Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 5 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Mindfulness & meditatie: wat is het verschil (+ fijne oefening)

Mindfulness en meditatie – een kwestie van potato potatoe. Of toch niet? Voor veel mensen klinken de twee termen als hetzelfde, maar er is wel degelijk een verschil. Ondanks dat mindfulness en mediteren veel met elkaar te maken hebben (en mindfulness meditatie een vorm van mediteren is) zijn de begrippen twee aparte dingen. Zowel mindfulness als meditatie gaat om bewust leven, maar er zit meer verschil in de termen dan je misschien denkt. In het kort: meditatie draait om stilte, zowel fysiek als mentaal. Mindfulness draait om bewustzijn en aandacht voor het moment, zonder te oordelen.

Wat is mindfulness

Mindfulness draait om opmerkzaamheid. Met bewuste aandacht in het moment aanwezig zijn en geen oordeel scheppen. Je merkt de dingen op, zonder hier iets van te vinden. Dit kan je beoefenen met mindfulness meditaties, maar ook door gedurende de dag even bewust stil te staan bij het moment, bijvoorbeeld als je over straat loopt, tijdens het koken of als je de afwas doet.

Volgens Jon Kabat-Zinn, de man die mindfulness heet geïntroduceerd in de Westerse wereld, helpt het beoefenen van mindfulness om het brein te trainen en structureren en zo o.a. het welzijn van de mens te verbeteren.

Mindfulness niet om het veranderen van zaken, maar om het accepteren van zaken zoals ze zijn. Zodra je aandacht hebt voor het moment en je gedachten kunt laten varen, kom je erachter dat je gedachten ‘slechts’ gedachten zijn. Jij bent niet je gedachten, ze zijn niet van jou, het zijn slechts wolkjes die weer weg waaien.

Voordelen van mindfulness

  • Vermindert stressgevoelens
  • Verlaagd je bloeddruk
  • Vergroot de concentratie
  • Verbetert het geheugen
  • Vermindert chronische pijn

Wat is meditatie

Meditatie draait om stilte, zowel fysiek als mentaal, met aandacht voor het hier en nu. Door te mediteren, kunnen we onze geest tot rust laten komen en een bepaalde staat van bewustzijn bereiken dat je kan omschrijven als een gevoel van stilte, rust of gelukzaligheid. Meditatie hoort niet bij een religie, maar is wel onderdeel van het Achtvoudige Pad binnen het boeddhisme. Lees er meer over in ons artikel wat meditatie precies is.

Voordelen van mediteren

  • Vermindert frustratie
  • Loslaten van boze gevoelens
  • Beter concentratie
  • Vermindert stress
  • Leren in het moment te zijn

Dit vind je misschien ook interessant: Deze diepgewortelde overtuigingen verdwijnen door meditatie

Mindfulness meditatie

Het verschil tussen de twee zit ‘m dus in het feit dat meditatie een manier is om tot stilte te komen en mindfulness meer een staat van zijn is waarbij je met je volle aandacht in het moment bent. Mediteren kan je op verschillende manieren doen en een mindfulness meditatie is daar één van.

Jon Kabat-Zinn over mindfulness meditatie

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom mindfulness-meditatie werkt (en niet zweverig is)

Mindfulness meditatie-oefening

Mediteren helpt je om meer bewust te worden en aandachtig in het moment te zijn. Veel mensen denken bij mindfulness meditatie: ik ga even zitten, gooi m’n gedachten overboord en dan ben ik zen. Maar helaas, zo simpel werkt het niet.

Je zal merken dat het als been beginneling meer moeite kost om mindfulness toe te passen, maar dat is niet erg. We hebben een lijst met foolproof meditatie-oefeningen voor beginners opgesteld waarmee je direct aan de slag kunt (deze tips kunnen je hier wellicht een handje bij helpen). Ook leuk: met volle aandacht genieten van een stukje (of stukjes, let’s be honest) chocolade, oftewel een chocolade meditatie.

Bodyscan

Een bodyscan is ook een fijne manier om meer in je lichaam en minder in je hoofd te zitten. Je gaat met je volledige aandacht je hele lichaam af. Van je kruin tot aan het topje van je grote teen. Focus je op de lichaamsdelen en ontspan zo je hele lichaam. In dit artikel vertellen we je meer over het in de praktijk brengen van mindfulness.

Mediteren, mindfulness en yoga

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Mindfulness & meditatie: wat is het verschil (+ fijne oefening)
Sluiten