Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 18 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

‘Nee hoor, er is niks aan de hand’: waarom je vriend(in) dat zegt als er duidelijk wél iets is

Iedereen weet dat communicatie belangrijk is in een relatie: als je niet het gevoel hebt dat je elkaar (bijna) alles kunt vertellen, gaat er waarschijnlijk iets mis. Er is dan ook weinig frustrerender dan een partner die vol blijft houden dat er écht niets aan de hand is, maar zich ondertussen wel afstandelijk gedraagt. Waarom zegt hij of zij dat?

Reden 1: Het is geen big deal

In de meeste gevallen is er wel iets aan de hand, maar heeft diegene ook wel door dat het vanzelf over gaat en het niet waard is om erover te praten.

Als je dan wél uitspreekt wat je dwars zit, doet de eventuele ruzie jullie relatie meer slechts dan dat de communicatie eraan bijdraagt. Als dingen niet belangrijk zijn, is het weliswaar lekker om erover te klagen, maar de ander wordt er niet bepaald blijer van.

Ook interessant: Zo belangrijk is de relatie met jezelf in een liefdesrelatie (onder schat ‘m niet)

Zelf ben je ongetwijfeld ook weleens gefrustreerd als hij zijn sokken naast de wasmand gooit, maar je beseft meestal wel dat die frustratie misschien meer aan jou dan aan de ander ligt.

Soms hebben we nou eenmaal van die buien, daar kunnen we niks aan doen. Dus duurt een plotselinge chagrijnige bui van de ander maar heel even, zoek er dan niet al te veel achter.

Reden 2: Hij/zij is nog niet klaar om erover te praten

We schreven net dan wel dat je eigenlijk overal over moet kunnen praten, maar soms hebben we eerst tijd voor onszelf nodig om dingen te verwerken vóór we ze met anderen kunnen of willen delen.

Hoe moeilijk het is om dat te respecteren, het is wel echt nodig. Mensen hebben grenzen, ook voor hun geliefdes.

Bovendien: jullie blijven twee onafhankelijke mensen, die dingen ook gewoon best in hun eentje kunnen oplossen. Soms helpt het om daarover te praten, maar er zijn ook situaties waarin je de ander er alleen maar mee belast.

Reden 3: Het komt nu even niet goed uit

Zijn jullie allebei moe (en misschien een tikje aangeschoten)? Of vraag je wat er aan de hand is via WhatsApp of de telefoon? Tja, laten we het zo zeggen: er zijn betere momenten om een goed, persoonlijk gesprek te voeren.

Je partner heeft zelf dan ook in de gaten dat dit geen goed moment is, en zal er later wel (of niet, als het dan al over is) op terugkomen.

Must read: Subtiele tekenen die kunnen wijzen op een giftige relatie (aldus een psycholoog)

Het is ook mogelijk dat jullie er net al over hebben gepraat, en het onderwerp eigenlijk al afgesloten is. In dat soort gevallen is het meestal geen goed plan om weer oude koeien uit de sloot te halen.

Reden 4: Hij/zij is emotioneel niet zo gezond

Er bestaat een verschil tussen ergens nog niet over kunnen praten of nérgens over kunnen praten. Natuurlijk kun je best een relatie opbouwen met iemand die altijd heel gesloten is, maar dat gaat binnenkort gegarandeerd voor problemen zorgen.

In dat geval is het misschien handig als je partner leert zich meer open te stellen en zijn of haar emoties meer op orde te krijgen. Als je er echt heel veel last van hebt, moeten jullie misschien zelfs even een pauze nemen.

Reden 5: Er is écht niets aan de hand

Soms zijn mensen gewoon een beetje uit hun doen zonder dat er een specifieke reden voor is. Sterker nog, dan word je júist chagrijnig als mensen maar blijven vragen wat er mis is.

Soms moet je dus gewoon niet zo lang aandringen, maar de ‘er is niks’ van je partner geloven. Als jullie elkaar niet vertrouwen, gaat het ook ergens mis.

Tip: Podcasttip: relatietherapeut Nynke Nijman interviewt Bedrock’s Rosa & Lisanne

Misschien gedraagt je vriend(in) zich zelfs helemaal niet anders dan normaal, maar ligt het allemaal aan jouw perceptie. Hoe zit het met jouw humeur en verwachtingen?

Je staat er misschien niet altijd bij stil dat je jouw onzekerheid ook op anderen kunt projecteren, maar soms is het handig om eens van een afstandje te kijken naar wat volgens jou het ‘probleem’ is.

Met een beetje geluk is er geen wolkje aan de lucht.

Meer lezen over signalen in een relatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️