Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 20 dec 2018
Leestijd: 6 minuten

Healing hands oftewel ‘helende handen’, Marissa heeft ze en dit is wat ze ermee doet

Een tijdje geleden onderging ik een healing sessie bij Marissa Klouwer, een bijzondere ervaring die ik lastig te plaatsen vond. Want stiekem wist ik ook nog niet zoveel van ‘healings’ af en had ik van tevoren geen idee wat me zou overkomen. Om al mijn vragen na de sessie beantwoord te krijgen (Wát doe je nu precies? Waarom werkt dit? En hoe werkt het überhaupt?), heb ik Marissa aan een vragenvuur onderworpen.

Hoe noem jij jezelf? Ben jij een healer?

“Goede vraag. In een wereld waar alles benoemd kan worden, begeef ik me een beetje in de uitzondering. Op de vraag: “Wat doe je dan?” Zeg ik lekker: “Geen idee” of “Mezelf zijn”. Ik ben blijkbaar iets dat makkelijk geleidt. Ik kan energie dragen, doorgeven, vergeven en transmuteren naar licht. Of ik dan een healer ben? Ik denk dat we dat allemaal zijn. We healen uiteindelijk onszelf.”

En als je bezig bent met energie, wat doe je dan precies?

“Ik faciliteer zielsgroei. Ik geloof dat alles komt met een reden, zowel de positieve als negatieve ervaringen. We ervaren iets als negatief als we het niet leuk vinden; dan is er weerstand. Maar door het niet leuk te vinden komt het in veel gevallen steeds terug met de intentie om er iets van te leren. Een les is een les en dat staat los van wel of niet leuk zijn.”

“Wat ik doe tijdens mijn sessies is op zielsniveau kijken naar de reden van een bepaald ongemak. Ik kijk dan wat daaruit te leren valt. Als de ziel het eenmaal begrijpt, kan de energie die gekoppeld zat aan het ongemak rustig verdwijnen. Er is dan niets meer te leren, dus de ervaring hoeft niet meer terug te komen.”

Hoe wist je dat jij dit in je had?

“Ik kwam per ongeluk in een lezing over healing terecht. Het was nooit mijn intentie om healer te worden. Dat was in mijn ogen veel te zweverig. Maar de spreker klonk heel praktisch, het klikte en vanuit het niets ben ik me daar volledig op gaan focussen.”

“Ik merkte toen dat ik het met veel ideeën niet eens was. Je kan onmogelijk iets healen als de les niet uit iemand is gehaald. Een bepaalde klacht of pijn komt niet zomaar. Je kan het tijdelijk weghalen, maar als de kernreden niet is begrepen komt het weer terug.”

“Ik ben toen mijn eigen systeem gaan ontwikkelen en vanuit een andere invalshoek gaan werken. Op zielsniveau waarbij de emoties en gevoelens centraal staan. Chakra’s schoonmaken werkte vaak tijdelijk verlichtend. Ik wilde weten wat er achter die chakra’s zat. Het stukje emotie herkennen bleek cruciaal voor succesvolle resultaten. Door de diepere lagen op te zoeken en op avontuur te gaan in familielijnen waren de resultaten permanenter. Voor mij elke keer weer een verrassing. Als het leven geen fysieke feedback had gegeven, had ik het niet geloofd!”

Wat doe je tijdens een healing?

“Zoals je schreef in je artikel bespreken we eerst even wat het topic zal zijn van de healing, daarna beginnen we. Jij ligt en relaxt, ik start! Hoe het verder gaat, is niet te zeggen. Iedereen is uniek en heeft een uniek proces.”

“Maar simpel verwoord: ik help de ziel begrijpen waarom een bepaald gevoel, emotie, of vraagstuk aanwezig is. Net zoals stress fysieke klachten teweegbrengt, kunnen andere emoties en gevoelens ook fysieke uitingen krijgen. Wat ik doe is op zielsniveau kijken wat de les hieruit is. Vanuit hier help ik lagere begrippen, gerelateerd aan lagere frequenties, naar een hoger begrip en dus naar hogere frequenties.”

Wat kan je healen?

“Voor mij zijn fysieke klachten minder interessant dan wat er onder zit. Vaak komen die klachten voort uit emotionele pijn, jeugdtrauma’s, familiepatronen of juist onuitgesproken gevoelens. Als dat niet uit dit leven komt, dan wel uit een ander leven. We ontkomen niet aan dat waar we liever niet naar willen kijken.

“Vaak zit iets al heel lang in de familielijn. Alles waar de vader of moeder niet naar wil kijken, uit zich in het kind. Als iets al lang opgepropt zit, materialiseert het zich in het lichaam. Dit is een mooie uiting die zorgt voor verdieping. In principe werk ik dus met van alles. Ik geloof dat overal een reden achter zit en overal een verklaring voor te vinden is.”

Wat is de meest bijzondere ervaring die je bij iemand hebt gezien?

“Elke dag duik ik weer vol verbazing mijn bed in. Ik ben net zo verrast als de ontvanger. Het leven is zo magisch.”

“Laatst nog ging ik een sessie in. Diegene zei nooit iets met spiritualiteit te hebben gedaan en last te hebben van te veel nadenken. Ze wilde weer voelen. Het moment dat ze ging liggen en haar ogen sloot, gebeurde er iets fascinerends. Toen er een hele oude, diepe pijn los kwam, was er weer ruimte voor haar zielsenergie. Wat er gebeurde was dat wanneer ik mijn handen bewoog, zij mij exact spiegelde terwijl ze haar ogen dicht had.”

“Haar lichaam bewoog synchroon aan dat van mij. Alsof we één waren. Ik dacht met wijd opengesperde ogen: ‘wat gebeurt hier?!’ Zij rustig, kalm en half slapend. Zo bizar. Het voelde alsof er weer ruimte was voor een stukje van haar dat er heel lang niet uit kon komen. Er was zoveel liefde. Dat soort ervaringen gebeuren aan één stuk door. Mijn brein begrijpt er niets van, maar mijn hart juicht alles toe.”

Kan je jezelf healen? 

“Op de dimensie waar we allemaal één zijn, is elke healingsessie met een ander ook een healing met mezelf. Vanuit dit idee leef ik. Dat brengt enorm veel vreugde, maakt dat ik zes sessies op een dag kan doen en brengt het diepe gevoel van eenheid naar het leven van alledag. Onmogelijk om te beschrijven.”

Waarom is healen belangrijk volgens jou?

“Alles wat we helen in onszelf, helen we in de wereld. Onze huidige generatie draagt de pijn van onze voorouders. Alles waar zij niet aan toegekomen zijn of hun licht op konden werpen, dragen wij. Door onszelf te helen, helen we niet alleen het stukje dat hier rond loopt, maar ook onze vorige generaties.”

“Op dit moment leven we in een tijdperk waar de mannelijke energie de norm is. Alles is te herleiden naar systemen, redenatie en praktische manieren van handelen. De vrouwelijke, zachte energie is een beetje verwaarloosd. Dit zie je niet alleen aan hoe we met de aarde omgaan, maar ook hoe we interacteren.”

“Door collectief te werken aan onze wederhelft, de 50 procent vrouwelijke energie, herkennen we de zachte aanpak weer als een deel van ons. En door die opnieuw te integreren in het alledaagse leven kan alles weer balanceren. Het gevoel – het intuïtieve en het kunnen flowen met het leven – maakt een comeback en dit maakt ruimte voor het weggestopte stukje van ons dat vaak de reden is voor uitspattingen en extreme acties. Niemand ontkomt aan zijn emotionele, menselijke aard. Door deze te verwelkomen ontstaat er weer rust.”

Werkt healing voor iedereen?

“Alles is energie, dus als iedereen uit energie bestaat, dan wel ja. Maar tijd is een belangrijke factor, net als staat van zijn. Voor sommige is net iets anders nodig dan voor anderen. Iedereen is uniek en heeft zijn eigen pad te bewandelen.”

Marissa Klouwer is spiritual pioneer en energetic healer. Ze gaat met persoonlijke aandacht te werk waardoor de meest bijzondere ervaringen ontstaan. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️