Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 8 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Wat is duurzame liefde? We willen allesverslindende hartstocht, maar leer het ‘gewone’ waarderen

Wie duurzame liefde wil, zal de wauwcultuur grotendeels moeten verlaten. Blijvende liefde is niet bestand tegen de drang naar altijd-iets-nieuws, stelt psychiater Dirk de Wachter.
‘If the love doesn’t feel like 90’s r&b, I don’t want it’ staat er op een populaire foto die regelmatig op Instagram en Pinterest opduikt. Ongetwijfeld ironisch bedoeld, maar stiekem ook exemplarisch voor wat onze generatie zoekt. We willen pats-boem-passie, vurige allesverslindende hartstocht. Het soort liefde dat bezongen wordt in popliedjes en waar films over gemaakt worden.

Op zoek naar een illusie

Kortom: we willen de liefde beleven zoals die ons door Hollywood, reclameposters en de overal aanwezige beeldcultuur wordt voorgeschoteld. Klein probleem: die liefde is onecht, een illusie.

En hoe zeer dat ook een open deur lijkt, zijn wij volgens psychiater Dirk de Wachter allemaal prooi van dit ideaalbeeld, ook de intellectuele, zelfbewuste persoon.

We denken dat geluk maakbaar is

Het streven naar die volmaakte liefde past in het idee dat het leven maakbaar is. In onze Westerse maatschappij geloven we: geluk ligt binnen handbereik, we hoeven het alleen maar te grijpen. Genieten zullen we, we leven tenslotte maar één keer.

Lees ook: Hoe weten we wat ons echt gelukkig maakt? Een gelukspsycholoog geeft antwoord

Dan mogen we toch ook ambitieus zijn en alles eruit willen halen wat erin zit? Niet als dat verlangen naar meer, nieuwer en spannender dwangmatig wordt, stelt De Wachter in zijn boek ‘Liefde. Een onmogelijk verlangen?’.

Geluk is niet maakbaar

Geluk is namelijk niet 100 procent maakbaar. Dat is zijn conclusie na jaren werk als psychiater. We geloven dat geluk maakbaar is, voelen ons toch wel eens (of regelmatig) ongelukkig en dat voelt dan weer als een persoonlijke mislukking.

Laten we af en toe maar een beetje ongelukkig zijn, pleit De Wachter. “Als je kleine problemen niet kunt aanvaarden, stapelen ze zich op tot een grote berg die je ten slotte overspoelt. Van tijd tot tijd een beetje ongelukkig zijn, houdt het grote ongeluk weg.”

Voortdurend jagen op prikkels

Niet alleen ongeluk, ook ‘het gewone’ staat in een slecht daglicht tegenwoordig. We leven in een wauwcultuur waarin we constant uitgedaagd willen worden. Grenzen worden verlegd en nieuwe prikkels gezocht.

Must read: Voel je je overprikkeld? Dit zijn 5 fijne oefeningen die je helpen te kalmeren

Dat onophoudelijke zoeken naar een nieuwe high staat lijnrecht tegenover het gewone en middelmatige. En ook tegenover het duurzame. In de wauwcultuur is wat blijft niet belangrijk.

Echte liefde zit in het gewone

Als iets niet meer prikkelt, gaan we op zoek naar een nieuwe prikkel. “Wie met 200 km per uur wil leven, vliegt met diezelfde snelheid uit de bocht,” stelt De Wachter. Een boodschap die patiënten die bij hem komen om hun relatie te redden niet graag horen.

Het vraagt namelijk van hen dat ze gas terug nemen en meer tevreden zijn met het gewone. “Echte liefde toont zich vooral in het gewone en niet zo bijzondere.”

Blijvende liefde is niet spannend

Mogen we dan niet gepassioneerd zijn? Geen groots en meeslepend leven willen leiden? Jawel, zegt De Wachter. Maar dan stellig: maar weet dat je daar geen liefde zult vinden. De constante jacht naar nieuwe kicks creëert een klimaat waarin de echte liefde niet gedijt. Hij pleit ervoor om minder te verlangen van de liefde.

Tip: Volgens liefdesexpert Esther Perel is dit het geheim van verlangen in een langetermijnrelatie

Of tenminste, van ons beeld van de liefde. Dat is volgens hem namelijk een romantische illusie die ons is aangepraat door de consumptiemaatschappij. Verliefdheid gaat gepaard met hormonen en spanning, maar blijvende liefde heeft juist te maken met het niet-spannende. Duurzame liefde toont zicht juist op die momenten dat verliefdheid afwezig is. Op momenten dat het leven echt lastig is – bij ziekte, ellende en verlies. En op momenten dat de sleur in een lange relatie is geslopen.

Pleidooi voor de middelmaat

Liefde is geen aaneenrijging van vrolijk lachende filmscènes en stomende seks. Een onwelkome boodschap voor onze generatie, die is opgegroeid met de illusie van liefde uit 90’s r&b-songs, perfecte Instagramkoppels en Hollywood-sprookjes.

Wij meten ons leven al snel af aan de hoeveelheid romantische film-momenten die we ons kunnen herinneren. We weten heus wel dat het echte leven niet bestaat uit knappe mensen in paradijselijke oorden, maar het is lastig te ontkomen aan de verlangens die de beeldcultuur in ons heeft geplant. Duurzaamheid krijg je door bescheidenheid te omarmen.

Door het gewone toe te laten. Door het kleine en middelmatige te waarderen. Als mensen lange tijd liefdevol samenzijn, dan is dat ten slotte voor een groot deel van die tijd ‘gewoon’.

Meer lezen over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is duurzame liefde? We willen allesverslindende hartstocht, maar leer het ‘gewone’ waarderen
Sluiten