Anne-Flore Muller
Anne-Flore Muller Spiritualiteit 28 jan 2019
Leestijd: 6 minuten

Interview met medium Saskia Nefkens: “Spiritualiteit wordt steeds toegankelijker”

Als je aan een medium denkt, dan is de kans groot dat je een vrouw met een bloemetjesjurk voor je ziet in een stoffig kamertje vol glazen bollen. Maar dat beeld wordt door medium Saskia Nefkens (36) uit de wereld geholpen, met haar missie om spiritualiteit toegankelijker, speelser en minder zweverig te maken. “Ook die rokende man op de hoek van de straat kan spiritueel zijn!”

Saskia is moeder van twee dochters en werkt vanuit een knus kantoortje in een grachtenpand te Utrecht. Haar hond wijkt niet van haar zijde en komt je vrolijk kwispelend tegemoet wanneer je haar sfeervolle werkruimte betreedt. Op haar site omschrijft ze zichzelf als eigentijds medium en lees je dat ze mensen helpt hun dromen concreet te maken.

Je noemt jezelf een ‘guiding force naar liefde’. Wat bedoel je hier precies mee?

“Ik vind het fijn om de titel ‘medium’ te laten varen, aangezien hier toch direct een bepaalde beeldvorming bij komt kijken. Mensen koppelen automatisch een bepaalde identiteit aan het woord. Daardoor noem ik mijzelf dus een ‘guiding force naar liefde’, aangezien ik mensen help met het vinden van hun levensmissie. Ik laat eigenlijk mensen hun eigen ziel horen. De vertaling die onze ziel brengt, gaat altijd terug naar liefde.”

Hoe ben je op dit pad terecht gekomen?

“Dit wat ik nu doe was er altijd al. De gave was er, maar ik breng pas sinds kort naar buiten dat ik medium ben. Ik ben na mijn studie psychologie als psycholoog aan het werk gegaan, maar dit voelde al snel te cognitief. Dus ben ik mijn therapie gaan combineren met mindfulness en het werken met energie. Ik probeerde technieken in te voegen die mijn therapieën passender maakten, maar het voelde nog steeds niet helemaal goed. De echte omslag kwam pas toen ik een soort – ik hou niet echt van het woord – ontwaken ervoer, toen mijn tweede dochter werd geboren. ‘Mam, wat ben je aan het doen?!’, zei haar ziel tegen me. Door haar ben ik als het ware uit de kast gekomen en echt gaan staan voor wat ik doe.”

Je hebt jouw gave dus lang onderdrukt?

“Ja, want er was geen ruimte voor en er heerste veel onbegrip. Als ik iets voelde bij iemand zei ik dit wel, maar dat viel vaak niet in goede aarde omdat het meestal heel confronterend was. Omdat ik geen blad voor de mond nam noemde mensen mij altijd gewoon heel sociaal, maar ik wist eigenlijk wel dat het meer was dan dat.”

Hoe reageert de omgeving nu op wat je doet?

“Het is een heel transformatieproces geweest. Ik heb door het werk dat ik nu doe veel vriendschappen afgesloten omdat het mijn ontwikkeling in wie ik echt bent niet ondersteunde. Maar dit heeft wel ruimte gemaakt voor heel veel mooie nieuwe vriendschappen. De mensen in mijn omgeving zijn nu juist heel dankbaar wanneer ik ze een spiegel voorhoud of dingen die ik zie met ze deel.”

https://www.bedrock.nl/ayurveda-kristal-reading-rock-your-world/

Hoe werkt een reading precies?

“Ik noem mezelf weleens een chirurg, want ik ga tijdens een reading naar de diepe lagen van de mens en snij er doorheen. Zo kom ik bij de pijnpunten waar aan gewerkt mag gaan worden. Ik kan het maar moeilijk onder woorden brengen, maar je zou me kunnen zien als tolk van de ziel. Voor mij is de ziel net zo aanwezig en hoorbaar als dat jij nu voor me zit als persoon. Op het moment dat iemand bij me komt, hoeft diegene eigenlijk niks te zeggen. De ziel weet al wat er speelt, dus ik hoef eigenlijk alleen maar te luisteren. Soms heb ik wel het gevoel dat ik vragen moet stellen aan de client, maar meestal hoeft dit niet. Mijn werkwijze als medium is dus echt afgesteld op wat de ziel aangeeft dat nodig is.”

En je kan mensen dan dus ook helpen om hun droom te gaan leven?

De ziel kan je heel duidelijk vertellen wat je missie op de wereld is. Het is dus niet zo dat ík het weet, maar ik hoor gewoon de ziel van de mensen zelf. Soms is het voor mensen spannend om te zeggen dat ze hun missie hebben gevonden, omdat hier nog weleens gek op gereageerd wordt vanuit de omgeving. Dan raad ik altijd aan om het anders te verwoorden, om te zeggen ‘hier word ik heel bij van, dit vind ik heel leuk om te doen’. Al hoop ik wel dat het langzamerhand taal wordt waar niet iedereen meer van gaat steigeren.”

Is er een moment dat jou als medium heel erg is bijgebleven?

“Ik ben soms ook verbaasd over wat ik hoor van de ziel. Zo heb ik bijvoorbeeld al best wel vaak benoemd dat ik een kindje bij een ziel zag, waarna ik een paar weken later een berichtje kreeg dat diegene zwanger was. Dat de ziel zelfs zulke dingen zo duidelijk laat zien geeft mij nog steeds kippenvel.”

Healing hands oftewel ‘helende handen’, Marissa heeft ze en dit is wat ze ermee doet

Je schrijft dat de mens haar essentie is kwijtgeraakt. Wat bedoel je hiermee?

“We zijn heel erg gaan geloven in dat we alleen onze persoon zijn, terwijl we veel meer zijn dan dat. Ons persoon is een heel klein onderdeel van wie we zijn, maar we hebben het door de jaren heen heel groot gemaakt. En als je dus meer contact maakt met je ziel door bijvoorbeeld te mediteren, dan kun je steeds losser komen van je persoon – zonder dat je deze minder relevant maakt. Want je persoon is wel een gedeelte van je, maar je bent zoveel meer dan wat je doet en hoe je eruit ziet. Het is ook heel bevrijdend om jezelf niet alleen als persoon te definiëren, want daardoor kun je ook lachen om dingen die je als mens doet en beter omgaan met pijn of trauma.”

Hoe kunnen we weer dichter bij onze essentie komen?

“Meer rust is heel belangrijk. Om dichterbij je kern te komen moet je meer voelen, en daar is rust voor nodig. Wat wij nu nog veel doen en wat onze maatschappij ook stimuleert, is juist niet voelen en afleiding zoeken in drukte en werk. Nu hoef je écht niet de hele dag in een meditatiehouding te zitten, maar mediteren is en blijft een gouden sleutel naar verstilling. Als je stilzitten lastig vindt kun je ook gaan wandelen in de natuur. Iedereen hoort wel een paar keer per dag zijn ziel, in de vorm van een stem of een gevoel. En als je dus meer stilstaat, kun je de boodschappen van je ziel op een gegeven moment ook zelf horen.”

Je helpt anderen bij het vinden van hun levensmissie. Wat is jouw eigen missie?

“Ik wil mensen aansporen om hun ziel te gaan horen. En ik weet ook dat het de tijd daarvoor is. Steeds meer mensen praten vanuit hun ziel en ook steeds meer jongeren zijn spiritueel. Ik hoop naar buiten te brengen dat spiritualiteit iets heel toegankelijks is en dat het niet langer gezien wordt als iets zweverigs. Ik zie dat het heel populair wordt, spiritualiteit wordt hip!”

Benieuwd hoe een spirituele reading werkt? In het volgende artikel schrijft editor Anne-Flore hoe een groepsreading in zijn werk gaat. Zelf een reading bijwonen? Op 3 februari en 3 maart (van 12:00 tot 14:00 uur) kun je terecht in The White Door Studios in Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️