat je tóch beter iets niet moest doen. En ze had gelijk. Onze intuïtie heeft zelfs al het antwoord als ons verstand het nog niet eens kan begrijpen. Wel handig om dan te weten hoe je er bij kunt komen. Daar kom ik later op terug.

Geloven

Dichtbij je intuïtie staan begint bij een geloof. Een geloof in jezelf. Een geloof in een God of iets buiten jezelf is misschien iets wat niet bij je past, maar in jezelf geloven zou volgens het Boeddhisme je fundamentele basis moeten zijn. Zonder daarbij te zweven. En dat doe je door je eigen spirituele pad te bewandelen.

Spirituele pad

Eerst maar even dat spirituele pad vinden. En dat pad rolt vanzelf voor je uit als je ziet dat het leven reageert op jou en niet andersom. Vertrouw erop dat dit ook het enige juiste pad is. Niet naar dat stemmetje luisteren, dat je graag houdt bij het vertrouwde. Weg uit je comfortzone.

Ga staan, rug recht en wandel maar. Ook al ben je doodmoe. Ook al heb je te krappe schoenen, stormt het en ben je alleen. Ook al slenter je of loop je babysteps (wie zei dat je moest rennen?). Het pad is het waard, maar je moet wel blijven lopen. Je moet het eigen maken, je eigen vorm uitvinden. Leer open te staan voor de juiste mensen. Ze komen vanzelf naar je toe en zijn allemaal je leermeesters in dit leven. Of ze nou een pijnlijke spiegel voorhouden of niet.

Ook interessant: Wat is het nut van spiritualiteit nou eigenlijk?

Doorwandelen en zien dat het leuk kan zijn, ook om te leren. En daar hoort pijn bij, maar pijn is niet je vijand. Het voelt vreselijk eng, maar het helpt je uiteindelijk alleen maar om krachtiger te worden. Door licht op je blokkades te schijnen (je zaklamp op het pad) kan je de blokkades op die manier ook weghalen. En wanneer ben je dan klaar? Nou, totdat je bevrijd bent van je angsten, verwachtingen en écht bent wie je wil zijn. En dan zelfs nog leer je van alles en moet je elke dag bij je bewustzijn zien te blijven. Alleen monniken kunnen geloof ik echt niks denken en gewoon zijn. Dus ga er maar vanuit dat het nog wel een paar jaar nodig heeft. Lastig? Nobody said it was easy.

Hoe dan?

Spiritualiteit beoefenen ziet er voor iedereen anders uit. Zoals de eerste alinea aangaf, is het handig om dicht bij je intuïtie te staan, om zo je ratio en gevoel samen te brengen. Om dichtbij je intuïtie te komen, is mediteren heel handig.

Je kan beginnen met je af te vragen wat je wel weet in plaats van wat je niet weet. Wat heb je al? Alles is er al, alleen het is nog niet af. Je moet de lagen er zien af te halen. Maak doelen, maar laat je geluk er niet vanaf hangen. Werk aan deze doelen omdat ze goed voelen en je er simpelweg blij van wordt. Leer je emoties en gedachten te onderscheiden van je fundamentele ik.

Must read: Waarom praten mensen die spiritueel zijn altijd zo zweverig?

De een zoekt de stilte op om zichzelf te kunnen horen. De ander stopt met het eten van vlees, drank en drugs om puurder te worden. En weer iemand anders vindt zijn spirit terug in het maken van een mooie reis. Ook (yin)yoga is een mooie manier om in een meditatieve stand te komen en zo spiritueel bezig te zijn.

Je kan niet alles met je eigen hoofd doen

Verder zijn er genoeg blogs, tijdschriften en boeken waarin mensen vertellen hoe zij het doen. Je kan niet alles met je eigen hoofd doen, je moet het beleven en de belevingen van anderen kan je ook helpen. Misschien hebben zij een puzzelstukje dat goed verstopt was. Of wijzen ze je even de goede richting op als je het even niet meer weet.

Je kan van alles doen, maar maak het vooral eigen. De kunst is dan om te blijven oefenen, als je het mij vraagt. Je kunt niet verwachten dat als je drie artikelen leest, een keer een Downward–Facing Dog doet, dat je dan klaar bent. Een kaalgeschoren hoofd maakt nog geen monnik. Spiritualiteit is een ongebroken les die je keer op keer moet leren.

Luistertip: Bedrock Talks: over verslaving, liefde en spiritualiteit met Jan Geurtz

Je moet het doen. Ook als je je rot voelt. Júist als je je niet goed voelt. Want je krijgt de kans om je lichaam, emoties en geest weer onder de loep te nemen. En als je echt lekker gaat met de aardse zaken, hebben veel mensen toch minder zin om echt de diepte in te gaan.

Natuurlijk is het beter, als je echt een hoopje bij elkaar gesprokkelde ellende bent, om even de golf over je heen te laten komen en daarna te relativeren en je les eruit te halen. Maar wees dan wel gedisciplineerd. De meeste mensen zijn na een crisis blij als ze zich weer goed voelen en hebben vaak geen zin om weer stil te staan bij hun pijn. Haken dan eigenlijk af, en zijn zo van hun spirituele pad.

Niet zoeken maar vinden

Oké, dus we moeten meer met onszelf in contact komen? Nou, eigenlijk wel. Niet zoeken maar vinden. Daarbij open staan voor alle puzzelstukjes die op je pad komen. Het ontleden van je ik, je geest en je emoties. Leren dat je intuïtieve jij, jij is. De rest aarde-lagen zijn waar je mee aan de slag kan gaan.

Als we de moed hebben om te doen wat onze ziel ons hele leven al weet, dan leren we om niet in angst te leven, maar in liefde. Zo valt alles op zijn plek. Je wereld stort helemaal niet in als je doet wat jij wil zonder daarbij te streven naar een bepaald verwachtinspatroon. Je wereld gaat dan juist voor je open.

Namasté!

Meer lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️