Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 18 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Crush op een collega? Waarom die ene collega ineens zo aantrekkelijk is

Dag in, dag uit met dezelfde collega’s aan het werk. Misschien heb je weleens meegemaakt dat ineens de vonk oversprong. Misschien bij het koffieapparaat, op de borrel, aan het bureau of tijdens een werkzaamheid die je altijd samen uitvoert. Maar hoe komt dat eigenlijk, die crush? Waarom worden we verliefd op collega’s?

Die vraag is makkelijker te beantwoorden dan je denkt. Als je een fulltime baan hebt, breng je de meeste tijd door met collega’s. Je ziet je collega’s vaker dan je vrienden en familie. Hoe vaker je iemand ziet, hoe leuker je iemand gaat vinden. Het voelt vertrouwd, zegt Esther Kluwer, bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit.

Het werk is een liefdes walhalla

Het is dus niet zo gek dat je liefde vindt op kantoor of ergens anders in het werkveld. Je zou bijna kunnen zeggen dat het werk dé place to be is als het gaat om liefde vinden. Zo telde het CBS ooit 296 duizend mensen die een relatie hadden op de werkvloer.

Oke, dus het is duidelijk dat je beter op het werk eens goed rond kan kijken, dan dat je in de kroeg met één van je slechte openingszinnen aan komt zetten. Want waar we in de kroeg al snel besloten hebben dat we iemand niks vinden, kunnen we op het werk onze mening nog weleens wat bijstellen.

Dit vind je misschien ook interessant: Bestaat liefde op het eerste gezicht echt? Dit is het antwoord

Collega’s zijn woest aantrekkelijk

Doordat je elkaar dus vaak ziet, kan een collega ineens woest aantrekkelijk worden voor je. Waarom? Door de herkenbaarheid die je met een collega deelt. Je ziet een stukje van jezelf erin terug en dat zorgt ervoor dat die klik er sneller is.

Je hebt dezelfde interesses, dezelfde achtergrond en wie weet ook wel dezelfde opleiding gedaan. En dan doe je dus ook nog bijna hetzelfde werk. Dat vinden we blijkbaar super aantrekkelijk. Het barst dus van het relatiemateriaal op de werkvloer.

Een relatie met een collega, en dan?

Maar wat als die vonk nu echt overslaat op een langdurige relatie? Hoe lastig is het dan om werk en privé gescheiden te houden? Dat ligt helemaal aan hoe je zelf met je werk om gaat. Ben jij iemand die het werk mee naar huis neemt? Ai… Dat doet de relatie niet ten goede.

Beter is het om je werk en privé echt gescheiden te houden en er thuis niet meer aan te zitten. Ook nog eens veel leuker, want die 8 uur die je per dag op het werk bent is al lang genoeg, toch? Zo heb je de aandacht voor je partner die hij of zij verdient, zonder dat het werk gerelateerd is. En je hebt ook nog eens tijd voor dingen die veel gezelliger zijn.

Meer over liefde

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️